USA har en fentanyl-krise
Stadig nye psykoaktive substanser inntar det illegale, amerikanske stoffmarkedet. Blant dem er fentanyl. Det er et høypotent syntetisk opioid.
Fra USA og Canada meldes det om at folk dør i hopetall som en følge av opioid-overdoser. I motsetning til 1970- og 80-tallet, da heroin tok livet av mange unge mennesker, er det i dag syntetiske opioider som fentanyl som tar liv. Og det er ikke bare unge mennesker som dør.
– Vi snakker ikke nødvendigvis om samme krise, sier Marte Di Micco-Derås, sykepleier og leder for Fransiskushjelpens ambulerende tjenester, som Sykepleie på hjul (SPH) er en del av.
For selv om syntetiske opioider forhandles offline i det illegale gatemarkedet, shoppes samme slags opioider online av helt andre brukergrupper enn det tradisjonelle stoffmiljøet.
– Det kan være mennesker som har fått sterke smertestillende preparater på resept fra lege og plutselig ikke får det lenger, eller noen som opplever at legeforeskrevne medikamenter ikke tar smertene. Da søker de selv på nettet etter løsninger. Problemet er at man ikke vet hva man får, og det følger heller ikke anvisning for bruk. Siden brukerne gjerne ikke tilhører det tradisjonelle rusmiljøet, er tilgangen til innsikt og oversikt over bruken av fentanyler sterkt begrenset.
Fentanyl er et høypotent og sterktvirkende syntetisk smertestillende medikament i opioid-gruppa. Det brukes ved generell anestesi og rask smertebehandling. Det er omtrent 80 ganger sterkere enn morfin. På det illegale markedet finnes enda mer potente fentanyler, som furanylfentanyl og karfentanyl. Førstnevnte er mellom 20 til 50 ganger sterkere enn heroin, mens sistnevnte hevdes å være opp til 10 000 ganger sterkere. Det skal om nødvendig slå ut en elefant. Mange av overdosedødsfallene i USA og Canada har sammenheng med til bruken av karfentanyl.
Fentanylproduktene er tilgjengelige i flytende og fast form, og kan kjøpes som nesespray, piller, pulver og depotplaster. Det illegale markedet har sitt utgangspunkt i Kina, og det er selvfølgelig mulighetene for høy profitt som skaper populariteten. Man kan for eksempel kjøpe et kilo fentanyl i Kina for et 20-30 000 kroner. Solgt stykkevis på det illegale markedet i USA kan det gi inntekter på millioner. Ofte blir stoffene ispedd heroin og crack, eller beroligende og smertestillende medikamenter. I Florida fant man at en bølge av overdosedødsfall var forårsaket av falske Xanax-piller som inneholdt fentanyl. I Stavanger døde en kvinne av overdose etter inntak av Xanax kjøpt på gaten.
Fentanyl kan selges i mikroskopiske doser. Det er derfor lettere å håndtere i den illegale handelen enn andre stoffer, som krever mer volum. Samtidig har fentanylprodukter svært kort halveringstid sammenlignet med andre opioider som for eksempel heroin og metadon. Det betyr at man oftere må ha ny dose.
– Fentanylprodukter har en halveringstid på én time, mens heroin virker i mellom fem og seks timer. Metadon kan virke opptil et døgn. At det er så potent gjør at man må ha sterkere doser narkanti ved overdoser. Den korte halveringstiden gjør at abstinensene ved bruk av fentanyler kan bli uhåndterbart, fordi ingen andre medikamenter slår kraften av dette stoffet, sier Di Micco-Derås.
Hittil er det rapportert to dødsfall i Norge hvor det er funnet spor etter fentanylprodukter. Det ene dødsfallet var kvinnen fra Stavanger. Det antas at hun har kjøpt det hun trodde var Xanax. Men pillene inneholdt furanylfentanyl. I mars døde en 15 år gammel gutt av overdose. Det ble gjort funn av en dose karfentanyl på rommet hans.
Stadig flere europeiske land melder om økning i bruk av og overdosedødsfall knyttet til fentanylprodukter. Allerede i 2012 rapporterte det europeiske narkotikabyrået EMCDDA om at man antagelig bare ser toppen av det berømmelige isfjellet når det gjelder bruken av fentanyler. Blant Estlands injiserende opioidbrukere har fentanyler overtatt markedet til heroin.
I Sverige rapporterer politiet om 250 overdosedødsfall knyttet til fentanylprodukter siden 2015. Ofrene er fra 18 til 72 år gamle. Ifølge svensk politi er mange av de døde ikke personer med tradisjonelle misbrukerproblemer, men kroniske smertepasienter.
Di Micco-Derås er bekymret over den manglende kunnskapen om og oppmerksomheten rundt salg av fentanylprodukter her hjemme.
Riktignok har Statens legemiddelverk denne sommeren ført opp både furanylfentanyl og karfentanyl på narkotikalisten. Legemiddelverket har også sendt ut et høringsforslag om en generisk gruppeoppføring, noe som vil gjøre at alle fentanylprodukter omfattes av narkotikadefinisjonen.
Men forbud er som kjent ikke et hinder for handel og bruk. I Köping i Sverige ble ni ungdommer brakt til sykehuset i bevisstløs tilstand etter å ha inntatt partydop på to ulike nachspiel. En 23-åring som selv var blant de ni, fortalte i politiavhør at han trodde han solgte amfetamin.
Det er nettopp dét som bekymrer Di Micco-Derås: utbredelsen av brukergrupper. Hun peker på at man får relativt kjapt oversikt over situasjonen i det illegale markedet og i det tradisjonelle rusmiljøet. Men smertepasienter og partydopere er verken på radaren til politiet eller koblet til rusfeltets lavterskeltiltak.
I hovedstaden i British Colombia, Victoria finnes et apotek ved navn STS Pain Pharmacy. Det er et lavterskeltilbud som ligger i sentrum av byen. Her er det mulighet for å teste stoffer for fentanyl. Prøver som er tatt over en to måneders periode fra april til mai år, viser at de fleste stoffene inneholdt fentanyl. Det gjaldt spesielt de populære partydopene MDMA og kokain, men også heroin og metamfetamin. Alain Vincent ved STS Pain Pharmacy forteller at han i dag finner det mer overraskende om stoffene brukerne får testet ikke inneholder fentanyler, enn at de gjør det.
Lederen for Oslos gatesykepleiere vil ha en mer pågående tilnærming til utviklingen.
– Vi må se hva Canada gjør. Der har de lang erfaring med å håndtere fentanyler og med skadereduksjon, sier Di Micco-Derås, og fortsetter:
– Da jeg for noen år siden hospiterte på et tiltak i forbindelse med at Sykepleie på hjul besøkte kanadiske gatesykepleiere, hadde de laget en «kokebok» med forklaringer til brukerne om hvordan man blant annet kan trekke dopet ut av depotplaster – for å minimere skadene ved injisering.
I Oslo formidler Arild Knutsen, leder for Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), at fentanylprodukter innimellom er tilgjengelig på det illegale markedet på gaten. De etablerte stoffbrukerne har vært ute en vinternatt før. De tar kjapt grep, og advarer om at farlige stoffer er i salg. I miljøene er man også bevisst på og opplært å forebygge overdoser, og utføre livredning på personer som havner i overdose. Det er større grunn til å være bekymret for brukerne utenfor det tradisjonelle rusmiljøet.
– De fleste som dør av overdoser har inntatt stoffet alene hjemme. Det kan være lavere terskel for å kjøpe illegale produkter på internettet enn å oppsøke det illegale markedet på gata. Man trenger bare et bankkort og tilgang på online shopping, konstaterer sykepleier Marte Di Micco-Derås.
Veien til livsfarlig rus er med andre ord blitt veldig kort for veldig mange.