Til minne om Dimitri

Til minne om Dimitri. Det er med stor sorg vi mottok budskapet om at Dimitri Koutsomytis, mangeårig fotograf og kreativ leder i =Oslo, har gått bort.

Noen år etter at Dimitri kom til Norge fra Hellas, meldte han seg frivillig til å jobbe med Norges første gatemagasin. Han hadde en baktanke: Å behandle rusavhengige som vanlige folk, som fikk lov til å smile på bilder. På den tiden var det et ukjent syn i media, der disse menneskene helst ble presentert bakfra med hettegenser eller i anonymiserende motlys.

Tidligere Erlik-selger Mona Lund. Foto: Dimitri
Erlik-selger Morten Passerud. Foto: Dimitri

I Oslo kjente Dimitri ingen, men takket være =Oslo-selgerne kunne han snart gå på Karl Johan og møte tjue personer som ville prate og gi ham en klem. Han takket ofte selgerne for at han følte seg hjemme i byen. Han fikk etter hvert fast jobb som fotograf i magasinet, og mottok Fagpressens fotopris fire ganger.

Dimitri foran =Oslos lokaler i Skippergata. Portrettet var en gave fra en fornøyd leser av magasinet. Foto: Even Skyrud

I den internasjonale gatemagasinverdenen var Dimitri en legende, både som fotograf, designer og festløve. Også her vant han det som fantes av priser og utmerkelser, og bildene hans har stått på trykk i magasiner og aviser solgt av vanskeligstilte på alle kontinenter.

Dimitri jobbet i Erlik i 14 år fram til 2019, da han tok avskjed med jobben og planla å tilbringe mer tid i Hellas. Han gjorde =Oslo til et magasin med en unik stil og et umiskjennelig visuelt særpreg. Som fotograf hadde Dimitri et stort repertoar, fra lekne og kontrastfylte studioportretter, til stemningsfulle landskapsskildringer og tankevekkende snapshots fra storbyens gater. Bildene hans av livet i og rundt Erlik gjennom disse årene har gitt oss et uvurderlig arkiv av historien til Erlik, og av alle de menneskene Erlik har rommet.

Fra Dimitris billedreportasje om barn med rom-bakgrunn som tigger på gata i Serbia. Disse er tatt under Trompet-festivalen i Guča i 2014. Foto: Dimitri

Han hadde en unorsk måte å nærme seg livets gleder på, som ofte gjorde ham til festens midtpunkt. I tillegg til god mat og god drikke, elsket han en god diskusjon, gjerne om politikk. Han var en svoren sosialist, men også en liberal individualist. Han kunne spille arrogant og kynisk, men var egentlig en sentimental og empatisk bamse av en mann.

Vestbanen om kvelden. Foto: Dimitri
Fra Oslo havn. Foto: Dimitri

Midt i sjokket og sorgen over Dimitris bortgang, varmer det å lese de mange minneordene og hilsningene som fortsatt legges ut av journalister han har jobbet med, folk han har fotografert, samt gode venner og bransjekolleger i inn og utland. De gode minnene om Dimitri vil leve videre blant de mange menneskene han har rørt ved, både som menneske og fotograf. Og de unike bildene hans vil leve videre i fremtidige utgivelser av =Oslo.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *