Gratisaktiviteter for Oslo-ferien
I Oslo kan du høre storband, hoppe høyt, leke kirurg eller dele fordommene dine uten å betale en krone. Her er vår guide til gratis ting å finne på i byen.
Tåkeinstallasjoner i Ekebergparken
Skulpturer er ikke eneste attraksjon i dette utendørsmuseet. Går du opp til vannspeilet og tar stien inn til venstre, kan du nå oppleve et helt spesielt kunstverk. Den japanske kunstneren Fujiko Nakaya skaper tåkeinstallasjoner av ren vanndamp. Tåken reagerer på lokale meteorologiske forhold, og er laget for å få mennesker til å relatere seg til natur. Installasjonen heter Pathfinder #18700 Oslo, etter koden til værstasjonen nærmest skulpturen (Blindern). En runde i installasjonen varer et kvarter, og det er satt opp egne tider når dampen skrus på. Hverdager: kl. 12.30, 14.30 og 17.00. Helg: Samme tidspunkter pluss kl. 19. Utstillingen varer til 25. oktober. Ellers byr parken på helleristninger, rester av bygninger fra steinalderen og gravlunder fra 900-400 f.Kr. Her er det også vakker natur og flotte utsiktspunkter. NB! Noen av stiene er bratte og kan by på problemer for bevegelseshemmede. Transport fra Jernbanetorget: Trikk 13 eller 19 (mot Ljabru) til Ekebergparken.
Holmlia Pressplay og Holmlia aktivitetsløype
Homlia Pressplay er en helt spesiell lekeplass for både små og større barn. Initiativtaker var landskapsarkitekt og Holmlia-beboer Morten Evensen, som ville skape en god møteplass. Lekeplassen åpnet i 2014 med moderne klatrestativer, trampoliner og andre apparater. Den ligger i Lusetjerndalen, rett ved siden av Holmlia idrettspark. Når du er i området, sjekk også Holmlia aktivitetsløype. Løypa er om lag 30 meter lang, og er en god utfordring for de yngste. Du forserer en bekk på en hengebro, balanserer på tømmerstokker, og i deler av løypa har du tau å holde deg fast i. Du finner den i skogen ved et lite grøntområde mellom Holmlia bibliotek og Holmlia kirke. Transport fra Oslo S: Lokaltog L2 (mot Ski) eller L21 (mot Moss) til Holmlia stasjon.
Arbeidermuseet
Norges første tekstilfabrikker etablerte seg på Sagene og i Nydalen. Nå er det museum her, hvor du kan lære om den industrielle revolusjonen ved Akerselva fra midten av 1840-årene. Du kan også bli kjent med arbeidernes boliger og hvordan de levde. Hver lørdag og søndag er det Sagene-vandring kl. 12 og 14. Vil du heller ha en turguide på øret, kan du laste ned appen Voice of Norway – Akerselva. Underveis anbefaler vi å besøke det historiske Hønse-Lovisas hus, med kafé og galleri. Arbeidermuseet er åpent onsdag til søndag kl. 9–16 og ligger i Sagveien 28. Transport fra Jernbanetorget: Buss 34 (mot Tåsen) eller 54 (mot Kjelsås stasjon) til Alexander Kiellands plass. Du kan også gå fra Jernbanetorget på rundt en halvtime.
Interkulturelt museum
Her kan du lære om innvandringshistorie. Gjennom humor, konseptkunst og interaktivitet blir du oppfordret til å dele fordommene dine. Personlige erfaringer fra publikum er en viktig del av den store installasjonen «The anatomy of prejudice» av Thierry Geoffroy. I sommer starter den nye utstillingen «Words», om de mange ordene som fins for å beskrive kjærlighet på arabisk. Du får også fremtidsvisjoner om kjærlighet fra masterstudentene i design ved KhiO, presentert gjennom kunstfilm. Følg med på nettsiden for siste nytt om utstillinger: oslomuseum.no/interkulturelt-museum. Åpningstider er fredag til søndag kl. 11–16. Museet ligger i Tøyenbekken 5, en gåtur på 10 minutter fra Jernbanetorget.
Free Tour Oslo
Nordic Freedom Tours har som mål å tilby sightseeing av høy kvalitet for alle. De lokale guidene får ingen lønn, men tar imot tips. Turene går vanligvis hver lørdag kl. 10, og guiden snakker engelsk. Oppmøte skjer ved tigerskulpturen på Jernbanetorget (adresse Jernbanetorget 8). Gjennom 90 minutter går løypa som regel forbi Operahuset, Børsen, Christiania Torv, Aker Brygge, Rådhuset, Nationaltheatret, Karl Johan, Stortinget med mer. Turene får svært gode skussmål på Tripadvisor, hvor du kan lese om andres erfaringer. For oppdatert informasjon om eventuelt hyppigere turer, sjekk nettsiden freetouroslo.com. NB: Organiserte grupper på mer enn ti personer må booke en privat tur, som ikke er gratis.
Gratiskonsert med storband
Hver søndag holder Frank Znort Quartet konsert på utestedet Blå, og det har de gjort siden 1998. Ikke la deg lure av navnet, dette er ingen kvartett, men et storband med 18 faste musikere. Sjangeren er jazz/punk, og bandet har utgitt tre studioalbum. I 2019 mottok de Oslo bys kunstnerpris «for sitt langvarige og konstante bidrag til Oslos konsertscene, med sitt eget unike univers av spilleglede og humor». For informasjon om tidspunkter, sjekk Facebook-siden til Frank Znort Quartet. Blå holder til i et nedlagt spinneri i Brenneriveien 9 ved Akerselva, og utserveringen er åpen hver dag til midnatt. Transport fra Jernbanetorget: Buss 34 (mot Tåsen) eller 54 (mot Kjelsås stasjon) til Møllerveien. Du kan også gå på et drøyt kvarter.
Kreftforeningens vitensenter
Det høres kanskje ikke fristende ut å besøke, men senteret kaller seg både underholdende og lærerikt. Her kan folk i alle aldre leke seg fram til kunnskap om kreft. Gjennom aktiviteter og presentasjoner kan du lære mer om hvorfor kreft oppstår, og hvordan vi behandlet kreft før og nå. Hva er fakta, hva er myter og hvordan kan teknologien hjelpe oss? Du kan prøve deg som kirurg, perle armbånd med magiske UV-perler, hjelpe immunforsvaret å bekjempe kreftceller i spillet «Guardian of the cells» og bli med på quiz for barn og voksne med fine premier. Senteret har gratis inngang, med mulighet for å gi en donasjon. Åpningstiden er vanligvis kl. 12–15, og adressen er Kongens gate 6, midt i sentrum.