Tap av arbeid er verst for menn

Arbeidsledighet skaper mer lidelse for menn enn for kvinner, viser Mannsutvalgets utredning. Det handler ikke bare om status og penger, men også om menns måte å være sosiale på. For å hjelpe menn som sliter, kan mer praktiske tiltak være løsningen.

Tekst: Kari Bu
Foto: Reform – Sturlason

Mannsutvalget har utredet gutter og menns likestillingsutfordringer i Norge. Den offentlige utredningen som kom i april, viser at det å miste jobben skaper større problemer for menn enn for kvinner. Hvorfor er det slik? Are Saastad, daglig leder ved Reform – ressurssenter for menn og ett av Mannsutvalgets 17 medlemmer, peker blant annet på arbeid som en viktig del av identiteten:

– Menn har tradisjonelt vært forsørgere, mens kvinner har hatt en omsorgsrolle. Arbeid har betydd mye for å definere deg som mann, og slik er det i stor grad fortsatt. I Norge ser vi det kanskje tydeligst blant folk med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. Ganske mange lever etter gamle idealer, hvor det å skaffe pengene til familien definerer deg som mann. Menn kan jobbe seg syke for at partneren skal kunne være mer hjemme.

Hvis resten av livet ditt mangler struktur, vil arbeid ha stor betydning som motvekt til alt som kan føre deg ut på skråplanet. Og hvem havner oftest på skråplanet? Menn.

– Menn ruser seg i større grad enn kvinner, og 95 prosent av innsatte i fengsler er menn. Flere menn faller helt utenfor samfunnet. For mange blir arbeidet et motstykke til en uorganisert hverdag. Er det noe som særpreger det norske arbeidslivet, så er det struktur.

Det sosiale fellesskapet på jobb ser også ut til å ha større betydning for menn enn for kvinner. Under koronanedstengingen traff de ansatte i Reform mange ensomme menn. Da de ble isolert fra jobb og aktiviteter, mistet livet mening.

– I skjønnlitteratur finner du veldig mange beskrivelser av samhold blant menn på arbeidsplassen. Det samme gjelder ikke for kvinner, som har sterkere tilknytning til andre sosiale arenaer. Barnløshet er også mye mer utbredt blant menn med lav inntekt og utdanning enn blant dem med høy. Slik er det ikke for kvinner.

Større statusfall

En studie som tok for seg perioden 2000–2017 viste at menn i større grad enn kvinner blir innlagt på sykehus eller begår selvmord når de blir arbeidsledige. De opplever et større statusfall, og det gjelder kanskje særlig menn i godt betalte jobber.

– Jeg leste om en som hadde hatt en høy stilling i Norske Veritas. Jobben hans ble outsourcet til Polen, og det tok flere år før han fant en ny. Statusfallet gjorde ham psykisk syk. Her på Reform hadde vi et prosjekt med menn som hadde vært gjennom alvorlig skade eller sykdom. De som opplevde at livet var minst verdt etterpå, var de som hadde hatt de høyeste stillingene og inntektene, forteller Saastad.

Kvinner baserer sin identitet mer på venner og familie, og beholder gjerne de samme relasjonene også etter at de er pensjonert.

– Mange menn som har vært veldig aktive i arbeid, blir helt passive som pensjonister. Kvinner er mye ivrigere brukere av eldresentre, pensjonisttilbud og kulturtilbud. Det at menn har denne ene, sterke tilknytningen til arbeid blir også et problem for kvinner, hvis mannen forfaller og ikke tar vare på seg selv når han blir eldre.

Tilbud på eldresentre bør rettes mer mot menn enn det gjør i dag, mener Mannsutvalget. Hva med å hogge ved sammen? Det kan også være gunstig å ha egne samtalegrupper for menn.

– Er det kvinner i en gruppe, kan det nok av og til oppleves som at de overtar. Kvinner er mer vant til å snakke om følelser. Da kan mennene bli tause. Når vi samler bare menn og snakker om for eksempel prostatakreft, opplever vi at de åpner seg på en helt annen måte.

Vanskelig å få innpass

Både arbeid og partnerskap betyr mer for menns helse enn for kvinners. Har menn lav inntekt og dårlig helse, faller de mer utenfor. Skal man hanke dem inn igjen, er det lurt å gi dem noe å henge fingrene i. For hver mann som tok kontakt med hjelpetelefonen til Mental Helse i 2022, var det to kvinner som gjorde det samme. Et mer praktisk rettet tiltak for folk som sliter psykisk, Fontenehuset, har derimot jevn kjønnsfordeling.

– Fontenehuset er arbeidsorientert, der får man roller og oppgaver. Det fungerer bra for menn. Kvinner behersker kanskje det terapeutiske språket på en annen måte.

Skeive og folk med funksjonsnedsettelser har mye høyere risiko for selvmord og dårlig helse enn andre, og det slår særlig sterkt ut når de er menn.

– Oppfyller du ikke ganske trange roller for maskulinitet, kan det være vanskelig å komme inn på tradisjonelle mannsarenaer som fotball, jakt og fiske. Blant de mest kjente mannlige fotballspillerne er nesten ingen skeive. Nylig ble det ropt «Jævla homsa» mot Bodø/Glimt av en supporter fra et motstanderlag. Det er mye positivt ved arenaer hvor menn kan være tradisjonelle menn, men det kan også være vanskelig for andre typer menn å få innpass der.

Egne gutteklasser

Faller du utenfor som barn, er det stor fare for at du gjør det resten av livet, men det kan forhindres, mener Mannsutvalget. Gutter blir som oftest senere modne enn jenter, og barn som ikke er skolemodne, bør ha mulighet til å starte senere på skolen. Å ta bedre hensyn til gutters særpreg kan forhindre at gutter taper i hele utdanningsløpet.

Av de som tar høyere utdanning i dag, er over 60 prosent kvinner, og andelen er enda høyere blant dem som fullfører. Det kan virke som om kvinner er bedre rustet til å takle dagens samfunn. Men da er det ikke gutta det er noe galt med, det er måten vi organiserer samfunnet på, mener Saastad.

– Kvinner har i mye større grad kommet inn i tradisjonelle mannsyrker enn omvendt. Å få menn inn i sykepleie og barnehage har vært vanskelig. Om de først prøver, taper de ikke sjelden for kvinner som gjør det bedre på skolen. En utdanning med veldig skjev kjønnsfordeling blir også lite attraktiv for det kjønnet som er i mindretall. Reform har pekt på egne gutteklasser for studentene som en mulig løsning på dette.

Mot slutten av livet, når folk ser tilbake på hva som har betydd mest for dem, er det liten forskjell på hva menn og kvinner anser som det viktigste.

– Hvordan du har hatt det med dine nærmeste, definerer hva som kjennetegner et godt liv, også for menn. Det viktigste er ikke å være vellykket i arbeidslivet. Mange menn har likevel levd som om det var slik. Det er vanskelig å komme unna de tradisjonelle mannlige idealene. Fortsatt blir vi menn ansett som mer vellykkede om vi får en karriere og tjener mye penger, enn om vi er aktivt til stede i livene til våre kjære. 

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery tok imot Mannsutvalgets utredning i april. Ved siden av henne står utvalgets leder Claus Moxnes Jervell. (Foto: Franzisca Schminke / Kultur- og likestilingsdepartementet)

[FAKTA]

Mannsutvalget

Mannsutvalget ble oppnevnt i august 2022, etter bekymring for at gutter og menn ikke blir godt nok ivaretatt i utformingen av norsk likestillingspolitikk.

Ti menn og sju kvinner deltok i utvalget, som ble ledet av Claus Moxnes Jervell. Den 24. april i år leverte de sin offentlige utredning «Likestillingens neste steg».

Utvalget har fått mest oppmerksomhet for forslaget om å utvide foreldrepermisjonen og dele den likt mellom foreldrene, men de har også tatt for seg teamer som utdanning, arbeidsliv, fritid, helse, vold og utenforskap.

Artikkelen sto på trykk i =Oslo nr. 6/2024.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *