Stor spenning før julebokslippet

På denne tiden av året er Juleboka et samtaleemne blant gatemagasinselgere landet rundt, men i år er spenningen større enn på lenge. For etter å ha vært uforandret i mange år, justeres nå prisen opp til 300 kroner. Hvordan vil kundene reagere? Vi har snakket med et knippe selgere om deres forventninger og bekymringer før årets juleboksesong.

Tekst og foto: Even Skyrud og Erlend Paxal

Gabriel
Selger 1474, Oslo


– Jeg jobber ofte fra klokka ti på morgenen til klokka ni på kvelden. Mange dager selger jeg bare noen få blader. Derfor er det så godt når Juleboka kommer, for da stopper kunder opp hele dagen. Alle blir glade når de ser boka. Mange har sagt til meg at det er en veldig god bok, også.

– Jeg har mange faste kunder. Jeg tror ingen av dem kommer til å slutte å kjøpe Juleboka fordi den går opp 100 kroner. Alle kommer til å kjøpe den. Mange av kundene mine har spurt meg hvorfor boka bare koster 200 kroner. De vil gjerne gi mer, men jeg må ta det som står på boka. Du må huske at vi aldri har fått høyere lønn før. Og siden alt er blitt dyrere, så har det sikkert blitt dyrere å lage Juleboka også.

Odd Erling
Selger 290, Trondheim


– Juleboka har på en måte blitt selve jula for meg. Jeg er egentlig ikke så glad i jula, men det gir meg julestemning å være på jobb i den perioden. Kanskje synge noen julesanger mens jeg står der, for å spre litt glede. Det er veldig koselig.

– Jeg husker forrige prisøkning og er litt nervøs for hvordan det vil gå nå, for den gangen opplevde vi at salget gikk noe ned. Mye av poenget for meg med denne jobben er jo å møte folk. Det er motivasjonen min, og jeg synes det er synd om prisøkningen fører til at det blir færre slike møter. Det jeg frykter er at det blir lenger mellom hvert salg, for selv om jeg kanskje sitter igjen med høyere inntekt enn tidligere, er det artigere å jobbe når man selger mer.

Sondre
Selger 1277, Oslo


– For mange av selgerne betyr Juleboka alt, men for meg er det å selge magasinet like viktig. Jeg liker å gå på jobb året rundt, jeg. Hadde det ikke vært for Erlik, hadde jeg heller ikke hatt noe å gjøre på dagene. Men det er spesielt koselig å selge boka rett før jul. Folk er ekstra hyggelige og ekstra rause med tips. Det gir julestemning.

– Jeg er ikke så redd for at færre skal kjøpe Juleboka fordi prisen går opp 100 kroner. Det kan hende vi får litt mindre i tips, men så tjener vi jo også litt mer på hver bok, så resultatet blir kanskje det samme. Noen selgere sier de merker på salget av magasinet at mange har fått dårligere råd, men jeg kan ikke si jeg har gjort det. Jeg tror Juleboka er så populær at den selger uansett.

Reidar
Selger 1536, Oslo


– Når Juleboka kommer ut, så håper jeg å klare meg greit økonomisk. Det gjør jeg ikke nå. Jeg sliter en god del med å få det til å gå rundt. Vi selgere gleder oss til den kommer ut, og det gjør kundene også. Jeg får gode tilbakemeldinger på den. For oss selgere er Juleboka rosinen i pølsa. Det er da vi kan tjene penger på alvor. Hvis salget av den svikter, påvirker det livet vårt alvorlig.

– Renta har gått opp, og den skal gå opp enda en gang før jul. Det kommer ikke bare til å være jeg som sliter, da. Alle priser stiger også. Derfor tror jeg ikke det er så lurt å sette opp prisen på Juleboka, nå. Jeg har merka på bladsalget at det er blitt strammere for kundene. Jeg tenker vi kanskje kunne satt opp prisen på boka til 250 kroner. Det er jo en smertegrense et sted, og jeg håper vi ikke har kryssa den.

Marius
Selger 519, Trondheim


– I fjor solgte jeg Juleboka for første gang, og den solgte godt. Det var på mange måter redningen for meg i den perioden. Jeg kom à jour med økonomien og fikk råd til det jeg trengte akkurat da. Jeg ser frem til å sette i gang med boksalget igjen, for det fyller hverdagen med noe positivt. Jeg merker det på kvelden, at jeg har det bedre dersom jeg har vært på jobb. Men det koster en del energi. Den største jobben er egentlig å komme seg på jobb.

– Jeg synes prisøkningen skulle kommet tidligere, for jeg tror den vil bli tatt godt imot blant kundene. En pakke kjøttdeig koster 70 kroner, folk har blitt vant til at ting blir dyrere. Men mange, særlig nye kunder, forstår ikke helt hvordan prisen henger direkte sammen med inntekten til oss selgere. Jeg får faktisk en del tilbakemeldinger fra kunder som synes boka er for billig. For meg er det en ekstra motivasjon at prisen nå går opp.

Suzanne
Selger 1434, Oslo


– Jeg går og gleder meg til Julebok-salget hele året. Ikke bare fordi jeg tjener mye mer enn ellers, men også fordi det er hyggelig å selge den. Men det er klart at inntekten er viktig. På grunn av Juleboka får jeg råd til å kjøpe fine julegaver til folk, og det betyr mye. Jeg har også begynt å studere på nett, og det har jeg fått råd til fordi jeg har solgt Juleboka. Og magasinet, da.

– Jeg tror kundene kommer til å skjønne at prisen på boka har steget. Alle priser har jo steget, så da er det naturlig. Kanskje de ikke tenker over det engang. Jeg tror og håper i hvert fall at alle de som pleier å kjøpe den, kjøper den i år også. Og så håper jeg at alle de som kjøper Juleboka, for det er veldig mange, også begynner å kjøpe magasinet hver måned.

Albert
Selger 506, Trondheim


– Når jeg selger Juleboka får jeg sendt mer penger hjem til familien min. Jeg har en autistisk datter på syv år, og terapien hun trenger koster 200 kroner timen. Hun er grunnen til at jeg gjør dette. Jeg har selv merket at levekostnadene har økt kraftig her i Norge, men i Romania er det enda verre. Prisene der er faktisk ikke så langt unna de norske nå, men lønningene er selvsagt mye lavere enn her.

– Jeg har tro på at folk vil kjøpe årets bok, selv om prisen har økt. Men dette kan vi jo ikke vite helt sikkert før vi har prøvd. Kundene liker i alle fall bøkene våre godt, det forteller de meg. Nå om dagen er det mange som venter på den, og jeg får stadig spørsmål om når den kommer. Boka er veldig viktig for oss selgere, og for meg er det også en veldig god følelse å få spre juleglede ved å selge den. Mange kjøper den jo som en julegave til familie og venner.

Daniel
Selger 1531, Oslo


– Juleboka er viktig for meg, for familien min og for alle jeg kjenner som selger =Oslo. Jeg venter på den hele året, og sparer penger så jeg har råd til å kjøpe nok bøker. Det at Juleboka kommer ut, er det viktigste som skjer i løpet av året for oss Erlik-selgere. Du kan spørre hvem som helst. 

– Husleie går opp, strøm går opp, matprisene går opp. Jeg tar toget dit hvor jeg selger =Oslo, og billettene har også gått opp. Det at vi kan tjene 50 kroner mer for hver bok kommer til å hjelpe meg å klare dette. Kanskje salget går litt ned, men jeg tror ikke det går så mye ned at jeg tjener mindre. Mange kjøper ikke bladet hver måned, men de kjøper alltid Juleboka. Som jeg pleier å si: Juleboka er Juleboka.

Bildet øverst viser selger Nikolay fra et tidligere år.

2 kommentarer

  • Line Engelien

    Jeg ønsker å kjøpe juleboka 2023.Hvor er den tilgjengelig for salg?Mvh.Line Engelien.

  • siv anita guvaag

    jeg skulle gjerne ha kjøpt juleboka ,både til meg selv og til broren min i julegave men jeg bor så langt unna-er det mulig å få den i oppkrav?

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *