Snart er det avleggs å straffe rusavhengige
Nå er det blitt lov å si det som var uhørt for ti år siden: Å straffe rusavhengige er feil. Det sier politikere i både byråd og regjering.
«Legg merke til hvem som går inn for å legalisere narkotika i USA og andre land. Det er professorer og universitetsfolk som har svært liten kontakt med det virkelige liv.»
Det sa politiinspektør Roger Andersen til Aftenposten i 1991. I dag er det blitt mer populært å lytte til akademikere, også på rusfeltet.
I Norge bruker de sjelden ordet legalisering. De snakker om avkriminalisering. Det betyr at bruk og besittelse av små mengder narkotika ikke skal straffes. Flere kriminologer har ment dette lenge. Noen pensjonerte politikere og jurister har også dristet seg til å si det.
I fjor skjedde noe nytt, da helseminister Bent Høie kom med et konkret forslag til Høyres programkomité. Han ville at narkotikaavhengige får helsehjelp isteden for bøter og fengsel.
– Plutselig er dette blitt lov å si i posisjonen som statsråd. Det er første gang vi har en sittende helseminister som sier det, påpeker Arild Knutsen i Foreningen for en human narkotikapolitikk. Da han snakket om avkriminalisering for ti år siden, var det få som tok ham på alvor.
Vi traff Knutsen og andre ruspolitisk interesserte på lanseringen av boka hans, «Fra forbud til fornuft». Der kunne vi nærmest høre den ruspolitiske vinden snu.
Hege Ulstein følger utviklingen som journalist. Siden 2004 har hun vært med på å bestemme hva Dagsavisen skal mene på lederplass.
– Med jevne mellomrom har jeg loddet stemningen for en mer human narkotikapolitikk. I fjor høst skiftet Dagsavisen endelig syn på saken. Avisa gikk inn for den eneste riktige politikken i mine øyne. Jussen må gi fra seg grepet om rusen. Men det er vanskeligere for justispolitikere å snakke annerledes om dette enn det er for helsepolitikere.
I fjor avslørte VG at Bergenspolitiet prioriterer små narkotikaforbrytelser og dropper mer alvorlige saker. Det er fort gjort å oppklare mindre forbrytelser. De løfter politiets oppklaringsprosent betraktelig. Arild Knutsen sier rett ut at politiet er avhengig av de narkomane. Det er snakk om 25 000 småsaker hvert år. Disse anmeldes stort sett av politiet selv.
Noen få politidistrikter står for mye av økningen i slike saker.
– Du ser det i distrikter som ikke får god nok oppklaringsprosent eller rask nok saksgang. De trenger narkotika for å få tatt nok folk, og oppnå de politiske målene som er satt, sier Arild.
Paul Larsson er professor ved Politihøgskolens forskningsavdeling. Han mener politiet er redd for å miste sin rolle på rusfeltet.
– Problemet, kan jeg si rett ut, det er Norsk Narkotikapolitiforening. Dette oppfattes som en ressursorganisasjon, men er egentlig en pressgruppe. De har en ekstremt disiplinerende makt overfor mange i politiet. Politifolk forteller meg at de ser uverdigheten i det de gjør overfor rusavhengige. De tør bare ikke å si det ellers. Som professor kan jeg si hva pokker jeg vil. Jeg mener at politiet fortsatt skal ha en rolle på rusfeltet, men ikke med kjeppjaging av brukerne. De bør ha en hjelperolle, med oppfølging og service.
Redaktør for tidsskriftet Rus & Samfunn, Astri Renland, synes Norge har en selvmotsigende holdning til narkotika. På den ene siden har vi nulltoleranse. Samtidig driver vi skadereduksjon, med tiltak som sprøyterom.
– Det er lett å si at man ikke vil straffe syke narkomane. Vi kaller dem pasienter og synes synd på dem. Men vi vil egentlig ikke gjøre noe med forbudslinjen. Bent Høies forslag er et tegn på at det skjer noe. Egentlig er det en enorm politisk endring når Høyre foreslår at tunge brukere ikke skal straffes.
Forbudsideologien hindrer en rasjonell utvikling av rusomsorgen, mener Arild Knutsen. Han ble rusavhengig etter en kaotisk oppvekst, og en traumatisk hendelse i ungdommen.
– Folk med en annen oppvekst enn meg kan ikke fortelle meg hva jeg skal putte i kroppen min. Hvorfor skal jeg behandles som en forbryter når jeg medisinerer meg selv?
I 17 år av sitt voksne liv hadde Arild lite problemer med rus. Han ble en av Norges fremste talspersoner for en ny ruspolitikk. Så døde sønnen av kreft, og Arild sprakk igjen. De siste årene har han trengt hjelp iblant.
– Jeg har en engel på den ene skulderen, og en djevel på den andre. Da må samfunnet komme og støtte engelen. Vi må aldri la noen falle utenfor fordi de bruker andre rusmidler enn alkohol. Vi må samarbeide med dem.
Ønsket om et samfunn fritt for narkotika er inhumant, mener Arild.
– Nulltoleranse er et politisk korrekt ord for intoleranse. Narkotika er smertelindrende. For noen gjør det livet overkommelig. Alle rusmidler har funksjoner som kan være positive for noen av og til. De er medaljer fra naturen, men medaljen har en bakside. Den må vi forholde oss til på riktig måte.
Bård Standal er en av få politikere som lenge har ønsket en annen ruspolitikk. Høyremannen pleide å føle seg som «raringen i rommet». Nå har han slått seg sammen med likesinnede fra nesten alle partier, i Foreningen Tryggere Ruspolitikk. Foreningen vil spre kunnskap om rus uavhengig av ideologien om avhold og nulltoleranse.
– Da vi startet foreningen la vi en kommunikasjonsplan. Et halvt år senere er vi der vi trodde vi ville være om fem år. Det er virkelig en endring på gang. Folk begynner å søke etter informasjon, sier Standal.
Det viktigste rustiltaket er én milliard til barnevernet, sier Bård Standal retorisk.
For det er slett ikke tilfeldig hvem som blir avhengig. Blir du utsatt for flere traumer som barn, som seksuelle overgrep, øker risikoen din for å få rusproblemer med 4600 prosent. Sammenhengen mellom traumer og tung rus er sterkere enn sammenhengen mellom sykelig overvekt og diabetes. Derfor må vi være forsiktige med å definere rusen som problemet. Ofte er den bare et symptom på andre problemer. Å angripe symptomet løser ingenting.
SV-politiker og helsebyråd i Oslo, Inga Marte Torkildsen, er ikke overrasket over sammenhengen. Når forskning forteller oss dette, må det få politiske følger, mener hun.
– Ofte har vi tenkt at de avhengige har feil dagsorden når de mener noe om rus. Derfor har vi ikke hørt på dem. Vi må høre mye mer aktivt på folk som sitter med problemene. Mange har en utrolig god grunn til å ruse seg. De har også mye kunnskap om hvordan hjelpeapparatet fungerer. Vi må slutte å snakke om erfaringer som om det ikke er kunnskap.
En som har hørt mye på de rusavhengige, er Thorvald Stoltenberg. Han sier at datteren Nini, og Arild Knutsen, har vært avgjørende for holdningene hans. Nå håper han at rusaktivister ikke blir blendet av nye og fine ord fra politikerne.
– En periode jobbet jeg for tettere samarbeid i Nordens utenriks- og sikkerhetspolitikk. Jeg laget en innstilling som ble vedtatt av samtlige fem regjeringer. Siden har det ikke skjedd noen ting. Heller ikke på rusfeltet kan vi tro at prat automatisk fører til praksis. Vi må ikke være så optimistiske at vi slapper av. Det trengs fortsatt en intens innsats.
Alle endringer er ikke like tungrodde. Det finnes noe justisministeren kan gjøre øyeblikkelig. Det krever ingen lovendring, og det vil umiddelbart endre politiets prioriteringer. Ministeren kan sende ut et rundskriv hvor det står følgende: «Små narkotikalovbrudd, som politiet anmelder selv, tas heretter ut av oppklaringsstatistikken».
Bård Standal la fram dette forslaget for flere toppolitikere under boklanseringen. En som lyttet interessert fra salen, var Carl I. Hagen. For førti år siden ville han sende narkomane til Jan Mayen.
Nå følger han tidsånden og vil inkludere dem i samfunnet. Som medlem av Helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre har han vært i Zürich. Der har han sett heroinassistert behandling i praksis.
– Vi var i lokalene hvor folk som deltok i programmet fikk heroinsprøyter. Det gjorde inntrykk. Politiet fortalte hvordan de hadde lagt om hele sin tenkning for noen år siden. De sluttet å bøtelegge brukere, og konsentrerte seg kun om bakmenn. Det hadde endret hele situasjonen, forteller Hagen.
Frp-veteranen sier han har liten innflytelse i partiet han ledet i 28 år. Han understreker at han snakker om ruspolitikk på egne vegne.
– Jeg vet at mange i mitt parti har de holdningene som må bekjempes. Samtidig tror jeg det er lettere å få gehør for en ny ruspolitikk hos politikere enn hos politi, embetsverk og justis. Man må påvirke partienes programkomiteer. Står det klinkende klart i et vedtatt program at man er imot røyking av heroin på sprøyterom, da er man låst. Bent Høie har sendt et viktig signal. Hadde justisministeren tatt til orde for avkriminalisering, ville han ha fått store politiske problemer.
Arild Knutsen tror vi vil få en narkotikapolitisk reform veldig snart. I dag har vi bare ett virkemiddel, uansett om narkotikaproblemet øker eller minker: Forbud.
– Vi trenger en dynamisk ruspolitikk, som regulerer stoffene etter behov. Det fins mange former for regulering. Alle rusmidler er mye farligere når de er ulovlige. Nå tilbys vi stoff fra litauiske laboratorier, med de verste kjemikalier. Samtidig har fengslene verken kompetanse eller kapasitet til å håndtere innsatte med rusproblemer.
Mens Knutsen slet med tung rus på åttitallet, ville professor Nils Christie avblåse krigen mot narkotika.
I dag har ideen nådd langt utenfor veggene på universitetet. Jan Gunnar Skoftedalen er leder for Fagrådet – rusfeltets hovedorganisasjon. Han mener det skjedde et stort skifte i holdninger bare i løpet av 2016.
– I mai holdt vi en konferanse om straff eller avkriminalisering. Vi spurte femten ledende politikere om å innlede. Ingen takket ja. Da vi skulle ha samme konferanse i desember, fikk vi med oss både helseministeren, helsepolitisk talsmann fra Ap og mange andre.
2017 kan bli året da det å ville straffe rusavhengige blir direkte utrendy.
Artikkelen sto på trykk i =Oslo, januar 2017.
10 kommentarer
Tilbakeping:
Tilbakeping:
Odd Inge
Veldig bra artikkel.
Og Nilsen sin kommentar burde så absolutt stått på trykk i landets alle aviser og magasiner.
Sara Suveren
Fantstisk.
Sara Suveren
Du som kommenterte så langt her, du burde få kommentaren din ‘på trykk’.
Lage deg en konto på verdidebatt.no eller dagbladets meninger eller nrk ytring? Det hender innlegg derfra trykkes på papir i avisene. Om så gjør så når du jo ut til mange, mange fler.
Nilsen
Beklager at innlegget ble lagt inn to ganger, og noe uryddig skriving. Ble opphisset av den knallgode artikkelen.
Even Skyrud
Det går bra, vi sletter det ene innlegget.
Nilsen
Dagens ruspolitikk ble skapt av alvorlig korrupsjon av høyeste rang for 50år siden, æ mellom storkapitalistene, blandet med religiøs dobbelmoralisme, blant dem var eiere av privatiserte fengsler som tjente/tjener heftig på fulle fengselsceller, de fikk nå ‘offerløs kriminalitet’ de kunne slå steinhardt ned på, fengselsstraffene for narkotikaforseelser fløy opp i været, hvert tiår skjerpet de straffene for bruk, salg og smugling. I dag får du strengere straff for å smugle Cannabis over grensene enn en som knivdreper folk med kjøkkenkniv på trikken i Oslo, uten å overdrive.
Fengselsdirektører i USA deltok i provokasjoner med politiet, altså å friste en til å begå en kriminell handling som i realiteten aldri ville vært begått om provokasjonen aldri hadde funnet sted, kun for å fylle opp sine privateide fengsler. Det samme landet har nå store endringer i ruspolitikken.
Cannabis, som kan gi 20år fengsel, viser seg å være mildere og mindre skadelig enn alkohol, samt at den har noen medisinske fordeler. Her kommer Big pharmacy inn i bildet, de tjener heftig på egenproduserte, syntetiske medisiner hvor Cannabis kunne vært brukt istedenfor, her snakker vi om milliarder av dollar, Big Pharmacy kan ikke ta eierskap i et naturlig stoff som kan produseres i egen stue. Derfor valgte Big Pharmacy å gå hardt ut mot denne planten. Vi burde bli mer klar over hvor stor profitt disse aktørene har hatt de siste 50 årene. Se hva slags priser de tar for livsnødvendig medisin, selv etter at de har tjent inn beløpet de har brukt på å forske frem legemiddelet tar de skyhøye priser for å redde individer fra død og lidelse. “War on drugs” kalte de det, bokstavelig talt. Egne spekulasjoner.
Levekårene til folk som sliter med sykdommen ‘narkomani’ har blitt redusert ned til et umenneskelig nivå etter at myndighetene begynte å straffeforfølge denne sykdommen og behovet som ligger dypt i mange individer i vårt samfunn med uoverkommelige sanksjoner, fengselsstraff og ødelagte papirer. Dine papirer er i mange tilfeller avgjørende for å få den jobben du ønsker å jobbe med de neste 40 årene. Å få lov til å jobbe med hva man har ønsket siden man var barn er uten tvil en motivator til å holde bruken begrenset. Akkurat som mange må takke nei til en brennevin-fest av hensyn til sitt arbeid. Det er uten tvil demotiverende og farlig destruktivt. En venn av meg sa: “Det gikk helt greit å ruse seg helt til Politiet tok meg med en liten brukerdose hasj, gav meg bot på 10.000kr gjentatte ganger som førte til soning pga dårlig råd, som igjen førte til et dårlig rulleblad, etter det har det ballet seg på.” Et annet eksempel fra Norge er to brødre som røykte hasj nå og da, de ble tatt, mistet førerkortet, som førte til at han mistet jobben som han var glad i, som førte til at han mistet sin leilighet, som førte til alvorlig depresjon og helt til slutt ender opp med selvmord. Hva gikk galt her? Han hadde fast jobb, sin egen leilighet og var en gladgutt helt til politiet tok ham.
Det ironiske er jo at ett par tiår før “The war on drugs” startet, hadde de nettopp legalisert alkohol da myndighetene fikk trøbbel med Al Capone (mafiaen), dårlig kjellerprodusert brennevin, øl, vin, vold og langt alvorligere brukskader. Brukskadene gikk ned etter at legaliseringsbevegelsen fikk gjennomslag og kvalitetssikret alkoholen. Som et statlig regulert rusmiddel viste det seg at Brukskadene, som spesielt rammet leveren til brukeren, gikk kraftig ned, vold i hjemmet som oftest rammet kvinner og barn gikk også ned, og vi utviklet over tid en skjerpet holdning til når og hvordan alkohol skal håndteres ved å opplyse om farene + at man fikk alkoholen renere og mindre skadelig enn dårlig produsert kjellerhjemmebrent, dermed gikk alkoholismen ned også.
Motstandsbevegelsen “argumenterer” med at cannabis er et “gateway-drug”. De sier “Det ene fører til det andre”. Å bli tatt for sitt rusbruk DET fører til dominofall og skader virkelig på samme nivå som skittent gatedop og overdoser. Stoffene på gata kunne vært mindre skadelig om man fikk bort garasjesalget og det som produseres av livsfarlige syntetiske erstatningsstoffer der og plasserer rusmiddelet inn i det statlige reguleringssystemet, slik det ble gjort med alkoholproblemet.
Hadde nesten vært litt morsomt å sammenlignet brukskadene til norske cannabisbrukere med f.eks nederlandske cannabisbrukere. Jeg tenker her på måten man inntar cannabisen på, i mitt hode er f.eks Cannabiskaker, cannabissmør bedre enn å røyke fra en hjemmelaget bong laget av plastflaske og foliepapir (plast og tungmetaller) som rist pga dårlig tilgang til et ordentlig brukerutstyr.
Du lærer nok om jeg bare river ned alt rundt deg, begrenser arbeidsmarkedet ditt, og gir deg noen saftige bøter. Politiet har inntatt skolene flere steder i landet, henger ut ungdommer foran HELE SKOLEN, blir ført gjennom hele skolen av politiet slik at alle nysgjerrige og baktalere får full mage. Hva gjør det med sinnet til den ungdomsgutten på 14-15år, tror dere? Tror du virkelig på at slik praksis er forebyggende, tror du at den 15-åringen noen gang vil få tilbake sitt gode omdømme blant sine medelever?
Jeg synes at de som tviholder på den feilslåtte, utdaterte ruspolitikken som er basert på skremselspropaganda fra A til Å er direkte dobbelmoralske. Motstandsbevegelsens inhumane og dårlige holdninger mot individer som enten bruker eller har blitt en misbruker av et narkotisk stoff er minst like farlig, den inhumane ruspolitikken som føres i Norge pr. dags dato dreper minst like mange som tyngre, skitne gatestoffer gjør.
I langt over 10.000 år har homo sapiens ruset seg. Begynte tidlig i jungelen. Til og med i jungelen har de holdninger, lover og regler for når et rusmiddel kan brukes, som f.eks under spirituelle ritualer og åndelig kontakt.
Samfunnet har derfor plikt til å forholde seg humanistiske, moralske og ansvarsfulle og avslutte tanken om å straffeforfølge narkomane umiddelbart. Det er ikke noe å vente på!
Tenk etter du som ønsker å straffe eller forvise narkomani. Det eneste samfunnet kan gjøre er å redusere brukskadene og mye mulig over tid skjerpe holdningen til hvordan rusmidler skal håndteres og benyttes ved å opplyse om faren ved og forskjellen mellom bruk og misbruk, samt gi de som har utviklet narkomani ved misbruk en verdig behandling ved å inkludere og tilby hjelp uten å hverken tvinge de ut av rusen eller straffeforfølge. Det burde være statens ansvar å få ned brukskadene så godt som mulig.
Mange holder tilbake sine virkelige problemer hos sin psykolog pga psykologens meldeplikt om man innrømmer bruk av cannabis. Jeg har aldri helt klart å forstå denne meldeplikten, for det første blir pasientene uærlige og behandlingen feilaktig pga frykt for reaksjoner fra myndighetene, for det andre er det beviselig at cannabisbruk ikke er så farlig at brukerens liv er i umiddelbar fare. Det er etter hva jeg har forstått kun om pasienten uttrykker seg på en måte som tyder på at pasienten vil begå selvmord eller er til fare for seg selv og andre.
Jeg vet det, det er dritkjipt at ikke alle klarer å holde seg like sterk og oppegående som deg, og har sin måte å bedøve indre uro og vonde tanker på, dette er altså virkeligheten. Lover og regler skal beskytte, men av og til er lovene skrevet ned i god tro, men ender opp som en direkte menneskefiendtlige og på kant med menneskerettighetene, faktisk.
Velkommen til 2017, kom deg ut av 60-tallet.
Legg fra deg nullvisjonen, man kan aldri oppnå et mål som et “rusfritt samfunn.”
Sett deg ned å tenk, tenk nytt! Prøv å forstå det uforståelige. Min anbefaling til de som har nære og kjære som sliter med narkomani. Ta det akkurat slik som det i realiteten er, en sykdom som heter narkomani. Dagens holdninger mot narkomane er nitrist, spesielt når dine nære reagerer med å forvise, gir seg selv helt unødvendige bekymringer, får selvmordstanker og truer med reaksjoner som vil prege deg i lang tid. Det er nitrist at denne stygge sykdommen pga mangel på forståelse og innsikt fører til et vrengebilde til tusen. Tenk deg den enorme tristheten å sitte med en sykdom INGEN klarer å forstå eller sette seg inn i, hva med å ikke bli trodd av sine egne pga sin egen usynlige sykdom. Hvorfor i helvete tar du smertestillende på nivå med en pillemisbruker, hvorfor i helvete går du ikke i butikken selv? Ikke postkassa heller? Ja, det kan være vanskelig å forstå, men tenk om familien din skulle av mangel på forståelse si: Det kan umulig være så plagsomt og vanskelig som du påstår. Eller hva med å tvinge deg til behandlingssenter du innerst inne selv egentlig ikke har troa på eller føler for. Tenk om man hadde blitt møtt slik av sine egne, mange blir også møtt slik. Istedenfor at de setter seg ned å forstår så fordømmer de deg, kanskje kaller de deg hypokonder, lat, baksnakking. Ta deg sammen, liksom!! Forskjellige varianter av mangel på forståelse, hvor fordommer får regjere.
Slike reaksjoner handler om at en selv er alt for preget av hva våre autoriteters 50 år lange kampanje mot narkotiske stoffer, skremsel hvor alt er satt helt ute på spissen hvor konsekvensen ender opp med at samfunnet demoniserer og stigmatiserer disse individene som ikke passer deres visjoner og forestillinger om hva som er et godt og hva som er et dårlig liv å leve, i 50 år har vi vært nådeløse og knallharde mot denne gruppen mennesker de har jaget Oslo rundt. Hvorfor sprer narkomanien seg selv om det blir strengere og strengere?
Det sitter så lite opplyste mennesker der ute som helt alvorlig tror at naboen bruker hasjsprøyter. Eller avslutter sitt forhold til sitt eget barn eller andre uforståelige, men forståelige reaksjoner. Det er ikke tull, så på ville veier er samfunnet etter 50 år med aggressiv propaganda igangsatt av kjøpte og korrupte politikere som brukte sin posisjon til å fremme en steinrik manns bedrifter, istedenfor å innføre ordninger til denne gruppen individer. Det er leit og trist, men tenk grundig gjennom hvordan du reagerer om en av dine nære blir rammet av denne sykdommen.
Husk på at det er et selvstendig valg å takke nei til behandling for sin sykdom her i Norge.
Man må tenke i disse baner “Ja, dessverre er det noen der ute som faktisk er mye svakere enn meg selv. Det er jeg pliktig som medmenneske å ta innover meg”
En ting kan jeg si deg i hvert fall, fordømmelse er aldri riktig reaksjon. Tvang er heller aldri en riktig reaksjon, men regulere og kvalitetssikre rusmiddelet er svaret, narkomanien vil ALDRI dø ut, kanskje den eldste sykdommen som eksisterer? Jeg vet om andre sykdommer enn narkomani som mange har vanskelig med å sette seg inn i, eller som er vanskelig å forstå. Det verste man kan møte på, er mangel av forståelse fra sine nære og kjære, ikke noe som er verre enn det. Ikke nok med mangel på forståelse fra familien, men hele samfunnet mangler forståelse og sitter med et alvorlig vrengebilde av bibelske proporsjoner.
Sara Suveren
Du som kommenterte så langt her, du burde få kommentaren din ‘på trykk’.
Lage deg en konto på verdidebatt.no eller dagbladets meninger eller nrk ytring? Det hender innlegg derfra trykkes på papir i avisene. Om så gjør så når du jo ut til mange, mange fler.
Sara Suveren
Fantstisk.