Slik fungerer Milanos gatemagasin
I Milano har gatemagasinet ingen selgere med rusproblemer. Til gjengjeld gir Terre di Mezzo jobb til både lovlige og ulovlige innvandrere.
– Vi fant ut at innvandrere fra Senegal liker å selge ting på gata, sier Piero Magri. Han er daglig leder for Terre di Mezzo, et gatemagasin basert i Milano. I Norge er de fleste selgerne av slike magasiner rusavhengige. Slik er det ikke i mange andre land. Terre di Mezzo startet i 1994, og selgerne fra Senegal kom av seg selv.
– Vi gikk ikke ut og lette etter dem. Etter en stund fikk noen av dem godt betalte jobber på fabrikk. Men de kom tilbake et år senere, fordi de likte gatesalget bedre, forteller Piero.
De fleste hjemløse i Italia er immigranter som ikke finner jobb. Mange av dem er også ulovlige innvandrere. I Oslo forbindes sistnevnte gruppe ofte med salg av narkotika. I Italia har papirløse personer til dels fått selge gatemagasiner.
– Før lot vi illegale innvandrere selge bladet. Det var kanskje ikke så lurt, men vi har fortsatt noen som vi velger å beskytte. Dessuten har vi prøvd å rekruttere romfolk, men det var vanskelig for dem å selge, og de trivdes ikke med jobben.
Innfødte italienere selger også magasinet, men ingen av dem har rusproblemer.
– Italia har mange ulike tiltak som tar seg av rusavhengige. Når du er ferdig med behandling, prøver de å finne en jobb til deg. Blir du hjemløs som italiener, har du oftest en link til storfamilien, som tar vare på deg. Noen av våre italienske selgere har psykiske problemer som gjør det vanskelig for dem å fungere i en vanlig jobb.
Det eneste som kan selges på gata i Italia uten spesiell tillatelse, er aviser, magasiner og bøker. Terre di Mezzo selges i flere italienske byer. Etter hvert begynte de også å selge bøker.
– Vi samlet noen artikler fra magasinet som leserne ga gode tilbakemeldinger på. Så begynte vi å lage bokserier med ulike tema. Bøkene handler blant annet om livet på gata, matvarers egentlige innhold, bevisst konsum og ansvarlig turisme. Vi har også utgitt barnebøker og romaner.
Bestselgeren er en guide til etniske restauranter i Milano. Mange italienere kjenner til magasinet gjennom denne boka. Piero sier at det er lettest å selge bøker på stranda om sommeren. Der er folk mer avslappet, og har tid til å snakke med selgerne. Terre di Mezzo oppsøker selv aktuelle skribenter.
– Italia var første land i verden hvor folk begynte å kjøpe vann på flaske. Vi trodde ikke at vannet fra krana var bra nok. Det er feil. Derfor ba vi en lærer på universitetet skrive en bok om offentlig vann. Det smaker faktisk godt!
Boksalget gikk etter hvert så bra at det begynte å utkonkurrere magasinet.
– Selgerne tjener mer på bøkene, derfor selger de helst dem. Da magasinsalget dalte til 4000 i måneden, måtte vi tenke nytt. Nå har vi skaffet en base av 2000 abonnenter, og dannet et nettverk av bidragsytere. En kjent kvinnelig økonom skriver om verdensøkonomien, og en omreisende skuespiller beskriver hva han ser i ulike byer.
Terre di Mezzo er med i det internasjonale nettverket av gatemagasiner (INSP). Vi møtte Piero Magri på en konferanse for verdens gatemagasiner i Bergen i 2009.