November 2016

erliknov16

 

VI FULGTE SÆDRUTA

Okser på over tonnet lar seg leie etter nesen av mennesker i joggesko. I et grelt rom i et fjøs føres oksene til en fantom-ku. Slik at vi mennesker kan stjele sæden, og sende den ut i verden for å skape millioner av nye superkyr. Les om reproduksjon og håndtering av okse-sæd, som fort er verdt 40-50 000 kroner dosen.

 

OSLO VIL DRA GATEKUNST UT AV SKYGGENE

Gatekunst i Oslo har en lang og rå historie. I denne artikkelen møter vi to av Oslos graffiti-legender. De forteller om livet som gatekunstnere, og hvordan trenden nå er i ferd med å endre seg. «Spinkle folk med briller, som ikke kan drikke øl en gang, sitter og bestemmer hva som skal være hvor. Så blir det utført av en eller annen kunstner som ikke har noe med graffiti- eller gatekunstmiljøet å gjøre», sier en av de anonyme gatekunstnerne.

 

DE GIR STRAFFEDE KVINNER EN DØRÅPNER

Av innsatte i norske fengsler utgjør kvinner bare rundt åtte prosent. Straffedømte kvinner har det ofte vanskelig i et fengselssystem som er tilpasset menn. Aurora-prosjektet hjelper kvinnene som få andre vil ta ansvar for. Mange av dem må sone i kjønnsblandede fengsler, Der er lite tilrettelagt. «Vi vil hjelpe kvinner inn i lavterskel arbeidstrening før de skal i fengsel. Da kan de si: ‘Når jeg kommer ut, skal jeg tilbake på jobb.’ Det gjør en himla stor forskjell», sier Aurora-prosjektleder Anne Almquist.

 

BLI KJENT MED SELGER NINA

Nina har solgt Erlik i seks år. Hun opplever ofte fordommer mot det å være rusavhengig. «Folk går i ring rundt meg, legger du merke til det? Jeg tror mange er redd for oss rusavhengige. De tror vi er farlige. Vi biter ikke, vi er jo bare mennesker, vi også», forteller gatemagasinselgeren.

 

HVOR ER BERGENS RUSAVHENGIGE NÅ?

Det åpne rusmiljøet i Bergen ble jaget på flukt for et par år siden. Hva har skjedd etter at den mye omtalte Nygårdsparken stengte? Fram til høsten 2014 hadde Nygårdsparken landets eldste, åpne narkotikamiljø. Etter at området ble stengt for rehabilitering spekulerte mange i hvor rusmiljøet ville samle seg nå. Les om Bergens nye rusmiljø.

 

I OSLO PISKET DE LØSGJENGERE OG SENDTE BARN PÅ TUKTHUS

Bli med til fortidens Fattig-Oslo. Et lite område rundt Hausmannskvartalene i Oslo forteller mye om fattigdom før i tiden. «For hundre år siden ble mange av Oslos innbyggere rammet av fattigdom. Det skyldtes lave lønninger, og mangel på folketrygd og forsikringer hvis du ble syk eller skadet, sier Johanne Bergkvist, historiker ved Oslo byarkiv.

 

MONA I DRØBAK UTFORDRER MOZART-KULENE

Mona Frostrud er Drøbaks sjokolademaker. I lille Drøbak valgte hun å utfordre Mozart-kulene ved å lage sin egen sjokolade: «Drø-bach». «Man må være klin gæren for å sette i gang med dette», fastslår Mona.