Mai 2016

mai16

FOR AMAL ER FRIHET ALLTID VERDT Å KJEMPE FOR 

Amal Aden har opplevd alt det et menneske ikke ønsker å oppleve. Den norsk-somaliske kvinnen kan ikke gå alene uten politibeskyttelse i Oslo. Taxisjåfører nekter å plukke henne opp. Hun blir spyttet på. Ikke bare av menn, men også av somaliske kvinner. Amal er en anerkjent forfatter, foredragsholder og hun har vunnet flere priser. Amal brenner for barn og kvinners rettigheter, og kampen som somalisk og lesbisk kvinne har kostet henne mye. Les dette gripende intervjuet om Amals kamp og mot. «Kvinnesynet i flere land er at jenter er kjøtt, og menn er sultne tigre.»

VALDRES ER EN DEL AV FLUKTRUTA

Flyktningen og den rusavhengige prøver å unnslippe hver sin krig. I fjellene i Valdres fant de fred sammen. Journalist Henrik Hays tilbrakte en stund på et mottakssenter for flyktninger i Nøsen, Valdres. Her bodde flyktninger fra Syria, Afghanistan, Irak og andre land på et nedlagt turisthotell. På hotellet bor og jobber også flere rusavhengige. I denne artikkelen kan du lese om tilværelsen med rusavhengige og flyktninger sammen, langt oppi fjellet. «En flyktning rømmer fra krig, mens en rusavhengig flykter fra sider ved seg selv».

MONA BLE VARIG SKADET I FORSVARET

Mona ble utsatt for et farlig pulver under en øvelse i forsvaret som 21-åring. Mye gikk feil under øvelsen, og konsekvensen ble at hun pustet inn sink-kloridpulver fra en røykgranat. Dette har ødelagt, og ført til forråtning av deler av lungene til Mona. Hun har levd som uføre siden, og prøvde å gå til sak mot forsvaret. Les om hennes historie, og liv siden hendelsen. «Innimellom tenker jeg på hvor fantastisk det kunne ha vært å få bare en time som normal og frisk, uten å være sliten».

BLI KJENT MED FRANK

Vi undrer ofte hvordan det er for våre selgere å stå på gate og selge =Oslo, i denne artikkelen får vi svar på det. Frank begynte tidlig med hasj og alkohol, men ble ikke avhengig av heroin før etter passert 40 år. Bli kjent med vår selger Frank, og les om hvordan dagen på gata gikk.

17.MAI HAR VÆRT SJOKKERENDE SATIRE, HARMLØSE HAKEKORS OG KYLLING A LA KOTELETT

Norge er blant få nasjoner som tar nasjonaldagen sin såpass høytidelig og alvorlig. Vi har mange tradisjoner 17.mai, likevel ser man i denne artikkelen at mye har endret seg. De siste 100 årene har nasjonaldagen bydd på fornærmelser, fortielser, slagsmål, husholdnings-is og 100 000 danskepølser. Les om Norges 17.mai-feiring i Oslo gjennom tidene.

FOTBALL FÅR FOLK UT AV RUSEN

Tønsbergs gatefotballlag sikter mot NM i slutten av mai. Målgruppen er hjemløse, rusavhenige og andre marginaliserte grupper. Flere av gutta forteller at fotballen har spilt en stor rolle i å holde dem unna rus. Nå har fotballen fått topp prioritet i timeplanen til Vestfoldsklinikken. «Det er viktig med respekt, samhold og å ha eierskap til noe. Spillerne sier de blit stolte når de tar på seg gatefotballgenseren».

HVA SKAL JEG GJØRE MED HUNDEN

Dyrehold er fint, men langt fra enkelt hvis resten av livet er trøblete. Hva skal du gjøre hvis hunden er din eneste venn, og samtidig årsaken til at du ikke får leie bolig? Olav Tryggvason forteller at han ikke hadde klart å bli rusfri uten hundene sine. «Petter» bor ute på gata med hunden sin, han vil heller bo ute enn å bo i en leilighet uten hunden. Disse, og mange flere opplever at det kan være problematisk å få bolig med dyr.