Julebok 2015

julebok15

Her er noe av det du kan lese i årets julebok:

De så inn i himmelen
En fortelling om den mest gåtefulle gjenstanden fra antikken. Antikythera er en av middelhavets minst befolkede øyer. Journalist Christian Lysvåg og Erliks fotograf Dimitri dro til øyen for å skrive om Antikythera-mekanismen. Den omtales ofte som verdens første – analoge – datamaskin. Christian og Dimitri var ikke ønsket av de fleste på øyen, og opplevde motgang mens de prøvde å finne ut mer om denne antikke gåten. Les hvordan det gikk. «I mine øyne tilhører Antikythera-mekanismen en egen kategori, for den har en tilsynelatende vedvarende kraft til å skrive om historien og forandre vår oppfatning om hva vi mennesker engang visste.»

Aksels mål har konsekvenser
Aksel Lund Svindal er en norsk alpinist med to sammenlagtseire i verdenscupen, ett olympisk gull og fem VM-gull. «Hva er oppskriften på å lykkes?» spør journalist Lene Tangevald-Jensen. Aksel forteller åpent om suksess, nederlag og forventningspress.

Den dagen forandret livet mitt totalt
Magasinselger Hans Erik Eilertsen skriver åpent og ærlig om den dagen han ble =Oslo-selger. Han satt syk og tigget på Karl Johan, da en politimann kom bort og informerte han om et helt nytt tilbud til rusavhengige og vanskeligstilte i Oslo. «Halvannet år etter at magasinet så dagens lys, kom den aller første juleboka! Konseptet var et litt annerledes magasin som selgerne skulle bli med å skrive. Det ble en gigantisk suksess. Det er fortsatt årets høydepunkt for de av oss som vil stå på litt ekstra for å tjene mer penger.»

Nils Christie var «de unyttiges» venn
Nils Christie var professoren som mistrivdes på skolen. Han tenkte nytt om narkotikapolitikk, og viste oss hvem brukerne egentlig er. Nils Christie fortalte oss sannheten om stoffene og brukerne, og var langt forut sin tid da han foreslo en annen narkotikapolitikk i 1985. «Nyheten om Christies død stemte mange til ettertanke. Både samfunnstopper og aktivister understreket den store betydningen han har hatt.»

Du kjenner ikke de andres sorger
Eli Rygg er en norsk forfatter, sanger og underholder. Hun er for mange kjent fra NRKs TV-program Portveien 2. I dette intervjuet forteller Eli åpent om sitt liv, og om hvordan hun håndterte å bli utsatt for overgrep. «Jeg begynte i terapirommet for 23 år siden, for å lete etter meg selv. Det er skummelt. Jeg måtte få hjelp med de vonde minnene.»

Til våren får Helene og Magnus hest
To tidligere =Oslo-selgere ga seg selv en ny sjanse. Helene og Magnus valgte en hverdag langt fra asfalten og rusen. De kjøpte en gård ved svenskegrensa og jobber nå med å pusse opp huset. De drømmer om hester, dyrkede grønnsaker og bier. I år blir første gang på mange, mange år at både Helene og Magnus feirer jul, i sitt nye hus med begges familier.

Tom og Bård er Star Wars-krigere
Forfatteren Tom Egeland var opprørssoldat på planeten Hoth i «Imperiet slår tilbake». Erlik-selgeren Bård Kollen behersker lyssverdfekting som få andre. Tom Egeland og =Oslos redaktør Lars Aarønæs dro på besøk til Bård Kollen. Guttehybelen var dekket av Star Wars-gjenstander, en slitt romhjelm, snåle våpen, bøker og figurer. Tom Egeland var statist i en av de mest populære filmene. Guttene fekter med lyssverd og diskuterer ivrig.

Han var uteligger i 52 dager
Petter Nyquist levde som uteligger i Oslo i 52 dager. Han filmet prosjektet, som kommer som serien «Petter uteligger» på TV2 fra midten av desember. Petter vil gi seerne en inngang til livet folk lever på gata, på en måte de ikke har sett tidligere. Hvor mye godhet som faktisk ligger i de menenskene vi passerer. Petter ble god venn med, og fikk mye hjelp av =Oslo-selger Svein Stang da han levde som uteligger. Petter beskriver dagene som kalde, ensomme og utrygge. Livet på gata var likevel ikke bare kaldt og ensomt; Han ble overrasket over gode mennesker, og all hjelpen han fikk, fra fremmede.

Slik er mitt gambiske prosjekt
=Oslo-selger Kate Ryen skriver om sine opplevelser i Gambia. Hun reiste dit da hun var 18 år, og ble i to år. Senere bodde hun fem nye år i Gambia, og hun reiser fortsatt dit ved hjelp av penger hun tjener på salget av =Oslo. På denne tiden har hun knyttet bånd med mennesker hun fortsatt har kontakt med i Gambia i dag. «Når jeg selger Erliks julebok går så å si alle pengene til prosjektet mitt med å informere unge jenter i Gambia. De har ingen kunnskap om hvordan man skal få til en god utvikling. Det er umulig hvis de skal få så mange barn.»