Januar 2016

jan16

Her er noe av det du kan lese om:

HVA ER DET IBOGA GJØR?

Stoffet iboga har vakt interesse blant rusavhengige. Mange mener at det reduserer suget etter opiater, som heroin. Forsker Henrik Hays Nielsen og Erliks fotograf Dimitri dro til Valencia i Spania for å besøke et avrusningssenter som bruker iboga i behandlingen. Er iboga en mirakelkur for stoffavhengige? Kan rotbarken fra den afrikanske planten fjerne all trang til heroin? Eller er det en heksemedisin som blir brukt utenfor all kontroll?

SHIRLEY ER EN STA SPURV

Shirley Bottolfsen fra Bodø har i over tretti år samlet inn penger og andre nødvendigheter til trengende. Hun har alltid med bøssa si, som er den eneste bøssa i verden som har samlet inn mer enn ni millioner kroner. Jo Nesbøs Hole-stiftelse utnevnte før jul Shirley Bottolfsen til «årets ålreite dame», for hennes arbeid i hjembyen og i utlandet. «Jeg er veldig glad i nordmenn. Men de er feige, konservative og redde for å gjøre feil», sier Shirley.

VIKRAM VIL SPRENGE KJØNNSBÅSENE

Vikram Kolmannskog er en terapeut. Han har hjulpet dem som ikke passer inn i kjønnsbåsene med psykoterapi. Transpersoner er folk som ikke identifiserer seg med kjønnet de ble registrert med ved fødselen, ofte sies det at de er «født i feil kropp». Vikram forteller om vanlige misforståelser og fordommer mot transpersoner: «Norge har fortsatt en tokjønnsmodell, der du enten er mann eller kvinne. De som opplever en mer flytende kjønnsidentitet, eller at de er tredjekjønn, møter liten forståelse.»

POLITIKERE VIL HØRE PÅ RUSAVHENIGE

En gang i året åpner Stortinget døra for en stor gruppe rusavhengige. På den åttende Stoffbrukerdagen gjorde gjestene gjorde sterkt inntrykk på helsepolitikere. Politikerne som var til stede mener at rusavhengiges innspill må bli tatt mer alvorlig, og at vi må slutte å være redde for å spørre om vold og overgrep. «Mange blir ikke spurt om hvorfor de oppfører seg dårlig eller ruser seg. Å bry seg er det beste virkemiddelet for å forebygge rusavhengighet», skriver journalist Kari Bu.

DU KAN TA KATTEN BORT FRA GATA, MEN …

Erlik-Oslo selger Mercedes dro høsten 2015 til London for å selge det tilsvarende gatemagasinet i London, The Big Issue. Mercedes hadde ingen steder å bo, og lite kunnskap om London på forhånd. Hun har selv skrevet om hverdagen som gatemagasinselger og hjemløs i London. «Å være på gata i London nå er midlertidig. Permanent hadde vært trist. Veldig trist. Ensomhet. Jeg har vært gjennom dette før», skriver Mercedes.

STUPEDAMENE TAR PÅ TURSKOA

Stupedamene er navnet på et inspirasjonsnettverk for kvinner. Målet deres er å få med innvandrerkvinner på Hadeland ut på tur i naturen. Hittil har de to initiativtakerne, Audhild og Jøran, arrangert fem turer. Responsen har vært overraskende god, og mange får mye ut av å være med på turene. Les om en tur, og historiene til noen av kvinnene.

ERLIK-SELGERNE FIKK SKJERPET SYNET

Øyehelse er viktig. Mange av våre selgere har ikke råd til å fikse ordentlige briller. Erlik-selgere fikk komme til optikeren på Grønland for å få tatt synstest og for å få tilpassede briller. Optiker Irmina forteller at mange ser dårlig uten å vite om det. Øynene anstrenger seg dermed for å se bedre, og resultatet blir ofte hodepine og tretthet.