Oslo vil ha karanteneplasser for rusavhengige klare før påske
Byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold i Oslo, Omar Samy Gamal (SV), forteller om omlagte og planlagte tiltak for rusavhengige under kronoa-krisen. Bidrag til kampanjen «Gi Erlik-selgerne en ny start» kan gis på VIPPS: 599295. Gavekonto: 5082 05 86570.
I Oslo har kommunale tjenester lagt om tilbud for å ivareta behovene til rusavhengige i en vanskelig tid. Det samme har frivillige og ideelle organisasjoner. Fastleger, NAV og andre tjenester i bydelene er fortsatt tilgjengelige, men kontakten må foregå mer på telefon enn før, forteller Omar Samy Gamal.
Brukerrommet ved Prindsen mottakssenter, der rusmidler kan inntas i trygge og hygieniske omgivelser, er stengt. Her tar brukerne over 30 000 rusdoser hvert år, og ingen har hittil hatt dødelig utgang. Men Brukerrommet deler fortsatt ut rent brukerutstyr gjennom «luka».
— Bydeler og organisasjonene bidrar til at brukerutstyr skal være tilgjengelig for flest mulig der de oppholder seg, sier Gamal.
Sykepleie på hjul er i drift, og deler nå ut dobbel mengde brukerutstyr på gata. De unngår pasienter i bilen, med mindre det er strengt nødvendig for å yte helsehjelp. Frelsesarmeen, Kirkens bymisjon, Blå Kors, Evangeliesenteret og flere har omgjort sine stasjonære tilbud til oppsøkende virksomhet.
Vil styrke lavterskel medisinering
Arild Knutsen i Forening for human narkotikapolitikk bekrefter at det gjøres mye godt arbeid i Oslo, men han mener det haster å tilby rusavhengige utenfor LAR (Legemiddelassistert rehabilitering) lavterskel medisinering, såkalt substitusjonsbehandling.
Knutsen sier det ikke holder å styrke tilbudet med buprenorfin, som i praksis er en høyterskelmedisin ikke alle klarer å stå på. Han mener også at det trengs erstatningsmedisin for de som er avhengig av andre stoffer enn opiater, som amfetamin og benzodiazepiner. Dette kan hindre ansamlinger av folk i de åpne rusmiljøene. Byråd Gamal svarer:
—Sammen med Oslo Universitetssykehus har vi søkt Helse- og omsorgsdepartementet om midler til en ytterligere styrking av lavterskel substitusjonsbehandling. Når det gjelder hvilke stoffer som kan brukes utover buprenorfin, er dette et medisinsk spørsmål som må vurderes av fagfolk.
— Byrådsavdelingen vil vurdere å rette en henvendelse til Helse- og omsorgsdepartementet om substitusjon av andre avhengighetstilstander enn opiater. Spørsmålet berører en rekke forhold av juridisk, etisk og faglig karakter.
Jobber med løsninger for karantene
Bergen kommune har uttrykt bekymring for byens rusavhengige i et skriv til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. De er særlig bekymret for personer uten fast bopel, som flytter rundt og har begrensede muligheter for god håndhygiene. Mange av disse har svært dårlig helse og er i risikogruppen ved smitte av covid-19.
Bergen jobber nå med å etablere et botilbud for denne gruppen, for eksempel på hotell. Gamal forteller at Oslo prøver å få til noe lignende.
— Velferdsetaten jobber med løsninger knyttet til karantene for personer med rusproblemer, i samarbeid med Kirkens bymisjon. Det er et mål å ha disse karanteneplassene klare før påske. For rusavhengige med påvist smitte, som trenger isolasjon, er det etablert et eget tilbud som bydelene kan benytte.
Forberedt på at unntakstilstanden varer
Korona-krisen har ført til omplassering av helsepersonell, og mange strekker seg langt for å gi et godt tilbud for rusavhengige.
— Velferdsetaten har gjennomført betydelige omstillinger for å dreie innsatsen av helsepersonell der det er mest behov for dem. Oslo kommune har et godt samarbeid med frivillige og ideelle organisasjoner og jobber for å samlet kunne gi et best mulig tilbud til personer med rusproblemer. Mitt inntrykk er at dugnadsånden er sterk. De økonomiske vilkårene står ikke i veien for å finne løsninger. Det er ikke ekstra penger fra kommunen organisasjonene er opptatt av nå.
Arild Knutsen er enig i at penger ikke er den største utfordringen nå, men hva skjer hvis korona-epidemien eskalerer, og de strenge reglene for smittevern fortsetter etter påske? Byråden forventer at det kan skje.
— Velferdsetaten er forberedt på at omstillingstiltakene vil vedvare over tid, og har derfor utarbeidet beredskapsplaner som gjelder så lenge det er behov for strenge tiltak. Vi må ta stilling til signaler og anbefalinger som til enhver tid gis av Folkehelseinstituttet, avslutter Gamal.
Her er det hjelp å få
Blant tiltak for rusavhengige som fortsatt holder åpent er 24SJU i Tollbugata 3, som deler ut soveposer, liggeunderlag, pledd, varme klær, vannflasker, matpakker og yoghurt. Døra betjenes hele døgnet, men brukerne kan ikke oppholde seg i lokalet. Alle henvendelser på telefon blir besvart.
Feltpleien og akuttovernattingen på Prindsen mottakssenter i Storgata 36C er også åpne. Aktivitetstilbud til personer med rusproblemer må holde stengt inntil videre, av hensyn til smittevern.
4 kommentarer
mona sinsen
Angående substitusjonsbehandling akutt nå.ikke alle kan ta Buprenorfin fordi det kan ta mange dager med abstinenser før det hjelper mot det.da er poenget med det borte.andre tåler ikke metadon p.gr.av hjerteprobl.da gjenstår det morfin som er meget vanskelig å få.kan helseministeren og andre bli opplyst om dette?dere har jo kontakter i media og kan videreformidle dette.det er ikke stuerent å gi morfin som det er å gi farlig gift som metadon.men det er en,annen diskusjon.nå er det akutt krise for rusmisbrukerne og.ikke bare alle andre.
Espen Carlsen
Kommentar i forbindelse med Arild Knutsens uttalse om substitusjonsbehandling. Bl.a benzodiazepiner=beroligende tabletter. Jeg har vært inn og ut av LAR 5 ganger siden LAR kom til Grenland for ca 20 år siden. Jeg har brukt beroligende tabletter siden jeg var 12 ,,,fikk av lege fordi jeg var så urolig på skolen. Idag mistenker jeg vel heller at jeg skulle hatt en adhd utredning dengangen. Uansett…beroligende tabletter har fulgt meg hele livet. Men DET vil jo ikke LAR ha noe av at man skal få ved siden av enten metadon eller subutex/subuxone. Så,,,helt fram til Juli 2019 har jeg hatt sidemisbruk og for øvrig vanka i miljøet. Helt til jeg endte opp i LAR i en mindre kommune i Telemark . I 20 år har jeg hevda at om jeg hadde fått 3 beroligende om dagen ved siden av subutex hadde jeg klart å kutte ut sidemisbruk (les;Rohypnol og/eller Rivotril). Og alle de åra jeg kjøpte piller på gata var det ikke 3 om dagen akkurat. Snarere 10 til 20. Okay sier LAR-legen ,,,du skal få en sjanse. Etter at det ble innvilga for 9 måneder siden har jeg styrt unna miljøet,,,levert reine prøver hver mandag ,,,møtt opp til alle samtaler,,,,og idag bevist at det jeg hevda i så mange år ville fungere,,,faktisk fungerer. Jeg har gått over til BUVIDAL depot-injeksjon (Subutex-sprøyte hver 30de dag) og inntil videre slipper jeg unna med henting av de beroligende 2 ganger i uka. Så det går faktisk an. Apropos Buvidal injeksjon kan jeg anbefale den på det varmeste. Først tenkte jeg at det ville bli vanskelig/rart/uvant/merkelig å skulle slutte innta noe hver eneste morgen. Ett “rituale” jeg har opprettholdt å “sett fram til” hver morgen men det har jeg faktisk ikke tenkt på ett sekund. Jeg “glemmer” at jeg faktisk er avhengig av buphrenorphin og sist gang jeg skulle ha ny sprøyte glemte jeg til og med det. Men uten de 3 beroligende hadde jeg fremdeles vært ute på gata og handla og solgt,,,,,så hvorfor LAR generellt er så rigide på dette området har jeg aldri forstått for man dør nemlig ikke av 3 valium om dagen kombinert med LAR-medisiner. Om andre i samme situasjon hadde fått den sjansen jeg ble gitt i fjor sommer ville det hjulpet svært mange til å komme seg på beina og i alle fall slippe det evige jaget ,,,kriminaliteten,,,,fengslinger etc som følger med det livet det er å måtte ut på gata for å få tak i ting bare for å kunne stå på beina å fungere.
Marta Bjørke
Hei! Smittevernsarbeidet på Brukerrommet er ikkje stengt! Utdeling av reint brukerutstyr via luka er utvida til fullverdig pakke og har ope 09:00-22:00 mandag tom fredag og lørdag, søndag og raude dagar ope 10.30 – 17.00.
=Oslo
Takk for info! Dette er nå rettet, før vi deler artikkelen på Facebook-siden vår.