Nytt tilbud på rusfeltet: Brukerstyrt hus i Oslo

I et stille nabolag på grensen mellom Sagene og Torshov skal Oslo snart får Oslo nå sitt eget Huset. Vi fikk en for­hånds­visning av sjefen.

Tekst og foto: Even Skyrud

Det er ikke mye som gjenstår her nå. Om 14 dager kan vi åpne for de første brukerne, og så blir det offisiell åpning 25. mai, forteller Bertil Nordland.

Han fikk først rollen som prosjektleder for Huset Oslo, før han søkte på og fikk stillingen som daglig leder 1. mai i år. Siden da har han ansatt to andre med brukererfaring i deltidsstillinger. Noen dager før åpningen viser han oss rundt i lokalene som skal huse Huset Oslo i Oskar Braatens gate 1.

Det var organisasjonene Foreningen Human Narko­tikapolitikk (FHN), A-Larm og ProLar som lot seg inspirere av de gode resultatene til Huset Bergen og tok initiativet til å åpne et lignende tilbud nederst på Torshov.

Bertil forteller at tilbudet i utgangspunktet skal være et uformelt møtested for mennesker som er pasienter i Heroinassistert behandling i Oslo (HABiO) og Legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

– Det er det vi har fått midler til foreløpig. Vi har plassert oss her på Sagene/Torshov på grunn av nærheten til Ullevål sykehus, og for å få en viss distanse til Oslo sentrum. Vi skal ikke bli et sted hvor folk fra Plata stikker innom for å få seg litt rask mat, men et sted som pasientene aktivt oppsøker for å gjøre aktiviteter og være sosiale.

Gode naboer

I Oslo har det vært diskusjoner om opprettelsen av nye lavterskeltilbud i boligstrøk i flere bydeler. Vi lurer på om Huset har møtt motstand i nabolaget.

– Vi brukte seks måneder på å finne lokaler. Når mulige utleiere hørte hva vi skulle starte opp, ble det ofte helt stille fra dem. Så var vi altså så heldige å få leie dette hjørnelokalet av en privat utleier. I første omgang har vi en kontrakt på tre år.

Bertil forteller at det er to etasjer med leiligheter rett over lokalene. Derfor var noe av det første han gjorde da planene var klare, å oppsøke naboene og fortelle om prosjektet.

– Responsen var overveldende positiv. Vi har heller ikke mottatt én eneste klage eller bekymring på at vi etablererer oss her. Det varmer.

Som i Bergen skal også Huset Oslo være bruker­drevet, og de ansatte har selv rusbakgrunn. Selv har Bertil tre år som rådgiver for Blå Kors som sin eneste jobberfaring. Før det var han, med egne ord, for det meste på kjøret. I 2020 ble både han og hans historie verdenskjent gjennom Benjamin Rees prisbelønnede dokumentar «Kunstneren og tyven».

Men i dag ønsker Bertil kun å snakke om Huset, som han nå jobber på spreng for å få klart til åpning. Han peker og forteller:

– Hvilke aktiviteter huset skal fylles med, er opp til brukerne. Som på Huset Bergen, skal vi være aktivt brukerstyrt. Alle har like mye rett og mulighet til å komme med forslag eller starte aktiviteter. Bergen ligger jo litt foran oss, så vi har sett på hva som har vært populært der. Musikk er en interesse som går igjen, både det å låne instrumenter og å synge sammen. Vi har gått til innkjøp av noen musikkinstrumenter, i tillegg til brettspill og utstyr til å vise film. Vi har også fått på plass et kjøkken, hvor vi skal servere enkel varmmat,  og et vaskerom, hvor folk kan få tatt klesvasken. Så er det altså opp til brukerne hva mer vi skal skaffe.

Lav terskel, høyt under taket

Foreløpig har Huset Oslo midler til å holde åpent i timene mellom morgen- og kveldsmedisineringen på HABiO på ukedagene, men de håper etter hvert å kunne utvide til kveldsåpent og helgeåpent, slik som i Bergen. Da Bertil var prosjektleder, fikk han tilbakemeldinger fra pasientene om at kveldene og helgene kan bli lange og ensomme.

Selv om mye er inspirert av det som har skjedd i Bergen, er det også noen forskjeller.

– I Bergen har de hatt over femti brukere innom i løpet av en dag. Så mange ser vi nok ikke for oss her. Huset Bergen henvender seg til en mye bredere gruppe og driver også oppsøkende virksomhet i rusmiljøer for å opplyse om tilbudet.

I Oslo skal Huset være for de to pasientgruppene, men Bertil understreker at det ikke betyr at de ikke vil slippe inn andre som tar turen innom.

– Vi kommer heller ikke til å nekte deg å komme inn om du er rusa. Det vi skal gjøre, er å utarbeide et sett husregler om hva som er akseptabel oppførsel. Men hvis vi må be deg gå, er du velkommen tilbake igjen. Terskelen skal være veldig lav. Hvis det skulle bli litt ampert, så snakker vi det ned. Vi som jobber her, snakker det samme språket som brukerne. Jeg tror det kommer til å gå helt fint.

Huset Oslo

  • Et fritidstilbud til pasienter i LAR og HABiO.
  • Initiativtagere er FHN, A-Larm og ProLar.
  • Det er søkt om og innvilget midler både statlig og kommunalt.
  • Åpent: mandag, onsdag og fredag 09.00–15.00.
  • Huset Oslo holder til i første etasje i Oskar Braatens gate 1, på grensen mellom Sagene og Torshov.

Artikkelen sto på trykk i =Oslo nr. 6/2023.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *