Notat angående begrenset tilgang til Oslos offentlige sitte- og liggeplasser
Vi har på oppdrag fra flere eiendomsutviklere, investorer, restauranteiere, lokalpolitikere og store internasjonale kjeder i Oslo laget og igangsatt en strategi i forhold til å få bukt med den passive bruken av byrommet som disse opplever står i veien for en mer dynamisk by med større økonomisk vekst. Tiltakene er først og fremst rettet mot par i alle alderklasser, da all erfaring og forskning tilsier at dette er den gruppen som er mest villige i forhold til å ta byens tilbud i bruk, og som har den sterkeste økonomien. Grunnen til at vi har gått til dette skrittet er en utstrakt bekymring hos handelsnæringen og serveringsbransjen i Oslo i forhold til at bemidlede par velger aktiviteter som ikke stimulerer byens økonomi. Det er gjort betydelige investeringer i forhold til å gi denne gruppen spennende muligheter for å spise , drikke og handle i sentrum av Oslo og i nærliggende bydeler. Vi håper at disse tilbudene nå i enda større grad blir tatt i bruk.
I første omgang har vi tatt forehåndsregler i forhold til å unngå unødvendig opphold på byens benker. Grunnen til dette er blant annet at benkene over tid har blitt misbrukt av par i alle aldre til lite dynamisk aktivitet. Vi observerte at de det gjelder ble sittende tett omslynget over lengre tid på nevnte benker, gjerne over en lengre periode. For å forebygge denne type uproduktiv og ulønnsom aktivitet i forhold til gater og plasser, har vi fjernet de mest populære benkene. De resterende er bygget om med armlener mellom plassene, noe som gjør kroppskontakt vanskelig, og det å tilbringe tid der mindre attraktivt. For å si det med en av de større investorene: “Det er komplett uforståelig at et forelsket par velger å sitte inaktive på en benk i en park, når de i stedet kan sitte på en uterestaurant og nyte en gourmetburger og spennende drikke. Fjerner vi muligheten i forhold til rent dagdriveri, tror jeg de fleste vil innse hvor meget mere givende alternativet er.” Handel- og servicenæringen har i likhet med oss respekt for de individuelle par sine preferanser, og ønsker å komme dem som fortsatt foretrekker passiv sitting fremfor aktiviteter i møte. Det vil derfor bli mulighet til leie av komfortable benker, også uten armlene, knyttet til utvalgte butikker og serveringssteder.
Som en forlengelse av benkprosjektet vil vi også oppgradere i forhold til andre flater på plasser, torg og gater, samt på og rundt sentralbanestasjonen. Grunnen til dette er bekymringen for at de samme parene skal finne alternativer til benk for tett sitteaktivitet. Typiske flater vi tenker på i forhold til oppgradering er fontener, vinduskarmer, skulpturer og større stener. Det viste seg dessverre vanskeligere å fjerne disse, og det oppstod også store utfordringer i forhold til montering av armlener. Løsningen her vil være å gjøre det så ukomfortabelt som mulig å tilbringe tid på nevnte flater. Vi vil derfor ta i bruk knotter, pigger, glasskår og lignende for å sørge for at disse strukturene ikke brukes som et alternativ til serveringssteder, butikker eller oppgraderte benker. I forhold til sikkerheten vil det gå klart frem at all bruk skjer på eget ansvar, og at misbruk kan føre til politianmeldelse. Vi håper med dette å bidra til at enda flere par, unge som gamle, kommer til å oppdage til byens mange gastropuber, interiørhus, kaffebarer, planlagte konsepter og nye signalbygg.
Vår største bekymring i forhold til en dynamisk omstrukturering av byen, har vært den utstrakte bruken av parker og andre grøntarealer til ovennevnte aktiviteter. Det er observert par som tilrettelegger disse plassene ved hjelp av tepper og lignende hjelpemidler, for så å tilbringe opptil flere timer der, uten å vise interesse i forhold til de tilbud og konsepter som finnes i den umiddelbare nærhet. Vi har også sett eksempler på at par, alene og i grupper, har tilberedt og nytt medbragt mat. Selv om dette problemet kun oppstår i forhold til de få sommerukene vi har i hovedstaden, er lekkasjen i forhold til kommersielle aktører såpass alvorlig at vi har sett oss nødt til å komme med noen tiltak. Her har byrådet vært behjelpelig ved å sørge for full privatisering og mulighet for utleie av disse områdene til kommersielle aktører. Det tas selvfølgelig ikke inngangspenger for opphold i parkene, men det vil innføres spiseplikt fra 01.05 til og med 09.09. For å unngå ureglementert bruk av områdene av elskovssyke par nattestid vil det settes opp barrikader, og vektere med hund vil gå nattlige runder. Anbudsrundene er allerede i gang, både i forhold til drift og vakthold.
Med dette håper vi å ha gjort det klart at allerede utførte og fremtidige tiltak i forhold til rekreasjonshjelpemidler og rekreasjonsområder ikke er gjort i forhold til etnisk utfordrede eller sosialt vanskeligstilte grupper, som mange har påstått. Det er tvert i mot en måte å gjøre hverdagen til Oslos kanskje lykkeligste mennesker enda mer variert, dynamisk, opplevelsesrik og spennende.
5 kommentarer
Svein
Glitrende! Hehe…
Grete Risvik
‘I forhold til’ betyr ikke ‘når det gjelder’ eller ‘med hensyn til’. Bare så det er sagt. (Brukt 15 ganger).
Even Skyrud
Det var i dette tilfellet helt tilsiktet. Ironien her var ment å gi seg uttrykk i både form og innhold. Jeg kan selv ikke fordra når uttrykket brukes på denne måten, så jo større idiot jeg utgir meg for, jo oftere bruker jeg det. Hilsen Even.
Eleandra
You lost me at «forhåndsregel». Det heter forholdsregel! Men ellers: fniiiiis 🙂
Even Skyrud
Det elendige språket er en del av pakka her. Glad du likte det.