Norge har færre overdosedødsfall, men ligger fortsatt høyt i Europa
Fortsatt ligger Norge høyt på statistikken over dødsfall fra overdoser, men det går rett vei. Det gjør det ikke i Sverige. Her kan du lese et utdrag fra Europeisk narkotikarapport 2019.
Etterspørselen etter behandling for bruk av heroin er historisk sett lav, og injeksjonsbruken har falt. Antallet nye HIV-tilfeller relatert til injeksjonsbruk av rusmidler, har gått ned med rundt 40 % hvert år de siste ti årene. Det er gode nyheter. Landene i Europa må berømmes for å ha vært pragmatiske og satset på skadereduksjon og behandlingstiltak, noe som har bidratt til denne suksessen.
Til sammenligning har opioidproblemene fortsatt å vokse andre steder, og fører til stadig større offentlige helsekostnader i både Nord-Amerika og enkelte av nabolandene til Den europeiske union. Til tross for bedringen i Europa bidrar opioidbruk fortsatt i stor grad til de helsemessige og sosiale kostnadene som kan tilskrives narkotikabruk.
I USA og Canada står bruken av syntetiske opioider, særlig fentanylderivater, sentralt i den pågående opioidepidemien. Dette er ikke tilfelle i Europa, men det finnes bekymringer. Rundt 50 nye syntetiske opioider har blitt rapportert til EUs system for tidlig varsling om nye psykoaktive stoffer.
Mange av disse stoffene knyttes til alvorlige forgiftningstilfeller og dødsfall. Enkelte, som karfentanil, er ekstremt potente. Det betyr at de kan smugles i svært små mengder som er vanskelige å oppdage, men som kan utgjøre mange tusen brukerdoser.
Cannabis er det vanligste illegale rusmiddelet, og nesten 20 % i aldersgruppen 15–24 år har brukt cannabis det siste året. Enkelte land har legalisert cannabis, noe som tvinger fram en vurdering av kostnader og fordeler ved ulike regulerings- og kontrollregimer.
I Europa brukes betydelige politiressurser på cannabiskontroll. Rundt 75 % av de 1,2 millioner anmeldte tilfellene av bruk eller besittelse til eget bruk som ble rapportert i 2017, var relatert til cannabis. Befatning med cannabismarkedet kan også bidra til ungdomskriminalitet og være en viktig inntektskilde for organisert kriminalitet.
Av illegale sentralstimulerende midler som er tilgjengelig i Europa, er kokain, amfetamin, metamfetamin og MDMA de mest utbredte. Det er klare regionale forskjeller når det gjelder hva som oftest beslaglegges av sentralstimulerende midler. Dette henger sammen med ankomsthavner og smuglerruter, samt hvor produksjonsanleggene ligger i forhold til de store markedene. Kokain er det hyppigst beslaglagte sentralstimulerende middelet i mange land i Vest- og Sør-Europa, mens beslagene av amfetaminer og MDMA dominerer i Nord- og Øst-Europa.
Dødelighet som følge av overdose i Europa er anslått til 22,6 dødsfall per million innbyggere i aldersgruppen 15–64 år. Ifølge siste tilgjengelige data rapporterte 8 land i Nord-Europa over 40 dødsfall per million innbyggere. Høyest dødelighet ble rapportert av Estland (130 per million), Sverige (92 per million) og Norge (75 per million).
For Norges del har tallene gått den rette veien. I forrige rapport hadde vi 81 dødsfall per million innbyggere. I Sverige har antall dødsfall økt fra 88 per million i forrige rapport, mens Estland har en liten nedgang fra 132.
Hele rapporten kan du lese her (tabellen med overdosedødsfall finner du på side 92).