Nedgang i narkotikautløste dødsfall i Norge
Den 12. desember la Folkehelseinstituttet fram tall for narkotikautløste dødsfall i 2017.
Oslo hadde det laveste antallet slike dødsfall på ti år. 43 personer døde. Til sammenligning døde 53 året før. Hordaland hadde en tilsvarende nedgang. I hele Norge døde 247 personer, en nedgang fra 284 året før.
Gjennomsnittsalderen til de som dør i narkotikautløste dødsfall, har økt jevnt fra 36 år i 2006 til 43,5 år i 2017.
Narkotikautløste dødsfall kan deles inn i tre hovedgrupper: overdoser (forgiftningsulykker), selvmord og avhengighet (psykiske lidelser og adferdsforstyrrelser som følge av rusmiddelbruk).
Av de 247 dødsfallene i 2017 var 192 overdoser, 38 selvmord og 17 dødsfall hvor avhengighet var dødsårsak. Fordelingen mellom disse tre gruppene er: 78 prosent har dødd av overdoser, 15 prosent i selvmord og 7 prosent av avhengighet. Denne fordelingen har holdt seg relativt stabil de siste årene.
Heroin var ikke den viktigste dødsårsaken. 20 prosent døde av heroin, 22 prosent av metadon og 24 prosent av legemidler som morfin, kodein og oxycodon. 17 prosent døde av syntetiske opioider, som buprenorfin, fentanyl og petidin. Vi vet ikke om stoffene som forårsaket dødsfallene var kjøpt illegalt eller om de var forskrevet av lege.
Ved de fleste forgiftningsdødsfallene blir den døde obdusert, og oftest kan det påvises flere narkotiske stoffer og legemidler samtidig. Det kan være vanskelig å avgjøre om døden skyldes inntak av et enkelt stoff eller kombinasjon av flere stoffer.