
Nå er Christer barista i =Kaffe
En av de første selgere her i =Oslo, Nils Christer Modin, har fått ny jobb. Som barista får han orden på livet som aldri før.
I mange år følte Christer seg uønsket. Selvtilliten fikk et oppsving da han ble =Oslo-selger i 2006.
Nå har han fått seg ny jobb, i Akersgata 32. Der har =Oslo åpnet kaffebaren =Kaffe. Christer var en av sju rusavhengige som fikk tilbud om å jobbe der fra starten.
– Jeg lurte på hvordan det skulle gå. Jeg drakk jo ikke kaffe, en gang! Nå begynner jeg å like det. Folk kommer til =Kaffe fordi de synes kaffen er god. Ikke fordi de synes synd på oss som jobber her.
Vi treffer Christer på slutten av morgenvakten hans. Han serverer oss te med lakris og chili. Det er ikke snakk om tepose, men te i løsvekt. Den trekker han i tre minutter.
Så går vi ned i kjelleren på kafeen, hvor babyer leker på gulvet.
En mann prøver å manøvrere en barnevogn ned trappa. Ved inngangen står allerede flere barnevogner.
Kafeen får noe lønnstilskudd, men skal klare seg selv i løpet av tre år. Det tror ikke Christer blir noe problem. Ryktet om den gode kaffen har spredt seg helt til Lonely Planets internasjonale turistguide. Det er han veldig stolt av.
– I går var det noen engelskmenn her. Jeg tror de hadde lest de greiene. Ellers er det mange faste kunder.
Christer møter opp på jobb klokka sju, to dager i uka. Å stå opp tidlig er ikke noe problem. Han sover ikke så godt uansett. Tre dager i uka får han dialyse ved Ullevål sykehus, fordi nyrene har sviktet.
– Jeg takler sykdommen, og synes jeg ser bedre ut enn før. Siden jeg begynte å jobbe her, har jeg ikke gått glipp av en eneste dialyse. Alt er mye mer på stell. I starten ble jeg litt syk. Jeg skrev meg ut fra sykehuset fordi jeg gledet meg så fælt til å gå på jobb. Jeg klarer fortsatt å bo i egen leilighet. Nå lager jeg frokost, middag og kvelds hver dag. Det har jeg aldri klart før.
28. februar begynner TV-serien om =Kaffe på TV 2. Serien viser oppstarten av kafeen. Kameraene følger også personalet utenfor kafélokalet.
Christer gleder seg til å vise hele Norge at han har kommet videre i livet. For to år siden var han med i første sesong av TV-serien Petter Uteligger. Petter Nyquist er også programleder for serien om =Kaffe. Noen tror han eier kafeen, eller jobber her. Men det stemmer ikke. Det var Stiftelsen Erlik som startet =Kaffe, og profesjonelle miljøarbeidere jobber sammen med baristaene.
Christer er mest kjent for en tristere historie. Som tolvåring tok han selv kontakt med barnevernet. Han orket ikke å bo i et hjem med mye alkohol og bråk. Om nettene var han mer ute enn hjemme. Så havnet han på ulike institusjoner, og i fosterhjem. Han følte seg aldri som en del av den nye familien.
Lenge strevde Christer med mye aggresjon og rus.
– Jeg var ganske høyrøsta før. Nå har jeg fått mye mer kontroll på sinnet mitt. Jeg klarer å svelge unna litt større kameler. Jeg kan bli stressa på jobb, men jeg blir ikke sint. Jeg sier heller fra til en miljøarbeider, og går meg en runde. Jeg er blitt mer voksen i huet.
Christer føler seg gammel, selv om han bare er 48. De han traff på hospits for 20-30 år siden er stort sett døde. Nå går Christer på metadon. Han har trappet ned dosen, og bruker det mest som sovemedisin. Ellers nøyer han seg med å røyke hasj.
– Hasjen spiller ingen rolle for nyrene. Alkohol drikker jeg ikke. I det hele tatt kan jeg ikke drikke så mye. Som nyrepasient skal jeg egentlig bare drikke én liter om dagen. Det er inkludert væske i maten. Vi har kjempegode matpakker her i kafeen, forresten.
Christer skaffer oss et smørbrød i flere lag. Smørbrødet heter Villmark. Det har mye mer smak enn vi forventet. Kafeen har også noen søtere bakervarer. Maten kommer fra en annen leverandør.
Til åpningen av =Kaffe ble kongeparet invitert. De hadde andre planer, men Christer håper at de kommer snart.
I 2010 besøkte han Slottet. Han intervjuet kong Harald til =Oslos julebok.
– Kongen skal ha mye av æren for at jeg har skjerpa meg. Det ble flaut å gå rusa rundt i byen når jeg var «han som besøkte kongen».
Etter mange år som =Oslo-selger, syntes Christer det ble vanskeligere å selge magasinet. På kafeen strømmer kundene til så fort det åpner. De første månedene holdt de bare åpent seks timer om dagen. Nå er kafeen åpen fra 7 til 16.30 alle hverdager. Flere har fått sjansen til å jobbe som baristaer. De selger også kaffekopper med egne sitater, kaffebønner og lignende.
Christer har lært seg forskjellen på cappuccino, americano, cortado og latte. Han kan lage et hjerte av melk i kaffen, og det setter kundene pris på. Noen gjenkjenner Christer fra mediene og vil ta selfies med ham. Allerede i 1986 fortalte han om oppveksten sin, i en stor reportasje i Arbeiderbladet. Heretter tror han oppslagene blir lystigere.
I fjor sommer dro han for første gang på ferie med de tre søstrene sine.
– Vi hadde en kjempeålreit tur til et fyr utenfor Arendal. Der traff vi en hyggelig kar med rask båt. Han kjørte oss til Hirtshals på halvannen time. Han hadde kræsja med båt i Dubai, og knekt alle beina i kroppen. Nå går han på smertestillende, så han vet hva det vil si å være hekta.
=Kaffe krever ikke at de som jobber der må være rusfrie. Dermed når de en gruppe mennesker som sjelden blir tilbudt jobb.
Gunvor Hægstad er ledende miljøterapeut i kafeen. Hun mener det er viktig at de ikke henger seg opp i rusfrihet. Det de krever, er at baristaene har kontroll når de er på jobb.
– Christer har hatt en utrolig utvikling. Han går veldig opp i ting når han først begynner. Jeg opplever at han er i bedre form. =Kaffe kan jobbe mer med utvikling og endring hos den enkelte enn hva =Oslo kan. Her har vi færre personer. Alle som jobber her viser mye mestringsglede. Det smitter over på kundene. De sier at de synes det er hyggelig.
Gunvor har tidligere drevet tre kaffebarer i Oslo. Aller mest kan hun om te. I nesten ti år var hun teansvarlig hos importøren Solberg & Hansen A/S. Hun har også jobbet i =Oslos salgslokale, i barnevernet og med annet sosialt arbeid.
– For en kaffebar er Oslo den hardeste byen som finnes å konkurrere i. Nivået er veldig høyt her. Baristaer kommer hit fra hele verden for å lære. Derfor er det stort når Lonely Planet omtaler oss som en av Oslos beste kaffebarer, sier hun.
Kafeen har størst trykk mellom klokka 8 og 9 om morgenen. Rett over gata ligger VG, Aftenposten og Cappelen Damm. =Kaffe har hatt mange prominente gjester. Blant politikere er det ett parti som skiller seg ut, ifølge Gunvor.
– Jan Tore Sanner besøker oss mest. Bent Høie kommer innimellom. Høyre-politikere er de ivrigste gjestene her. Det må de andre partiene ta som en utfordring.
Christer må ha mye melk og sukker for å få i seg kaffe. Det er typisk for nybegynnere, påpeker Gunvor. Han er kanskje flinkere til å lage kaffe enn til å drikke den.
– Om ti år lager du kaffe med geitemelk fra eget fjøs, sier Gunvor.
Hun sikter til Christers opphold på Brenna gård, hvor han ble godt kjent med geiter. Der var han i rusbehandling for over ti år siden.
– Geitene var dødsskjønne med meg. Med en gang jeg kom inn i fjøset var det high five, forteller Christer.
Noen kommer til =Kaffe i Akersgata og spør om de får kjøpt gatemagasinet her. Det får de ikke, men det fins selgere i nærheten.
– Nærmeste salgsplass for =Oslo er i Grensen. Grandhjørnet er heller ikke langt unna. Vi har også selgere på Egertorget og utenfor Stortorvets Gjæstgiveri. I hvert fall hvis de er på jobb, avslutter Gunvor.
Teksten sto på trykk i =Oslo, januar 2018.

