Møt de rullende sykepleierne
Sykepleie på hjul er et av de mest effektive tilbudene til de rusa og de prostituerte i hovedstaden. Så hvorfor trues de hvert år med drepende budsjettkutt?
Kommunen ville kutte en tredjedel av støtten til Sykepleie på hjul i 2015. Sykepleierne er lei av å stadig måtte kjempe for støtte.
Tre sykepleiere står på i Sykepleie på hjul. De kjører rundt i Oslos gater, i en grå campingbil, og hjelper dem som trenger det mest. Brukergruppa deres er mennesker som ruser seg med tunge narkotiske stoffer, og prostitusjonsmiljøet.
– Det vi helt konkret gjør er å gi dem de verktøyene de trenger for å få mindre skader av den livsstilen de lever. Det å jobbe med skadereduksjon kan på lengre sikt øke den sosiale inkluderingen og gi dem en bedre livskvalitet, sier Jenny Sandaker.
Hun er leder av Sykepleie på hjul, som hører inn under Fransiskushjelpen.
Hun leder et lavterskeltilbud der brukerne ikke trenger noen henvisning. De har en telefon som brukerne kan ringe til for å få hjelp. De hjelper også til gjennom faste avtaler. I fjor hadde Sykepleie på hjul 8000 henvisninger.
Trusselen om å miste støtte er årviss. Byrådet foreslo i forrige budsjett å kutte støtten til Sykepleie på hjul med en tredjedel, noe som utgjør 335 000 kroner i 2015. Om kuttet hadde blitt noe av, ville det ha fått store følger. Sandaker forteller at de da måtte ha kuttet en stilling, noe som hadde gitt mindre effektivitet og kapasitet ovenfor brukerne. Sykepleierne prøver å ta utfordringene på strak arm, men forteller at de ikke hadde latt jobben deres forsvinne, selv uten støtten.
– Vi ville ha klort oss fast til vi ble dratt skrikende ut av lokalene våre, sier Sandaker.
Den evige kampen for å sikre støtte er uheldig for driften, og for brukerne. De ville gjerne ha sluppet det, og heller få konsentrert seg om andre ting.
Hva mener kommunen? Byråd for helse og sosiale tjenester, Øystein Eriksen Søreide i Høyre, sier at frivilligheten utgjør et viktig supplement til offentlige tjenester. Han forteller at Oslo kommune bruker over en milliard kroner på rusomsorg, og at de tilbyr botilbud, helsetjenester, rehabilitering og arbeidskvalifisering.
– Kommunen har et godt tilbud til byens rusmisbrukere og deler i likhet med Sykepleie på hjul ut brukerutstyr flere steder i byen, sier Søreide.
Kvinnene bak Sykepleie på hjul forklarer at de skiller seg ut fra andre tilbud i kommunen, fordi de jobber aktivt ute i felten – og det er der det trengs mest.
De mener at kommunen ikke kan tilby alle deler av det de gjør, og at de ikke når ut til brukere på samme måte. Det er langt mellom det som skjer på gata, og det som skjer i private foretak.
Flere engasjerer seg for å støtte. Det foreslåtte kuttet skapte reaksjoner hos mange. De fikk over 2000 underskrifter, og et 12 meter langt dokument med signaturer som tok avstand fra budsjettforslaget. I år er de sikret, men høstens budsjettforslag vil ventelig bety ny kamp for neste års penger, igjen. En av sykepleierne, Marte Derås, kommenterer at det oppleves som å være en brikke i et politisk spill.
Sykepleierne forteller at de har en veldig takknemlig jobb. En jobb som ikke bare består av tristhet og elendighet. Sykepleie på hjul har mange takknemlige brukere.
En dag fikk de en håndskreven lapp etter et hjemmebesøk med utdeling av metadon. På lappen står det:
Sykepleie på hjul. Tusen takk for at dere er skjønne og vakre mennesker som var behjelpelige når jeg trengte det mest. Jeg vil bare få takke, men føler at det blir for lite. Tusen takk for at det fortsatt finnes sånne mennesker igjen, for det begynner å bli få. Masse varme tanker til alle.