Per Fugelli" />

60 kommentarer

 • Michael Solberg

  Jeg har stått der nede selv, guinerius og utenfor Oslo S. (gamleplata) og folk er veldig forskjellige. Det finnes dritt sekker på plata, og dritt sekker i politiet. Det er viktig å ikke skjære alle over en kam.. Norge er på rett vei! Først pasientrettigheter, og nå narkofestet domstol. Ha tålmodighet. Veien å gå nå, er å heve straffene på innførsel og salg på narkotika, der mengdene av stoff tilsier at dem som selger det, ikke lever fra hånda til munn. Jeg kjenner til nyktre oppegående folk som står for innførsel av sterke stoffer. De står ikke på plata! Folkene på plata, er folk jeg har møtt rundt på rusbehandlinger rundt i landet.. Jeg selv har vært på mange av de, og Tyrili kollektivet er desidert det beste stedet. De oppriktig ser og behandler folk med rusproblemer som folk, og alle som bor under taket bidrar med sitt. Vi får en smak av tilhørighet til et samfunn, og for mange er det der nøkkelen til rusfrihet ligger. Til temaet: det finnes politifolk som jager og de som trøster, det finnes narkomane på plata som er heslige og andre som er fantastiske.. Fellesnevneren er vel at hverken politi eller røver vil være på plata, men må. Takk Fuggeli for at du holder temaet varmt, og for dine ålreite meninger og menneskesyn! God bedring mannen!

 • Jens O Sunde

  Det er tross alt viktig aa vite hva som skjer ellers i verden foer man gaar uhemmet loes paa episoder i sitt egret land. Uten referanser blir det ofte det jeg kaller kjaerringprat. Enhver kritikk av noe uten referanser, er forholdsvis intetsigende. Man er like klok paa om politiets behandling av narkomane ut ifra denne artikkelen er verdens daarligste eller evt verdens beste. So What er vel noe av det mest legitime aa kommentere en slik artikkel paa. Jeg kan tilfoeye at i det landet jeg bor for tiden loeses narkotikaproblemet paa at man dreper mistenkte baade pushere og brukere. Det setter det hele litt i perspektiv.

  • Anne-Kristin Teigen

   Dette var en særdeles ensidig fremstilling fra én mann, som tydeligvis ikke har fått med seg det hele og fulle bildet!
   JEG er en av politifolkene som jobber i akkurat det området det her refereres til! Jeg har fulgt de narkomane fra sted til sted de siste 15 årene, alt etter som politikerene ber om at “Plata skal brytes opp”. Selvfølgelig dannes “Plata” et annet sted etter en tid.
   JEG er en av politifolkene som, de siste 15 årene, har “jaget” de narkomane vekk fra plata; Jeg har kommet bort til dem, hilst på dem, forklart dem at når de står så mange, så tett, så stenges fortauet for forbipasserende, jeg har høflig bedt dem om å ta hensyn til det, og gi plass så folk kan passere.
   Noen velger å gå, andre gir plass.
   INGEN blir bortvist for bare å være til!
   De som blir bortvist er de som blir tatt i å selge eller bruke narkotika der de står!
   Jeg har brukt utallige timer på å prate med de narkomane, høre om frustrasjon, sorg og tragiske livshistorier.
   Jeg har brukt tid på å høre på dem, snakke med dem, veilede og trøste dem! Verdifull tid, -fordi jeg utgjorde en forskjell for han som var lengst nede!
   -Han som en annen dag kommer bort til meg og takker for at jeg tok meg tid! De som holder til på Plata er i all hovedsak høflige og hyggelige personer i en vanskelig situasjon som samarbeider greit med politiet, (forøvrig en stor kontrast til helgefylla).
   Kanskje er det meg Fugelli refererer til når han skriver at politifolk “masjerer inn i flokken og…” -og hva da? Hører han hva vi sier?
   Politiet gjør mye mer enn å “jage” folk! Men Fugelli har nok ikke tatt seg bryet med å gå i dybden på dette feltet!
   Om dette var et tema og en dynamikk han virkelig kjente, og seriøst hadde gått i dybden på, ville ikke hans oppfattelse vært så negativ og ensidig!
   Jeg opplever mine kolleger som dyktige, profesjonelle, tålmodige og omsorgsfulle!
   Jeg kan bare snakke for meg selv, -så når jeg leser slik ensidig kritikk, tar jeg det personlig!

   • Camilla Berge

    God kveld hr facist, har du lyst til å forklare meg hvorfor norges politi går rundt med facis merke ved siden av riksløva.? Politiet er ikke her for å hjelpe oss, den vanlige mann eller kvinna i gata. De er her først å fremt for å beskytte regjering og næringslivet. Så ikke kom å snakk piss til meg. Jeg LIKER DEG IKKE! JEG LIKER IKKE FACISTER! Såfå deg et skikkelig yrke da mann, så slipper du å stå å høre på de som har hatt det laaaaaaaang værre enn deg. Facistfaen!

   • Camilla Berge

    Må også få rette litt på den fine løgnen du har lagt inn, jeg har blitt bortvist mange ganger, bare for å være. Så ikke kom med flere løgner, det tar jeg personlig, å med å bruke ytringsfriheta mi, må jeg nok en gang få si, JEG LIKER IKKE FACISTER. Du er der kun for å beskytte de som er innafor, de andre kan dere bruka øksa med. OBEY or…

 • Espen Pedersen

  Hei fugeli hvor har du det fra at politiet har en mer respektfull tone og adferd overfor scizofrene.De tar ikke imot anmeldelser ifra oss selv om det handler om at en har blitt grovt mishandlet av ansatte på et sykehus her I byen.

 • Jørn Haugen

  Takk skal du Fugleliv. Du er fin og god fyr. Stå på videre og lykke til. Hilsen Jørn fra Skien.

 • Onkel

  En narkoman er et vakkert menneske som lever inne i et stygt og brutalt skall av rus, desperasjon, angst og smerte. Man må ikke forveksle dette skallet med den lidende sjelen som er fanget inni. Denne sjelen må gjøres rusfri og fødes på ny ut i verden. En fødsel innebærer mye smerte, og som et nyfødt barn har også den avvendte behov for mye omsorg og nærhet, spesielt de første årene.

 • Bente

  Eg prater med rusmisbrukere nesten daglig. Og eg har fått meg en og annen overraskelse. Men på en måte ikke.
  Folk tenker kanskje at den slitte gamle rusmisbrukeren alltid har vært slik ,men der tar de feil. Mange har jobbet. I ganske høye stillinger. .En eg prata med hadde Vært sykepleier med videreutdanning I psykiatri. Jobbet I 50 år. .Så hva skjedde etterpå. ?
  En annen hadde vært med på forskning og skulle bli sykepleier. .Men av ulike årsaker så går det ikke som planlagt for alle.
  Vi burde bli flinkere til og se mennesket bak ..Og ikke være så forbaskade fordømmende .Det kunne vært deg ,det kunne vært meg .
  Så tenk over det neste gang dere har behov for og fordømme. Alt er ikke slik som det ser ut som ❤

 • Ivar walseth

  Alle mennesker fortjener å bli behandlet med respekt! Ikke minst de som har “mislykkes” med sinr liv. TakkGud for at Per Gugelis kloke stemme er blant oss enda! Måtte han få mangw flere år.
  Imponerende at en som er dødssyk løfter blikket og ser andre mennesker på denne måten!

  • hilde vaule olsen

   d er desverre sånn at d er ofte de som står på kanten av livet, som ser realiteten, og det har Fugelli sett. han har sett menneskene bak masken…..den slitne masken, som sier at vi er ikke som dere, de er sterkere, til tross for deres misbruk, så står de i livet hver eneste dag. som er en mye større kamp enn vi vanlige arbeidstakere står ovenfor hver dag…… de står i en kamp om livet hver dag, vi andre jobber for å komme oss gjennom en vanlig ” slitsom” arbeidsdag,,, de jobber for livet! hadde enhvermansen skjønt hvor mye ressurser d er å hente i disse personene…om de hadde fått lov å bli nyktre, fått lov å vise hvem de er, hvor mye de har å bidra med…..!så kanskje fler hadde fått et verdig liv! de er ikke evneveike personer som ikke skjønner noen ting, de er verdifulle skapninger som ikke har fått vise sine potensialer, fordi de datt ut på feil sti feil kryss….

 • Øyvind H. Ekeberg

  Kan hende at dette vil hjelpe: – Hjelp, ikke straff
  – Høyres landsmøte 2017 sender nå et signal om at tunge narkomane fortjener hjelp, ikke straff. Det at ansvaret for oppfølging av narkomane skal overføres fra justissektoren til helse, er i seg selv viktig. Det bryter med det som har vært konsensus i norsk narkotikapolitikk de senere årene, sier Astrup.

 • Solveig strand

  Fugelli er en utrolig klok mann.Jeg er så enig med han.Hvorfor skal folk sparke de som ligger nede ?? Går det ikke ann å vise litt medfølelse ? En dag kan det være en selv som står der på Gunneriushjørnet.Kanskje en datter ,en bror ..Spytter du fortsatt på dem ???

 • Sigrunn Humblen

  Det er trist, det har pågått så alt for lenge, Oslo er eksepsjonelt ille. Men hva som hindrer, Oslo, i fra, å gjøre byen rusfri, er da en gåte.
  Små barn sover også ute blant dem, små barn som er uten et trykt hjem etter portforbud som politi kjører forbi.
  Har engasjert meg i unge mennesker som møter store utfordringer i systemet, hvor vente listen er for lang til å motta hjelp, dessverre.
  Problemet er at systemet ikke ivaret tar dem heller, etter endt opphold, for rusproblemer, di er like ensomme som før.
  Di fleste, så å si alle, har vært berørt av barnevernet, hvor mangel på oppfølging etter feilbehandlinger, er hva man ser resultatet av, spesielt da ute på gaten også der åpenlyst i flertall.
  Hvor dette dreier seg om ? vår egen inbebygde medmenneskelighet , engasjemang ,entusiasme men i sandheten og i denne virkelighetens verden skaper vi levende zombier , Ved hele tiden vise likegyldighet til uredferdigheter.
  Ble glad da j leste ditt innlegg, hvor viktig det er at rette folk , setter fokus, mot akkurat dette tema , fordi denne problemstillingen øker. Takk!

 • tom

  her var det et par stykker som burde st[ litt I brugata og se/har ofte sett politi bruke un;dvendig makt og holdninger som ikke h;rer hjemme noe sted.dette var til trangsynte Thomas. og narkomane ersyke mennesker og det at de stjeler alt de kommer ove er l;gn riktignok er en del kjeltringer men de fleste vil ikke stjele men pga d[rlig helsehjelp og utst;tt blir det et resultat av dette.og deblir ikke desperate hvis de ikke f[r a prep. men er man avhengig av a prep mange som er narkomane har blitt det via feks smertestillende eter operasjon og skulle like [ se om ikk den herren over her hadde blitt litt desperate hvis han ikke hadde f[tt medisin som man har vrt avhengig av kanskje 20 [r.det er inhumant og ikke hjelpe disse p[ rett m[te.hvorfor skal det gj;re mest mulig vondt n[r det ikke trengs.fordommer ;delegger for en stor gruppe svake og syke mennesker for langt fra alle valgte dette livet.hilsen en med 25 [rs erfaring

 • @maceing

  Dette er min visjon i noe jeg helt og holdent har troen på, noe som er realistisk og er en vinn-vinn situasjon for alle!
  Vi legger ansvaret for velferd og samhold over på staten.
  Vi legger ansvaret for menneskegrupper og situasjoner over på staten.
  Vi legger ansvaret over på staten når noe galt skjer eller om det ikke skjer det vi vil.
  Men hvem er staten?
  Staten er VI! Staten er vi som er medlemmer og innbyggere i Den Norske Stat!
  Så VI er dermed ALLE medansvarlig for velferd, samhold, menneskegrupper, situasjoner, vi er medansvarlige når det skjer noe galt og når det ikke går slik som vi vil!
  Ingen alene kan hjelpe alle, men jeg mener alle i alle fall kan prøve å hjelpe noen!
  Slik jeg ser det, blir det skyllet på staten (her politiet), eller dermed alle andre, over at den rette hjelpen kommer med å gjøre noe for rusmisbrukerne. Men hva er det rette da?
  Jeg kommer nå til å skrive min visjon, mine tanker på hva vi kan gjøre, en vinn-vinn løsning! Det er ikke bare på sikt, det er faktisk umiddelbar løsning for at rusmisbrukeren, de som ikke sliter med rus, forhåpentligvis de som kommer etter oss som kanskje kan komme til å slite med rus men med dette kanskje slipper, og det vil si oss alle! Staten! Staten, oss medlemmer og innbyggere i Den Norsk stat vil vinne!
  Hvis det kunne starte en organisasjon (dette er mitt store prosjekt og ønske og drøm om å starte) der vi som ønsker kan bli medlem og være med å gjøre en forskjell!
  Mange i Staten, er medlemmer av organisasjoner der en er fadder for et barn i verden. Vi føler vi er med å gjøre en forskjell.
  Tenk om vi i denne nye organisasjonen kunne være medlemmer for å få ha et menneske som er avhengig av rus. Det er antagelig like mange grunner til at folk starter og har et liv som innebærer rus. Jeg selv har nå vært rusfri den 19. juni 2015, i 2 år. For å komme meg ut av dette og første fasen av å være rusfri, måtte jeg naturlig inn i en selvransakelsesreise. Hva gav det meg? Hvorfor gjorde jeg det? Jeg fant ut at i meg (og jeg trur flere har det slik enten først eller gradvis vil det utvikle seg til det) at det var et tomrom jeg prøvde kvele og slippe å føle på. Tomrommet var en blanding av sorg og en følelse av og ikke passe inn eller til i den hele sammenhengen. Akkurat som når en er liten, og ikke får være medlem av klubben. Klubben kan være et slags bilde av staten.
  Jeg måtte som mange, først inn til avrusning og prøvde å være innlagt for mine problemer. Men som mange vet, er det èn ting å være innlagt og klare være rusfri, men det er utenfor det er problemene virkelig kommer. For meg var det rette å klare dette ute for meg selv, for det er slik, at uansett hvor du bor og er, vil det være miljøer det kan skaffes rusmidler. Alle steder har sine steder, og da hjelper det ikke å flytte seg unna aldri så mye.
  Om dem som ønsker å bli medlem av denne nye organisasjonen som sagt, kunne ta i mot og la en rusmisbruker bo hos seg, er det der det hele skjer! Om et menneske, en rusmisbruker, ikke føler han/hun passer inn, er det i mitt syn viktig å få føle og kjenne at han/hun er som oss alle som ikke sliter med rus. De får leve i en familie, og kjenne på tilhørigheten og samholdet og det de i den familien har. Å føle seg sett og hørt er en menneskerett som kanskje vi mennesker tar for gitt, vi setter ikke pris på noe som vi tar som en selvfølgelighet. Når en ikke tilhører noe sted, som kanskje flere enn jeg følte på tiden jeg brukte rusmidler, følte jeg meg utrolig lite sett og hørt. Om en settes inn i en setting der du blir en av enheten (en av familien) blir det ikke så mange men akkurat passe å tilpasse seg etter. Jeg trur absolutt alle i en familie vil lære av å få en familiemedlem til å ta seg av. Når vi jobber eller er med mennesker, er det alltid toveis læring. Vi velger ikke familien vi kommer inn i, men vi velger våre venner. Det gjør seg ikke selv, men det er en toveis jobbing om at alle skal ha det bra. Om en familie er medlem av organisasjonen har barn, vil barna lære enormt. Holdninger til den nye personen vil være at det er kjekt å bli kjent, og jeg trur når barna er store nok og får vite hva vedkommende nye familiemedlem sliter med, vil det være mye læring at alle bør få være inkludert, uansett fortid. Det er nå som gjelder, og det er trur jeg, større mulighet for at de barna ikke roter seg borti og eksperimenterer med rusmidler, når de er vokst opp med en person som du har hatt så tett på kroppen, har lært deg med å vise, hvordan det kan utarte seg og gå.
  Det er for de som adopterer en stor oppgave å ta seg til et barn ekstra. De får store summer penger for å gjøre denne jobben. Min tanke, er ikke at familiene som er medlemmer, ikke skal få så enormt med penger, for det er betaling i masse vis å få hjelpe noen og at det faktisk er hjelp begge veier. De som velger å ta i mot et ekstra familiemedlem, trur jeg/håper jeg ikke ønsker gjøre dette for å bli rik på penger, men at de ser det å bli rik i hjertet. Være med å gjøre en forskjell.
  Staten vil tjene på å ikke ha alle som trenger og VIL ha hjelp på institusjon men ha de i en familie. Familien må få noe økonomisk støtte, de må få så de f.eks får støtte til de ekstra kostnader det tilsvarer å ha et familiemedlem til. Matkostnader og litt til, f.eks 4000,- i måneden.
  Jeg vet ikke hvor mange millioner staten betaler for behandling kav rusmisbruk hvert år, men tenk hvor mange institusjoner som blir nedlagt pga økonomi, og hvor mye som blir spydd ut på institusjoner men folk detter ut med en gang de kommer ut i det normale samfunnet igjen fordi det er der det gjelder, og det er lite mulighet for ettervern. Med å bo i en familie, vil en ha alt rundt, men en er trygg i en familie. Litt etter litt, kan den som sliter, kanskje få en ordning med at han/hun skal få være med en av de voksnes arbeid, eller i det hele tatt, delta i familiens arbeid. Som husarbeid og hagestell, være med barna, gå turer og leke og mye mer, alt som er «normalt», men som slettes ikke er lett å lære seg når en går på gata eller er på en eller annen institusjon. Å være en som kommer i en slik familie må selv forstå at han/hun ønsker og trenger hjelp. Du kan ikke tvinge noen til å slutte, dette må personen ville og forstå selv, men det er en styrke og ville prøve. Å lære seg å stole på andre mennesker er en kjempe styrke.
  Siden ettervern systemet i rusomsorgen dessverre er mangelfull, trur jeg en slik løsning vil være genial. Behandling i Norge, er 3 mnd, max tid 6 mnd. Om en som sliter kunne bo f.eks 1 år i en familie har en bedre tid til å få inn nye vaner og nye rutiner. Han/hun vil få nye relasjoner med familien og deres omgangskrets. Når han/hun er «ferdig» vil han/hun ha fått en tilhørighet som kan besøkes igjen, og en har kanskje vært med i naboselskaper, barne- og skoleavslutninger som kan gjøre at en føler en ikke er stigmatisert i ulike settinger. Være med å kjenne at en er medlem i samfunnet! En vil ha flere å spille på lag med!
  For å få tillit må du gi tillit. Karma. Slik oppdrar vi når barna begynner å løsrive seg å bli klare for å forlate redet, og det gjelder her også. En må gi tillit til den nye familiemedlemmet, men jeg trur godhet og kjærlighet og tid til hverandre, virkelig vil gi dette tilbake. Om en villig til å være med å gjøre en forskjell for en ny familiemedlem, men også om en person er villig til å få være et nytt familiemedlem. Gi å ta. Vinn-vinn!
  Vi mennesker lærer av det vi opplever og erfarer, og vi lærer av våre egne og av andres. Når vi snakker med noen og møter noen, lærer vi noe. Enten om den andre eller om oss selv. Jeg mener at den som har rusproblemer bør i tillegg til familien, få samtaler hos f.eks DPS eller annen samtalehjelp. Jeg mener også på grunn av tillit, bør den nye familiemedlemmet ta ansvar ved å vise at han/hun ikke ruser seg, ved å starte urinprøvetagning og blodprøver, vil det etter hvert vise rene prøver og mer stabilitet.
  Jeg trur virkelig på dette prosjektet mitt, jeg har skrevet enormt om dette, og jeg skal få dette opp å gå en dag! Det er første gang jeg legger noe av dette på nettet, og vil gjerne ha respons på mine tanker!
  Jeg skal kalle min organisasjon for @maceing
  Det er en annen lang historie, @ fordi a person (en person) ringvirkningen når en lider, det er ikke bare den som lider, men alle rundt også. Mitt navn er Marte Aurora Celine Eileene (mace) betyr pepperspray, vi må spre oss, ing for norøne runer. Ing betyr vekst og ny start. Tenk så vakkert om vi kan gi en amaceing (fantastisk) start for oss alle!!!

  • Ingunn Sørensen

   Mange gode tanker! I det hele, at vi mennesker kan være mer medmennesker, og bry oss om hverandre, vil være til hjelp for dem som sliter. Og alle kan vi oppleve å slite med noe, nettopp fordi vi er mennesker! Vi trenger alle at noen bryr seg!

 • Albert

  Det er trist å meddele at politiets behandling av psykisk syke er like dårlig eller verre. Hvilken annen pasientgruppe blir innlagt via politiet? Hjerteinnfarkt, brudd, blindtarm etc etc , der blir pasientene hentet med ambulanse. Psykisk syke blir hentet av et ofte brutalt politi. Har dessverre mange eksempler på det via folk som liker å prate med meg. Slag, spark, kniping mm. Om du er psykisk syk, blir du altså i tillegg utsatt for ytterligere traumer. Mange eg kjenner får vondt i sjela si når de ser en politibil. Vi har endelig fått noen ambulerende ambulanse for psykisk syke, men de tar fri hver helg.
  Eg vil si :”Nei til politi til bruk for transport for psykisk syke med mindre der er våpen inblandet.” Sett ord på dette for oss, Per Fuggeli.

 • Grethe Mong-Hansen

  Takk Per Fugelli. Som pårørende til en av disse tapre forhutlede bryter jeg sammen når noen ser dem som det de er. De trenger de våpendragere de kan få. At du legger din tunge på deres vektskål er en stor ting.

 • Sonje

  Dette var nok et godt skriveri fra Fugelli. Det er viktig å gjevnlig ta tempen på sosial kapitalen slik som han gjør. Fint sitat fra kongen var det også!

 • May

  slik jeg forstår Fugelli så retter han søkelyset mot metodene Oslo-politiet bruker når de skal gjøre jobben sin. Jeg stoler på Fugelli sine observasjoner og er enig i at det er dehumaniserende å behandle folk på denne måten. Jeg mener også at det er på tide å få på plass en bestemmelse i helseøovgivningen om at avhengighet er en form for sykdom. I Norge er det også slik at vi som pasienter har rett til å nekte å ta imot behandling. Vi jager ikke/ skremmer mennesker med andre typer sykdom, gjør vi vel? Jeg er bestemor og har sett og erfart hvor skjør linjen mellom å stå utenfor og innenfor er. Forskning viser at de yngste misbrukere og fengselsfugler har hatt dårlige utgangspunkt, det er nok ofte slik at de har hatt dårlige forbilder og få rundt seg som har holdt igjen i de situasjonene hvor de har valgt feil. Å velge feil gjør vi vel alle sammen? Se deg rundt idag, der du er og hjelp disse unge med det du kan bidra med, bry deg, vis at vi er medmenneske. Jeg vet at du kan, men tør du?

 • jfkdldl

  Syns vell, at politiet i mange tilfeller er litt brå med de svake i samfunnet. Men det sier seg vell selv med slike symboler på overarmen. Forbanna farcist stat. Vi har tross alt ikkje lenger et folke politi, vi har stats politi. Det blei endret under andre verdenskrig. Vi vanelige folk er sivil borgere, mens statlige folk, politi, politikere etc. Er borgere. Så de statlige har makten, og beskytter de, de mener passer inn. Og det er det politi emblemet i norge står for. Det er et farcist symbol. Du ser de buskene på sidene, med to økser på toppen? De peker utover ikkje sant. Det i seg sjøl er farcist symbolet. Det er et symbol romerne brukte får å symbolisere at er du med oss beskytter vi deg, vist ikkje dreper vi deg. Så på insiden er du beskyttet, men havner du på utsiden, er det noe helt annet. De sivil borgerne som da ikkje vill forholde seg til “borgernes” regler, står da på utsiden av samfunnet. Dette gjeller ikkje bare narkomane, men da alle de som blir drevet til kriminalitet. Må selvfølgelig tas med en klype salt men det ligger faktisk en del i dette å det irriterer meg. Så det er jo en del endringer som burde vært gjort runt rettsvesnet. Har vært en pøbel, satt inne første gang før jeg var fylt 20 så jeg kjenner til den følelsen når du står på utsiden. Er nå en stund siden men alikavell, det trenger ikkje være sånn?

  • Camilla Berge

   Ja de går rundt med faci symbol på overarma, jeg stoppa en diger politimann og spurte om han var stolt av å bære symbolet, øøøøøø, det må jeg hjem å google svarte han meg. Tragisk? Det er kun norge og sverige som går rundt med facist symbolet på overarma i skandenavia.

 • Ole

  Mange, de aller fleste, ja kanskje alle som ønsker det får tilbud om hjelp, men ønsker ikke, sprekker osv. Hva med problemet med nyrekruttering, lommetyverier, persontran osv. Politiet i Oslo gjør en kjempejobb med å gjøre byen mest mulig trygg for alle. Denne saken har mange sider og det blir litt for enkelt å bruke politiet som skyteskive.

  • Madelen Endresen

   Og hva slags hjelp har vi egentlig i Norge? De fleste blir satt på metadon og subutex og sendt rett ut igjen. Legemiddelassistert behandling kaller de det, narkotika er det det er. Å slutte på metadon er vanskeligere, du kan ikke bare slutte på dagen, det følger deg sannsynligvis ut livet.

 • Kari S. Haagenrud

  Tenk om politiet også kunne ha respekt for sine medmennesker og da spesielt de svake i samfunnet vårt!

 • Benjamin

  Det er meget god plass på Mestringshusene, avd Bolkesjø, det er privat, men non-profitt. Offentlig helsevesen burde bruke dette langt mer. Mon tro om ikke det er billigere i det lange løp?

 • Jack

  Han har nok ett poeng når det gjelder de som dessverre har kommet dypt i uføret. jeg kan ellers ikke se at han kommer med noen løsninger annet en å rakke ned på politiet, som er svært ufortjent. Man kan ikke frata mennesket å stå for sine valg og har forenklet det faktum at ungdommers og barns nysgjerrighet på denne dritten og deres dårlige valg dessverre er den største grunnen til at de havner i uføret. Opplysning og dialog om risiko og hvilke negative utfall for resten av livet slike dårlige valg vill føre til, er ikke godt nok. Selv Ninni Stoltenberg tok et valg da hun prøvde narkotika hun fant på en kaffe, 27 år gammel. Det blir ikke bedre med medier som skriver om ungdomspolitikeres kamp for å legalisere hasj mm og som innrømmer bruk offentlig og missbrukere på stortinget som blir sydd puter under armene på. Det virker som om mediehusene har fått denne nye narkoliberale generasjonen i sin arbeidsstokk, siden det er så mye fokus på legalisering i alle foraer. Det er en uting. Bare se hva tunge brukere selv sier om dette. Hasjen og marihuanaen er det verste, for det er begynnelsen, sier de. Den samme Fugelli har også omfavnet menneskene som sørger for langing og tilgang til våre barn og ungdommer ved å kalle dem en ressurs for landet. Det er vel strengt tatt disse politiet er ute etter, langerne og smuglerne altså. Å jage vekk brukere fra salgsbodene må vel kalles å være svært milde handlinger. På tide att han tar ett oppgjør med politikere som ikke gir politiet de ressurser de trenger for å beskytte og håndheve loven på befolkningenes vegne og grunnen til at landet flyter over av narkokriminalitet som fører med seg mye annet i kjølevannet.

  • Sigurd Jensen

   90 % av alle narkomane starter med alkohol. Så vi burde begynne med å forby det da? Eller er dette rusmiddelet, som får frem det værste i folk, for akseptert blant Ola Nordmann?

  • Maren O. H.

   “Det begynner med hasj og hasj er starten for de tungt narkomane.” Stemmer dette? I tilfellet ja: Hvorfor? Fordi i dagens samfunn, så er cannabis og heroin i ca. samme “bås”. Satt av politikere og lovverket.
   Personlig erfaring sier meg at de fleste prøvde alkohol, som skapte en lavere toleranse for cannabis, da alkohol allerede ble brukt ulovlig på lik linje med cannabis (da du som bruker mest sannsynlig er under 18 år)
   Når du allerede kjøper cannabis ulovlig, så er veien kort til tyngre stoffer da dette selges fra “samme forhandler”. (Personlig erfaring)
   Hva om cannabis og alkohol ble satt i samme bås? Kunne det da ha skapt et sprik mellom cannabis og amfetamin/heroin?
   Etter personlig mening og erfaring, så burde cannabis og alkohol bytte plass. Hvorfor?
   Det finnes ingen direkte dødsfall knyttet til cannabis. En person ruset på cannabis mister ikke kontrollen på likhet med alkohol og blir heller ikke utagerende og aggressiv på cannabis, som på alkohol. Personlig så har jeg aldri laget trøbbel for andre på cannabis rus, da jeg som regel sitter hjemme/hos noe og ser tv, spiller spill eller snakker masse tull. På alkohol så har jeg 3 arrestasjoner som var direkte en følge av alkohol (Fyllearrest). Derfor mener jeg at alkohol og cannabis godt kunne ha byttet plass. Har skapt trøbbel for meg selv ved bruk av cannabis, da dette er ulovlig. Ikke noe annet utover det. Det er noe jeg bare må tåle, da “jeg på alkoholrus” ikke er noe jeg vil utsette meg selv eller folk rundt meg for.

   Å legalisere cannabis ville spart staten for minst 60% av alle resurser som blir brukt på “Krigen mot narkotika” eller staten kunne brukt disse pengene på å virkelig bekjempe det som er samfunns nedbrytende og ødelegger familier, jobber, vennskap og livet.

   Politiet den dag i dag er veldig flink på å ødelegge for nyskjerrig ungdom, som utforsker et ganske uskyldig og kanskje et av de mest uskyldige rusmidlene i forhold til de rusmiddler som selges lovlig på vinmonopolet og apoteket.

   Angst og div som medfølger bruken av cannabis er ikke så rart, når du som bruker blir et mål for myndighetene og kan få snudd livet opp ned for noe du gjør som ikke er moralsk feil!
   Å ødelegge livet til noe er moralsk feil, lærte jeg under min oppvekst. Som var preget av kjærlighet, varme, omtanke, samvittighet og ærlighet ovenfor andre og seg selv.

   Det er lov å kose seg, men alt med måte!

    • Har du ikkenoe med

     Gammel artikkel, men jeg svarer deg uansett. Den påstanden du kommermed der, er direkte løgn.

 • Annette Skaarstad

  Og i tilegg så skal vi ta inn til sammen 10.000 Flykninger… ???
  Vi kan ikke ta vare på våre egne syke, eldre, og de som har det vanskeligst !!.
  OLA DONK………

 • Ola

  Det politiet gjør er bevisste strategier som er utarbeidet av ledelsen. Tjenestemennene gjør bare jobben sin så det blir for dumt skylde på dem. Anders, kommentaren din om politihøgskolen er bare løgn. Etikkfaget og menneskeverd settes svært høyt på PHS.

 • Knut F Garshol

  Det er mye rett i det Fugelli skriver denne gangen og jeg er normalt veldig uenig i det meste han skriver.

  For de som er lengst kommet på kjøret og som ikke vil ha behandling, burde det finnes en ordning med gratis narkotika samt et oppholdssted som ikke er et gatehjørne, spesielt om vinteren. Mange vil da skrike opp, som de alltid gjør at narkotika er ulovlig og ikke noe som skal dekkes av skattepenger….
  Men en slik ordning ville kutte markedet for de jævlene som ligger bak og skummer fløte fra allslags ulovlig virksomhet som de avhengige tyr til for å skaffe penger til dop (ran, innbrud og deslike). Uansett hva slags syn man måtte ha på årsakene til dagens situasjon, er det opplagt at denne eksponeringen i gatebildet ikke er bra. Noe må gjøres anderledes for at noe skal endre seg og endringen må være dastisk. Sett igang og prøv noe utradisjonelt og se hva som kan oppnås i stedet for å la det skure som før.

 • Steine

  Og dette er verdens beste land og bo i? …. masse urettferdighet som alle ser, men ingen ting blir ordnet opp i, det blir med masse prat…. det er vi flinke til. Jeg emigrerer snart !

 • Anders

  Utrolig fint skrevet, politiet har blitt noe helt annet enn før, har ei veninne som går politihøyskolen nå, og elevene blir trakasert, mobbet og sett ned på av politibetjentene som skal lære dem opp til å en gang bli politi, hadde spesiellt en episode hvor jeg kjenner jeg blir virkelig irritert der hun sto med en eldre politibetjent ut på byen på dagtid og en fra narkomiljøet kom vort å hilste og selvfølgelig hilste hun tilbake (normal folkeskikk) de kom i en liten prat hvor han (narkomanen) spurte hun hvordan det gikk og hun svarte “alt er bra enn der?” Han svarte “joda det kunne ha gått bedre” osv…. samtalen var enkel og grei ikke noe personlig ble vekslet og etter en liten stund gikk hun og den eldre politibetjenten å satt seg i politibilen hvor hun fikk gjennomgå på det verste og fikk beskjed om at som politi skal man ikke kommunisere med narkomane og slikt. Det er som at man i dagens politi lærer opp nye framtidige politistudenter til å være drittsekker mot de som kanskje ikke har det så bra å er ute på kjøret, skammelig spør du meg….

 • Tommen

  Igjen drar Fugelli ”flokken”- kortet for å lede oss inn i en fellesskapstanke der vi alle er en del av en ”menneskeflokk”, slik som dyrene er inndelt i flokker. Dyrene er ikke dumme. Hva skjer visst et av individene i flokken ikke gjør som flokken er programert til..?
  Jo, de blir kanskje utstøtt av flokken. Og hvorfor det..? Fordi at dersom alle i flokken fikk gjøre akkurat som de ville så ville flokken og arten utrydde seg selv.
  Slik er det i menneskeflokken også – uansett hvor smarte vi utdanner oss, er urinnstinktet mye sterkere enn vi aner, og altså med god grunn..og ingen klarer å forandre på det. Ikke en gang Fugelli.
  Men, noen av menneskeflokkene har vært smarte og laget en hjelpeflokk til å ta seg av de som ikke kan eller vil gjøre som hovedflokken er programmert til.
  Fugelli har helt rett i at denne flokken ikke gjør jobben sin.. kanskje på grunn av at de egentlig kommer fra samme hovedflokk med sine urinnstinkt..?

 • Inger

  Jeg synes diskusjonsnivået her er for lavt. Vi kommer ingenvei ved å slenge “dritt” på hverandre. Det er legalt å være uenige men hold dere fra å karakterisere hverandre med nedladende kommentarer., da gjør du deg selv til et “brødhue” som du kaller det.

 • Stein Bergseth

  I et kreativt øye kan narkomane til og med være en resurs til samfunnet. Tro om det er drevet forskning på narkomanes potensiale?

 • Stein Bergseth

  Myndighetene kan sikkert lage et sted med en viss service til disse syke snart -ikke mye humant å ligge å slenge halvdøde uten overkommelige regler.. Myndighetene blir snart å erkjenne at dette er deres ansvar, – å gi disse et brukbart tilbud.

 • Anne Marit Svennebye

  Du er en klok mann og et omsorgsfult medmenneske som jeg har stor respekt for.
  Jeg kan ikke forstå at vi i 2015 skal jage våre syke mennesker som om de ikke har livets rett, skammelig. Hva har historien lært oss ???? Jeg hadde håpet på et inkluderende samfunn med større raushet, særlig etter 22 juli. Det viser seg i praksis at vårt folk ikke er fyllt av så mye kjærlighet som vi påstår !!!

 • Harald

  Jeg lurer på hva som hadde blitt gjort med disse stakkars sjelene som sliter gatene våres opp og ned, hvis dette hadde vært på Røa eller Ullern.. Jeg tenker pipa hadde hatt en annen lyd da, da hadde det nok kommet rop om hjelp, fjern disse stygge menneskene fra våres vakre dyre gater.

  Gi dem ett behandlingstilbud i steden for å jag dem hele tiden, slik det er bygd opp nå er det ikke så mye hjelp å få.

  Jeg sier ikke at det er greit med åpenlys dealing på gatehjørnene.

 • Anita Pascoe

  I wonder if maybe the issues you are outlining are signals indicating that Norway and the Norwegian police force are responding to the effects of globalization. Social stratification and discrimination of those who are poor, ill, homeless, or otherwise outside of the normative “middle” have long been the recipients of similar treatment here in the United States, unfortunately. Now, as the world is getting “smaller” due to the rapid technological advancements of the 21st century, we all have an extended responsibility to ensure that we maintain respect for the dignity and equal treatment of “others,” regardless of who we may be defining as “others.” Or, to quote and oft cited and incredibly poignant verse by Arnulf Øverland: “Du må ikke gå til ditt kjøpmannskap og tenke på hvad der gir vinning og tap! Du må ikke skylde på aker og fe og at du har mer enn nok med det! Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem! Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv.”

 • Thomas

  Dette er den mest unyanserte kronikken om ruspolitikk jeg har sett på lenge. Det er helt tydelig at forfatteren ikke aner hva han snakker om. Bare man er syk nok så slipper man å forholde seg til samfunnets lover og regler..? Det er ikke så enkelt Fugelli.. Hvor er helsevesenet?? Disse folka trenger hjelp, og politiet er ikke rette instans for å ivareta disse. Politiets oppgave er å slå ned på lovbrudd, og åpenlys dealing og bruk av narkotika faller innunder denne kategorien. Så får helsemyndeigheten ta sitt ansvar på alvor, og slutte å dytte ansvaret foran seg. Og jeg vet ikke hva Fugelli har sett i Brugata, men det er ingen narkomane som blir jagd rundt av politibiler med sirener som skremte høns! Fugelli burde åpne øya og bli med en patrulje fra grønland politistasjons gruppe i de åpne rusmiljøene, så skjønner han kjapt at bildet er litt mer sammensatt enn det han åpenbart tror..!

  • Morten T. S.

   Du virker som en enkel mann Thomas. Fugelli adresserer det du tar opp. Les litt saktere. Så du det? Sånn ja. På tide å ta litt selvkritikk?

   Nei. Selvfølgelig ikke. Folk som Thomas tar ikke selvkritikk.

   Det er én ting du skal huske Thomas. Nesten hvem som helst kan bli politi. Opptakskravene er lave, profesjonen er uglesett og dessuten under angrep fra jurister og samfunnsvitere. Ja, nå i sommer ble det faktisk foreslått å gi politimyndighet til diverse statlige kontrollorganer. Tro meg Thomas, den dagen kommer.

   Så trekk pusten Thomas, jekk deg ned et par hakk, og husk: Hvem som helst kan bli politi – at utdannelsen er på tre år sier jo bare noe om hvilke brødhuer som går der.

   • Morten Retarderius

    Mest retarderte innlegget i 2015, gratulerer. Så bachelor-grad sier noe om hvilke “brødhuer” som går der? Synes du det er OK at narkomane dealer på åpen gate? At de stjeler alt de kommer over? Ser noen spør hvor helsevesenet er, disse burde gå statistikken i sømmene: AS Norge bruker uproposjonalt store summer på denne pasientgruppen, og for hva? Nekter å gjennomføre behandling og er ufordragelig med de ansatte, truer nyutdannede sykepleiere med vold dersom de ikke får lurt til deg A-preparater.

  • Morten Alme

   Og dette har du førstehånds kjennskap til? Kjenner du livshistoriene til de som står der?

   Jeg har sett politiet åpenlyst trakkasere slitne narkomane på Gunerius hjørnet. Og det er ikke noe pent syn.

   Eier du ikke skam?

   Fengsel er for tyver, banditter, overgripere, og mordere. Om du putter et menneske i fengsel for bruk av medikamenter som gjør vedkommende er avhengige av, er det DU som er skurken!

   En hilsen fra Jokke…
   https://www.youtube.com/watch?v=naMn0R8nAfY

  • Anne-Lise Bakkseter

   Tror ikke du har lest hele kronikken hans ! Gjør det før du uttaler deg neste gang !

  • Camilla Berge

   ønsker å bruke min ytringsfrihet her, og meddele at jeg synes utedo lukter snuteblod!

 • Bekymret Borgersen

  Jeg er så skuffet over det norske politiet de siste tiårene. De har blitt til et demokratis mareritt og er høye på sin egen makt. Mange av de som fristes av politiyrket burde ikke få lov til å utøve det – man må ha en viss medmenneskelighet for å kunne gavne staten mer enn man skader individene for å være politi. Det viser deg seg stadig at der er mangel på.

 • Henriette Ulrikke Skeie

  Kjempe flott skrevet . Du er den beste Per . Sko gjerne vert med og hjulpet hadde eg hatt penger . Men har en sønn så nesten havnet der skjøl pga at NAV Kristiandsand ikkje ville betale det han hadde krav på . Eg har desverre vorte 300 tusen fattigste . Men eg lure bare på kæ er det . Kæ er det den norske stat holder på med . Skyver dei svake ut i kriminalitet . Men det er jo ikkje der dei vil vere , men dei har jo ikkje noe valg .

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *