Like muligheter til å leve gode, frie liv
Intervjuer med brukere og pårørende var en del av kunnskapsgrunnlaget da vi lagde ny russtrategi for Oslo. Ønske om tilhørighet til et lokalmiljø, aktivitet og nødvendig hjelp og omsorg var en samlet tilbakemelding. Det gir retning for ruspolitikken.
Intervjuer med brukere og pårørende var en del av kunnskapsgrunnlaget da vi lagde ny russtrategi for Oslo. Ønske om tilhørighet til et lokalmiljø, aktivitet og nødvendig hjelp og omsorg var en samlet tilbakemelding. Det gir retning for ruspolitikken.
Vi skal ha en ruspolitikk i Oslo som sikrer at folk med rusutfordringer får den hjelpen de trenger. Åpenhet, respekt og medbestemmelse ligger til grunn for byrådets (rus-)politikk. Som byråd med ansvar for rusfeltet er jeg opptatt av at vi må ha mer åpenhet og respekt for folk som sliter med rus. Vi må bli mer bevisste på hvilke ord vi bruker når vi snakker om folk i det åpne rusmiljøet. Hvordan vi snakker om folk påvirker hvordan vi møter dem som medmennesker. Vi må se folk som trøbler med rus som hele mennesker, ikke bare det rusproblemet de har. Folk med rusproblemer og deres nærmeste vet best hvordan livet er når man sliter med rus. Medbestemmelse handler om at den kunnskapen skal legges til grunn for tiltakene på rusfeltet. Endring og mestring er mulig.
Brukerne, pårørende, interesseorganisasjoner og de som jobber i feltet var tett på i prosessen da vi lagde ny russtrategi. Deres innspill var entydige og ble tungt vektlagt; egen bolig og hjelp til å komme i jobb og aktivitet var det de ønsket seg. Det gir oss en tydelig retning for arbeidet vi skal gjøre framover. Vi skal gi folk et aktivt, meningsfylt liv. Bystyret sluttet seg til planen i 2018.
Det finnes også godt faglig belegg for at personer med rusproblemer bør få tilbud om hjelp i sitt lokalmiljø, i eget hjem. Da kan både utfordringer og ressurser tas inn som en del av et individuelt tilpasset hjelpetilbud i bydelen.
Med utgangspunkt i dette kunnskapsgrunnlaget ønsker Byrådet å endre tilnærmingen til rusfeltet. Vi vil gi folk som sliter med rus helseorientert hjelp, med vekt på hjemmebaserte tiltak i lokalmiljøet. Med aktiviteter, mulighet for arbeid og et meningsfylt liv. Vi tror det vil gi mindre stigma og økt livskvalitet. Vi har fått en oslostandard for rusfaglig arbeid, som skal sikre kvalitet og et likeverdig tilbud. Sammen med tiltak i byrådsplattformen gir standarden føringer for dem som skal jobbe med tilbudene i bydelene og tydeliggjør ansvar og oppgaver knyttet til samarbeid og overganger mellom tjenester til folk som trøbler med rus.
Bydelene i Oslo gir tjenester til cirka 4000 innbyggere med rusproblemer per år. Om lag 1200 av disse er én eller flere ganger innlagt i en av Velferdsetatens institusjoner. Det er bydelene som sammen med den som har behov for hjelp vurderer løsninger. Hvert år skrives cirka 350 personer ut fra rusinstitusjon til egen bolig. Bydelen gir et tilbud til dem som har behov for videre oppfølging hjemme.
Fra 1. juli 2022 disponerer Oslo kommune 605 rusinstitusjonsplasser. Den dokumenterte etterspørselen og bruken av institusjonsplassene de seneste årene tyder på både overkapasitet og feilbruk. Det er en ubalanse mellom tilbud, etterspørsel og behov. På grunn av dette vedtok Bystyret i april 2021 byrådets plan for omstilling og utvikling av rusinstitusjoner fram til 2030. Den legger opp til at deler av institusjonstilbudet trappes forsiktig ned, mens andre deler bygges opp. I 2030 vil Oslo fortsatt disponere 475 rusinstitusjonsplasser.
Planen inneholder også føringer for å utvide ordningen med brukerstyrte plasser, nettopp for å kunne bidra til å opprettholde bolig og helse i perioder hvor det ikke går så bra. Noen kan i perioder ha behov for et opphold på institusjon. Ordningen bidrar til at de som tidligere har hatt opphold i en rusinstitusjon selv kan legge seg inn på nytt, for en kortere periode i en krevende situasjon.
I Oslo har vi etablert Program for rusfeltet i Oslo 2020–2024, som skal sikre en helhetlig og samlet videreutvikling av tjenestene til personer med rusproblemer i bydelene. Alle bydelene utarbeider egne tiltaksplaner basert på lokale behov for å ivareta egne innbyggere med rusproblemer. Bydelene er styrket økonomisk med særskilte tildelinger til rusfeltet, anslagsvis 600 millioner kroner siden 2016. Midlene er brukt til å øke kapasiteten i tjenestene, for eksempel etablering av oppsøkende team og lokale aktivitetstilbud.
Plan for Oslo kommunes behov for kommunale boliger ble vedtatt i bystyret i 2021. 2,5 milliarder kroner er satt av i økonomiplanperioden 2021–2024 til å fremskaffe flere kommunale boliger. Vi skal både videreutvikle de lokale tjenestene og øke antall boliger, både frittstående kommunale leiligheter og mer samlokaliserte boliger, noen også med personalbase.
Hvordan folk som trøbler med rus i byen vår har det, angår oss alle både som medmennesker og samfunn. Som byråd jobber jeg for at byen vår har et godt akuttilbud og en kunnskapsbasert ruspolitikk som skal sikre at folk får den hjelpen de trenger ut ifra sine behov. Gjennom russtrategien vi har utformet i tett samarbeid med brukere, pårørende og organisasjoner har vi nå en tydelig retning. Det at færre bor på institusjon og flere i egen bolig og får den hjelpen de trenger i nærmiljøet, er et viktig skritt for at flere får leve gode og frie liv. Vi skal legge til rette for at alle får like muligheter til det.
Rina Mariann Hansen
byråd for arbeid, integrering og
sosiale tjenester i Oslo kommune
Kronikken sto på trykk i =Oslo nr. 2/2022.