Korona gir nye utfordringer for verdens hjemløse
Gatemagasiner over hele verden er sterkt påvirket av korona-krisen. Selgerne er ofte hjemløse, noe som gjør det vanskelig å følge de strenge tiltakene fra myndighetene. Bidrag til kampanjen «Gi selgerne en ny start» kan gis på VIPPS: 599295. Gavekonto: 5082 05 86570.
I Norge forbindes salg av gatemagasin mest med rusavhengighet. I resten av verden er hjemløshet den store fellesnevneren for selgerne. Det gir noen ekstra utfordringer under korona-krisen. Hjemløse har ikke lett tilgang på hygieneprodukter eller steder hvor de kan isolere seg.
Må forlate leirene sine
I San Fransisco står et tusentalls mennesker på venteliste bare for å få et sted å overnatte. Mange hjemløse samler seg i leire, som nå blir tømt og sanert for å hindre smittespredning. Quiver Watts er redaktør for byens gatemagasin Street Sheet, og forteller:
— Vi trenger en stans i saneringen av leirene, slik at de hjemløse der kan beholde kontakten med helsearbeidere og andre som er der for å hjelpe. Det er viktig at de har tilgang til hygienestasjoner og medisiner, og at de får nok søvn til å vedlikeholde immunforsvaret.
Gatemagasinet har laget en guide til organisasjoner for hjemløse, om hvordan de kan hjelpe de som trenger det mest under krisen.
Vanskelig med kontanter
I Sacramento er Paula Lomazzi bekymret for økt stigmatisering av selgerne. Hun er leder for magasinet Homeward Street Journal, og sier:
— Det som særlig skaper bekymring er bruken av kontanter, som utveksles mellom selgerne og staben vår, og mellom selgerne og kjøperne. Du kan ikke gi og motta penger med albuen.
Under korona-kristen blir folk bedt om å velge teknologiske løsninger, men det er ikke så lett for de mest vanskeligstilte. Mange har ikke telefon, og kanskje ikke en gang bankkonto.
=Oslo var tidlig ute med å tilby mobilbetaling for gatemagasinet, men selv hos oss selges bare en tredjedel av magasinene gjennom SMS eller Vipps. Når selgerne får kontanter, har de pengene med en gang, mens mobilbetaling krever at de må innom salgskontoret i åpningstiden for å få pengene utbetalt. Det gjør at mange selgere fortrekker å få betalt kontant.
Av hensyn til smittevern må de fleste av verdens gatemagasiner nå stenge dørene, siden det er vanskelig å overholde de strenge reglene fra myndighetene. Dessuten har kundene forlatt gatene, og noen steder er det portforbud.
Lanserer nettkampanjer
I Danmark distribueres gatemagasinet Hus Forbi av en rekke partnere — organisasjoner som driver kaffeer, overnattingssteder og andre tilbud for hjemløse. Nå er det fleste av stedene stengt, og det er vanskelig å holde kontakten med selgerne, forteller redaktør Poul Struve Nielsen.
Folk som selger gatemagasin er ofte avhengige av fysiske møter med kunder og hjelpetiltak. Nå har flere magasiner lansert nettkampanjer for å samle inn penger, mens de setter trykte blader på vent. I Nord-Italia ble alt salg av gatemagasinet Scarp de’ tenis stanset i mars, og de trykker ingen aprilutgave.
— Vi bor alle i den røde sonen, og kan ikke forflytte oss. Alle er hjemme, forteller redaktør Stefano Lampertico.
Salget av Scarp de’ tenis pleier å gå særlig bra etter messer i kirken, men nå er messene også avlyst. Bladet selges i Milano og andre nordlige byer, som Torino, Genova, Venezia og Verona.
Magasinet har hittil fått inn 60 000 kroner på salg via nettet, men det er vanskelig å få distribuert pengene til selgerne. Heldigvis er staben frisk og rask, og jobber nå med andre prosjekter for å hjelpe selgerne.
Ingen vet når de strenge tiltakene tar slutt, og redaktøren har liten tro på at det skjer med det første. Han tilføyer at generøsiteten blant folk er stor, og at frivillige gjør mye godt arbeid for vanskeligstilte, i samarbeid med institusjoner.
— Det er ikke noe lys i enden av tunnelen enda, men vi holder ut. Vi er sikre på at vi vil komme sterkere tilbake, sier Stefano Lampertico.