Knut Olav var selgeren med det store hjertet
Knut Olav Brurud-Johannesen var en solstråle som ofte hevet finnerlønn, og som fikk med seg kongeparet på kino.
Sommeren 2013 tok et hardt liv slutt. Knut Olav hadde store ryggproblemer og en lang historie med helsevesenet. Det hindret ham sjelden i å smile. =Oslo-selgeren knyttet kontakter både høyt og lavt i samfunnet. Han snakket ofte med politikere. Da vi intervjuet ham i 2010, sa han:
«Å tenke tjue år framover er fremmed i dagens samfunn. Politikerne hopper på det første og beste for å dempe mediepress, istedenfor å tenke langsiktig.»
Ved Slottet la Knut Olav =Oslo-blader i postkassa. En natt utenfor Grand hotell, ble han kjent med en av kongens livvakter.
«Jeg gikk og rota i søppelkasser da en kar kom bort til meg og begynte å prate. Han ville gjerne hjelpe meg med noen kroner, men hadde ikke lommeboka på seg. Jeg fikk følge ham hjem, og det viste seg å være hvilebrakka til kongens livvakter.»
Knut Olav kom fra en ressurssterk familie. En gang vurderte han å bli advokat. «Du kan godt si at utdanningen er slitsom, men livet jeg lever nå er mer slitsomt,» sa han. I ungdommen opplevde han mobbing. Han søkte et miljø av folk som aksepterte ham. Det viste seg å være et rusmiljø.
=Oslo solgte han utenfor Briskeby vinmonopol. Butikksjef Gry Mentzoni nøt godt av omtanken hans. Da vi møtte henne sommeren 2007, sa hun: «Nylig kjøpte Knut Olav en helt fantastisk orkidé til oss med det hyggelige kortet som han hadde skrevet på».
Knut Olav fant ofte lommebøker som tyver hadde slengs fra seg i søppelkasser. De var tomme for penger, men fulle av kredittkort og lignende. På Blåkors kunne han levere dem og heve finnerlønn. De hadde avtale med Finansinstituttet. I såpeserien Hotell Cæsar spilte han seg selv i to episoder. Han solgte blader til Storm, spilt av Kim-Daniel Sannes. Senere jobbet Kim-Daniel frivillig for =Oslo.
Kameraer var aldri langt unna Knut Olav. I årevis ble han fulgt av regissør Kari Anne Moe. Hun ville vise hverdagen fra hans ståsted. Dokumentarfilmen «Selger 329» hadde premiere på Cinemateket i 2011. Knut Olav spurte om kongen ville bli med på kino. Det ville han – hvis han fikk ta med dronningen. Filmen rørte dronning Sonja til tårer, og regissøren sa til Aftenposten:
«Knut Olav er en mann med et stort hjerte som har mange kloke betraktninger om verden. Han er et av de beste menneskene jeg vet om.»
Hovedpersonen selv mente kongeparets oppmøte ville bli lagt merke til.
«Jeg tror kongehuset har fått tusenvis av nye livvakter blant rusmisbrukere,» sa han.
Filmen ble vist flere ganger på NRK. Etterpå fikk magasinselgeren nye kunder.
«Jeg er veldig krokete i ryggen, så folk kjenner meg igjen på hundre meters avstand,» sa han.
Knut Olav skapte også avisoverskrifter i 2008. Da fikk han 10 000 kroner av en ukjent mann mens han satt og tigget på en gangbro ved Oslo S. Om dette sa han:
«Du skulle sett avisene i Sverige. Der tok det helt av. Värmlandske Tidende kjørte det opp på førstesiden. Jeg fulgte med fra dag til dag på blogger, Expressen og Aftonbladet. Svenskene fikk sikkert sjokk. De er kjent for å være litt mer gniene enn oss.»
Vi som jobbet med Knut Olav, vil aldri glemme ham. Vera Delmark Hovden var økonomiansvarlig i Erlik fram til 2012. Hennes sterkeste minne fra jobben, handler ikke om pengesedler. Hun fikk en spesiell kontakt med Knut Olav, og sier:
«Jeg fulgte ham til legen og så den ødelagte kroppen. Vi kunne sitte og prate om livet. Han var klumpen min.»