=Kaffe satser på live-sending for å spre ideer
Erlik samarbeider med barista Richard Prøsch og TV2-kjendis Petter Nyquist om et nytt prosjekt hos =Kaffe mens kaffeen er stengt: Et «talkshow» på Facebook der rusavhengige og ildsjeler er gjester.
Richard Prøsch var blant de første som fikk jobb som barista hos Erliks egen kaffebar i 2017. Han har også solgt gatemagasinet =Oslo. Da kafeen måtte stenge på grunn av korona-tiltakene, begynte han fort å savne kollegaer og kunder.
— Jobben er nettverket mitt. Alle sjansene jeg har i livet springer ut fra det jeg har vært med på her. Jeg savner skikkelig praten med kundene, som kan ta mange retninger. Folk fra andre steder i landet forteller at de kommer til Oslo for å se Slottet og besøke =Kaffe, sier han.
Etter fire dager hjemme, ble Richard lei av å se på TV. Da prøvde han å dra i gang noe han kalte Kaffedate på Facebook, ved å filme seg selv.
— Det ble bare jeg som pratet med meg selv og fikk noen kommentarer. Så snakket jeg med Petter Nyquist, som viste meg hvordan vi kunne ta det videre.
Resultatet ble sendingen Unntakstilstand, som ble vist direkte på Facebook torsdag 2. april. Hensikten var å inspirere folk til å hjelpe hverandre under korona-krisen, med spesielt fokus på rusavhengige og deres pårørende.
Petter og Richard før sending, med god avstand til hverandre og kameramann.
Umulig å selge
En av gjestene i programmet var =Oslo-selger Janne Andresen, som fortalte hvordan gatemagasinet gradvis måtte stenge dørene. Først ble det laget en «kiosk» i døra til salgslokalet, for å unngå ansamlinger av selgere inne når de skaffet seg blader. De siste dagene før stengingen, syntes Janne det var vanskelig å få solgt noe.
— Plutselig var det umulig å selge blader, og folk kom med ufine kommentarer. Jeg sto rundt hjørnet for kafeen her, og fikk solgt ett blad i løpet av en hel dag, forteller hun.
— Nå sitter jeg og mannen min i selvpålagt karantene, med substitusjonsmedisin fra legen. Takk, lege! Jeg vil oppfordre folk til å være litt smarte, gå til fastlegen og be om medisin, ikke bare tro at de skal få nei. Nå har helsevesenet sagt at de skal være mer lempelige på medisiner til rusavhengige.
Janne sier hun har det fint, bortsett fra at hun bekymrer seg for venner og kjente.
— Den siste tiden har jeg fått tilbud om å kjøpe alt fra ost til datamaskiner. Folk selger alt de eier og har. Jeg er bekymra for mange som blir desperate, og så savner jeg fælt å klemme andre enn mannen min.
Selgere i risikogruppa
Even Skyrud var også gjest i Unntakstilstand. Han er miljøarbeider og skribent i =Oslo, og forklarte hvorfor salget måtte stanses.
— Vi er en høyrisikobusiness. Selgerne har tett kontakt med mange mennesker, og behandler blader og kontanter fram og tilbake. Mange =Oslo-selgere har kols og andre luftveislidelser, nedsatt immunforsvar, nyresykdom og annen sykdom som gjør dem sårbare ved smitte av korona.
Vanligvis er salgslokalet åpent alle dager unntatt juleaften og helligdager. Dette er første gang siden oppstarten for femten år siden at =Oslo har vært nødt til å stenge. I tiden etterpå har Even snakket med flere selgere, både på telefon og utendørs.
— De selgerne jeg snakker med går det stort sett greit for, men kanskje de jeg får tak i er de mest ressurssterke. Jeg går en del rundt og ser etter folk, både som journalist og miljøarbeider. I Brugata treffer jeg mange rusavhengige som ikke selger =Oslo, og som ofte er veldig dårlige. Jeg synes det er mer folk der nå enn det pleier å være.
Sosiale konsekvenser
Gunnar Thingnes jobber i Sykepleie på hjul, som driver oppsøkende virksomhet på gata i Oslo. Formålet er å nå ut til de som ikke klarer å bruke resten av hjelpeapparatet.
— Nå får vi mange telefoner fra folk som vil ha hjelp utenfor sentrum, fortalte han på live-sendingen.
— Jeg er bekymret for de sosiale konsekvensene av korona-tiltakene. Noen har sin eneste sosiale kontakt hos =Oslo og på lavterskelkafeene, som nå er stengt. Kommunen har rigget apparatet sitt slik at akutte helsebehov i stor grad blir dekket, men det skorter litt på det sosiale.
Gunnar synes folk er flinke til å tilpasse seg situasjonen, selv om de har det vanskelig.
— Det er tydelig at folk er opptatt av andre enn seg selv. Det er også fint å se at hjelpeapparatet er kreative. Frelsesarmeen har stengt Fyrlyset der du kunne få mat, men de har åpnet en food truck isteden.
Redde for å hoste
=Kaffes barista Michelle Muren er for tiden i rusbehandling. På Unntakstilstand fortalte hun hvordan institusjonen påvirkes av krisen.
— Jeg er veldig glad for at jeg ikke har blitt skrevet ut fra behandlingen. Jeg hører om pasienter som blir sendt rett tilbake til gata. Hos oss får vi ikke lenger være på kjøkkenet og lage mat.
— Viser vi tegn på sykdom, må vi i karantene på rommet. Folk tør ikke å nyse eller hoste, da løper de inn på toalettet så ingen kan høre det. Jeg er også redd for å bli sittende på fire kvadratmeter på rommet mitt i to uker.
Richard Prøsch har et budskap til arbeidsgivere etter at korona-krisen er over:
— Jeg ønsker meg flere arbeidsplasser som er lagt opp slik at rusavhengige kan hente medisiner og være åpne om at de er pasienter i LAR (Legemiddelassistert rehabilitering). Det tror jeg vil gi veldig dedikerte arbeidstakere, slik vi har her på kafeen. Det er en vinn-vinn situasjon: folk får en ny sjanse, og arbeidsplassen får et godt rykte.
Trenger publikums hjelp
Petter Nyquist ledet sendingen fra =Kaffe, og var strålende fornøyd med responsen fra seerne etterpå.
— Vi har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra hele landet. Vi vil gjennomføre dette flere ganger, og da er vi avhengig av publikums hjelp. Kom med tanker, ideer og historier vi kan ta tak i og formidle videre. Er det noen vi kan skape lyspunkter i hverdagen for, som sliter med rusutfordringer?
Har du ideer, kan du bruke kommentarfeltet hos Petter Uteligger på Facebook. Gikk du glipp av programmet, kan du se første episode her så lenge den ligger ute (spol ca. 12 minutter fram for å komme til starten av sendingen).
Slik kan du støtte =Oslo og =Kaffe nå:
=Kaffe har en nettbutikk, der bestillinger gir jobb til de som pakker varene, også mens kafeen er stengt.
=Kaffe har i tillegg en innsamling på bidra.no
=Oslo har kampanjen «Gi selgerne en ny start».
Isak pakker varer til bestillinger fra erlikkaffe.no
Én kommentar
mona sinsen
Jeg synes erlik kan dele ut gratis blader over påske til selgerne som neppe har penger til å kjøpe blader.angåénde frýkt for virusmitta selgere og smittaeoverføring på penger så tror jeg ikke våre penger er mer smittefarlige enn andres.i butikkene ser jeg hver dag at folk betaler og får igjen kontanter.så det er vel like smittefarlig.
Dugnad i Norge.ikke for rusmisbrukerne.vi er glemt.ikke engang medisiner har vi krav på.og som alltid.økonomien og mangelen sådan er det som bestemmer over utfallet av alt.hilsen erlikselger 1209 på broa.