
Jernbanetorgets hjelpere løser problemene
Nye sko. En flaske sjampo. En varm jakke og en god klem. Til og med en gitar, om det kniper. For de vanskeligstilte i hovedstaden er onsdag blitt en plussdag – takket være «Hjelp oss å hjelpe»-teamet.
Hver onsdag kveld stiller gateteamet på den store plassen mellom Oslo By Shop og hovednedgangen til t-banen. Fra klokka 18.00 rigger de opp klesstativer og setter fram toalettsaker, saft, varmmat, matpakker og rad på rad med sko. Da vi var innom, var det opp mot 400 par.
Siden 2011 har leder Siw Indsetviken og de elleve frivillige i teamet hennes ankommet her ukentlig, med bil og tilhenger full av livsnødvendigheter. Altså slike varer som vi andre kjøper i butikken, på autopilot. For en narkoman er det langt fra like enkelt å skaffe og holde styr på dagligdagse ting.
Sko og ytterplagg er det alltid mange mottakere til, blant de flere hundre trengende som kommer innom i løpet av de to timene teamet står her.
– Noen spør etter håndklær og sengetøy. Hygieneting går det mye av. Nå begynner vi å legge ekstra vekt på at jula nærmer seg. Da er det greit å kunne ha pentøy og sånt, for dem som skal hjem og feire høytiden. Det er fint å kunne «freshe» seg litt da, sier Indsetviken.
Det er ubetalt, alt arbeidet gateteamet gjør. Tingene som samles inn og deles ut kommer fra glade givere. Både private og næringslivet bidrar. Butikker sponser med varer som nærmer seg stemplingsdato. Fra hittegodsavdelingene hos naboene Oslo Spektrum og NSB kommer ikke bare gjenglemte klær, men like gjerne telt, primuser og liggeunderlag. Alt kommer til nytte.
Bare én ting er teamet strenge på: Det er ikke anledning til å ta imot ting for så å selge dem videre. Dette skal være til personlig bruk. Av de mer sære forespørslene de har fått: Jentene som gjerne vil ha hårruller. Det har de fått. Det er bare litt bestillingstid for slikt – som regel fra en onsdag til den neste.
– Vi glemmer heller ikke musiker og uteligger Charlie, som er kjendis her i hovedstadsoslogatene. Han fikk stjålet alt musikkutstyret sitt like før jul. Den mistrøstige statusen la vi ut på Facebook-siden vår. Neste uke kunne vi overrekke ham en splitter ny elgitar, mikrofon og forsterker, forteller Siw Indsetviken.
– Slike hendelser gjør at helt sikkert at dere orker å holde på, år etter år?
– Dette er iallfall min nisje. Jeg tror det er meningen at vi skal gjøre dette. Husk: Det er ikke så mye som skal til for å kunne hjelpe. Du kommer langt med ydmykhet og respekt for andre mennesker. Det handler om å bry seg. Når vi får takk i form av klemmer og gode historier overgår det all lønn vi kunne ha fått i penger.
Du kan følge Siw og de andre hjelperne på Facebook.
Teksten sto på trykk i =Oslo / =Norge oktober 2014.

