I trappa: Carl

Lurer du på hva gatemagasinselgerne er opptatt av? Hver måned møter vi en av dem til en liten prat i trappa, om det som engasjerer dem. I mai snakket vi med Carl, som sosialstønad og andre ytelser.

Tekst: Even Skyrud
Foto: Niklas Mørkland

Velkommen i trappa, Carl. Du er visst i ferd med å bli rikskjendis. Hvor mange ganger har du fortalt livshistorien din nå?

– La meg se. Først var det til denne brosjyren fra Kirkens Bymisjon …

Nei, det er feil. Nå ble jeg nesten litt såra.

– Selvfølgelig. Beklager. Aller første gang var intervjuet i Erlik i april 2020. Da jeg fortalte deg livshistorien min, i bakgården på Aye Aye Club i Storgata. Veldig hyggelig.

Det var bedre. Fortsett.

– Så kom pandemien, og så spurte Kirkens Bymisjon om noen fra medieavdelingen kunne følge meg på jobb når jeg ryddet t-banevogner på Mortensrud for arbeidstilbudet deres. De var også nysgjerrige på fortiden min, så historien ble med i brosjyren. Det var mye av det samme som i Erlik, om hvordan jeg hadde gått fra å ha Bentley med privatsjåfør til å plukke søppel, men det jeg synes var viktigst, kom ikke frem den gangen.

Og det var?

– Navs praksis med å trekke oss krone for krone, hvis vi forsøker å tjene litt ekstra ved å ta denne type jobber. Dette gjelder ikke bare dem som går på sosialstønad, som meg selv. Det gjelder også pensjonister og de som går på uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger. Jeg ønsker å skape en debatt om dette. Det skjedde heller ikke da Hjemmet kom på banen og ønsket historien min.

Du ble intervjuet i Hjemmet også, ja. Det hadde jeg helt glemt.

– De komprimerte historien ganske kraftig, og jeg fikk ikke lov til å snakke om den problematikken. Det er jo et ukeblad, så jeg burde ha skjønt såpass.

Du kan snakke om det her, hvis du vil. Vi kommer ut bare én gang i måneden.

– Hvis vi som sosialklienter jobber litt for mye, så trekker Nav oss for det. Jobber vi altfor mye, så risikerer vi ikke å få dekket husleie eller å måtte betale deler av den selv. Det misliker utleierne sterkt, ettersom de har fått garantier fra Nav, og du risikerer å få kontrakten sagt opp. Da havner du på gata.

Har det skjedd deg?

– Ja, i forfjor. Da oppsøkte jeg Fri rettshjelp og fikk ordnet opp mellom meg og huseier. Men jeg frykter at det skal gå galt en gang, for det å bli satt på gata er et helvete. Jeg ble kastet ut av hybelen hvor jeg bodde på Bislett med én måneds varsel. Det var av andre årsaker enn det vi snakker om nå. Det var nærmest umulig å finne et nytt sted å bo, fordi svært få godtar sosialgaranti. Når du finner noen som faktisk godtar en slik, kan du være sikker på at det er flere hundre som står i kø for et krypinn. Da er eneste alternativ hospits eller lignende.

Så du må være nøye med å regne på inntektene hver måned?

– Hvis jeg har tjent noen hundrelapper for mye, har Nav ofte latt det gå. Hvis det blir en tusenlapp, har du straks et mye større problem. Jeg passer nøye på, men det er mange av dem jeg møter på arbeidstilbudet som sliter med både å skjønne og å følge opp dette. Og det gjelder ikke bare lønn. Jeg får 4799 kroner i måneden i husleiestøtte, som også blir trukket fra livsoppholdet. Hvis jeg får strømstøtte, blir det trukket fra livsoppholdet, også videre. Og ja, hvis en kompis prøver å hjelpe meg ved å vippse noen kroner, så skjer det samme.

Så hvis jeg hadde vippsa deg noen hundre­lapper nå, så hadde Nav tatt dem? 

– Det ville blitt regnet som inntekt og ført til at jeg ble trukket tilsvarende, ja. Nav skal ha kontoutskriften. Hvis jeg vippset deg 10 000 derimot, ville det ikke få noen konsekvenser for deg.

Hva får du utbetalt av sosialhjelp i måneden?

– Livsopphold for enslige aleneboende i Oslo ligger i dag på kroner 8214 utbetalt i måneden. I tillegg betaler Nav husleia mi. Livsopphold skal dekke alt annet: lege, tannlege, mat, klær og alt annet du måtte ha behov for. Det hadde vært en grei sum for 20 år siden, men i dag blir det smått. Jeg er veldig enig med politikerne i Rødt om at det er på tide å heve denne summen. Så man kan ha et noenlunde anstendig liv og slipper å ty til alternative inntektskilder.

Som hva da?

– Noen tyr til kriminalitet, for eksempel.

Men 8214 kroner i livsopphold får du uansett, hvis jeg forstår det riktig?

– Ja, du står igjen med det, men de tar da altså alt annet inn i den summen, så du ikke skal kunne få mer enn det. Og så må du passe på ikke å gå over den summen med lønn fra Kirkens Bymisjon, gaver eller lignende.

Men du velger likevel å jobbe?

– Ja, jeg har gjort en avtale med Nav om at jeg gir avkall på deler av livsoppholdet mot å jobbe, så jeg blir motivert til det.

Nylig fortalte du livshistorien din igjen, i en lang, lang sak i VG, og endelig utløste det litt debatt om disse temaene. I hvert fall på Facebook. Du er fornøyd nå, eller?

– Joda, men jeg ser i kommentarfeltene at mange ikke skjønner hvordan ting henger sammen. De skjønner ikke systemet og tror at jeg kan tjene gode penger. Minstepensjonister har mye mindre, mener de. Men jeg vil altså aldri sitte igjen med mer enn 8214 kroner. Og hvis jeg jobber så mye jeg vil, får jeg masse trøbbel.

Intervjuet sto på trykk i =Oslo nr. 5/2023.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *