Hva skal jeg gjøre med hunden?
Dyrehold er fint, men langt fra enkelt hvis resten av livet er trøblete. Hva skal du gjøre hvis hunden er din eneste venn, og samtidig årsaken til at du ikke får leie bolig?
Olav Tryggvason (42) og tøffingen Tyson har kjempet mange kamper sammen. Nå er slitet kronet med seier.
– Uten Tyson og de andre to hundene mine hadde jeg ikke klart å bli rusfri, sier Olav.
Han ser mykt ned på den lille chihuahuaen. Tyson var en omplasseringshund som slet litt med nerver og oppfarenhet da han kom til Olav for et par år siden. Nå er han mye mer rolig og harmonisk.
– Det har vært mye slit å temme Tyson, forteller Olav. Selv gikk han på amfetamin og hasj, og var ikke akkurat rolig han heller. «Paranoid og schizofren», sier han selv.
– Jeg trodde alle mennesker hatet meg.
Da han fikk ansvaret for hundene skjønte han at han måtte slutte med rusen.
– Det er et stort ansvar å ha hund, poengterer han.
Nødt til å gå tur med de firbeinte var han også. Olav oppdaget at det var lett å komme i snakk med folk når han hadde med seg hundene. Folk var hyggelige og pratsomme. Og sakte, men sikkert forsvant paranoiaen.
– Det er veldig sosialt å ha hund, sier Olav. Han tror ikke lenger at alle hater ham. Behandling og samvær med hundene gjorde at han etter hvert klarte å slutte å ruse seg.
– Nå har jeg vært nykter i ni måneder, forteller han.
Olav og kjæresten venter barn før sommeren, og håper å få tak i en passende leilighet innen babyen kommer. Han tror ikke det skal bli så vanskelig selv om de har hunder.
– Chihuahuaene er så små og søte. Jeg tror det er mye verre å få en utleier til å godta store hunder, sier han.
Det kan «Petter», som vi møter nederst på Karl Johan, bekrefte. Han har en stor schäfer, og har valgt seg et hundeliv på gata framfor å kvitte seg med sin beste venn.
– Jeg får ikke tak i leilighet så lenge jeg har hund, så da er valget enkelt, sier han selv.
Vi tok en prat med Aina Langhelle Sørensen i Uteseksjonen i Oslo om dette problemet. Hun sier at noen kommunale leiligheter tillater hundehold, andre ikke.
– Det kommer an på reglene til det enkelte borettslaget. Det kan også være mer utfordrende å leie privat dersom man har hund, sier hun.
Sørensen oppfordrer hundeeierne til å stå på litt dersom de sliter med å få bolig til både seg og hunden sin:
– Ta ny kontakt dersom dere får avslag. Bydelene snakker sammen, og gjør individuelle vurderinger. Vi vet hvor viktig det kan være å ha hund! Hvis man må skille seg fra det eneste man har for å få bolig, da er det ikke gjort gode nok individuelle vurderinger. Men vær klar over at det kan ta litt ekstra tid å finne et sted å leie dersom du har dyr, sier hun.
Bente Berget ved Høgskolen i Sørøst-Norge har forsket på hvordan samvær med dyr kan påvirke menneskers fysiske og mentale helse. Hun har en doktorgrad innenfor husdyrvitenskap, med vekt på folkehelse.
Så hvordan påvirker dyr helsa til oss mennesker?
– Dyrene kan være sosiale katalysatorer, som bidrar til å lette kommunikasjonen mellom folk, sier hun.
– Dyr har ingen skjult dagsorden. Å være sammen med dem kan dempe angst og depresjon for mennesker som har disse lidelsene. Fysisk kontakt med dyr kan dempe stress også. Ikke minst kan dyr være en viktig sosial støtte i vanskelige livssituasjoner, hvis den menneskelige støtten svikter.
Berget får støtte fra Ingeborg Pedersen. Hun er postdoktor i seksjon for folkehelsevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet:
– Dyr kan gjøre at vi føler oss mindre ensomme og får økt livskvalitet, sier hun.
– Studier viser at mennesker som lider av angst, schizofreni og depresjoner kan ha godt av å være sammen med dyr.
Pedersen forteller om den amerikanske biologen Edward O. Wilson. Hans teori er at mennesket har en nedarvet følelsestilknytning til dyr.
– Menneskene har gjennom alle tider vært oppmerksomme på naturen rundt seg. Fra gammelt av har det vært slik at når et dyr er avslappet, ble mennesket det også. Fordi man visste at dyret hørte bedre, det luktet bedre. Dersom dyret ikke været fare, men var helt rolig, kunne vi være det også. Denne beroligende effekten dyr har på mennesker, har vedvart, sier hun.
Teorien hun refererer til her, heter biofilihypotesen. Wilson er ellers kjent som verdens ledende autoritet på maur. Han er også en kjent talsmann for sosiobiologi, studiet av det genetiske grunnlaget for den sosiale atferden hos alle dyr, inklusive mennesker.
På Natthjemmet for kvinner, som drives av Kirkens Bymisjon i Oslo, har beboerne selskap av fredsommelige Burre. Det er Tori Anne Myrheim som eier hunden. Hun har den med seg hver dag når hun drar på jobb.
– Kommer jeg uten Burre, blir damene sure, ler hun. Den 11 år gamle golden retrieveren lunter rundt og nyter livet som alles kjæledegge, blir klappet på, matet og gått tur med av noen nøye utvalgte på Natthjemmet. Mange hemmeligheter blir han også fortalt.
De hviler trygt hos Burre.
Teksten sto på trykk i =Oslo / =Norge mai 2016.