Husker du disse høydepunktene fra juleboka?
=Oslos julebok har fått både selgerne og kjentfolk til å åpne seg. Her er noe av det som har gjort størst inntrykk.
Å gi et blad i julegave blir ikke helt det samme som en bok. Det innså vi i gatemagasinets andre år, 2006. Da kom ideen til =Oslos julebok. Vi hadde ikke helt tro på at vi kunne gi den ut selv. Derfor gikk vi til Håkon Harket i Press forlag. Han ville mer enn gjerne samarbeide.
Den første juleboka, med selger foran og bak.
Til boka ville vi at selgerne våre skulle skrive selv. Vi fikk forfattere som Håvard Rem og Bjørn Gabrielsen til å holde skrivekurs i =Oslos lokaler. =Oslo-selger Rikke Eriksen bidro med diktet «Se på meg». Senere leste hun diktet fra mange ulike scener, og hos Anne Lindmo i «Store studio» på NRK.
En av de lengre historiene i boka, skrev Hansi. Den starter slik:
«Jeg var nykter i fem år. Men så døde kona mi i barsel, og da var det rett ut igjen. I et halvt år var jeg det jeg vil kalle «hyperkriminell», da var alt bare helt svart. Siden den gangen har jeg ikke stjålet så mye som en sjokolade. All inntekten min kommer gjennom salg av =Oslo».
En annen sterk historie i boka begynner slik:
«Jeg ble seksuelt misbrukt som barn i Haugesund. Da det ble oppdaget, skjøt gjerningsmannen seg selv i hodet».
I den første juleboka var de fleste selgerne anonyme. Det skulle endre seg i senere bøker.
I juleboka 2007 kombinerte vi selgernes historier med intervjuer og reportasjer. Da vi intervjuet Wenche Foss, måtte vi følge henne på sykehus etterpå. Hun falt nemlig på isen og brakk beinet på vei inn til møtestedet vårt, Brasserie Blanche.
Noe mer sporty enn den 90 år gamle divaen hadde vi aldri møtt. Hun insisterte på å gjennomføre intervjuet før hun sjekket hva som var galt med beinet. Heldigvis hadde hun smertestillende tabletter i veska.
Dette bildet tok vår sivilarbeider Sigurd Fandango, som i dag er fotograf i magasinet D2. Da Wenche måtte på sykehus, var det Sigurd som trillet henne inn på røntgenrommet i rullestol.
Når det gjalt å stille opp i juleboka, var folk lette å be, også om tjenester. På Youngstorget fikk =Oslo-selgerne Kent og Clas et minneverdig julebord. Jan Vardøen, restauranteieren kjent som «Mr. Grünerløkka», laget flere retter til de to gode vennene. Han grillet kalkunspyd på engangsgrill og kokte tilbehør på primus.
Midt på torget pyntet vi et medbrakt campingbord. Dette vakte en del oppsikt blant forbipasserende, og Kent forsynte dem med ferske dadler.
«Bordet ser ut som om det er røska ut fra en restaurant», mente Clas (t. v.). «Nå har du i hvert fall gjort noe fornuftig i livet ditt», sa Kent til kokken Jan.
Det ble en tradisjon å kombinere litt av hvert i juleboka. I 2008 tok vi med =Oslo-selger Jan Ådne Fredriksen til solobservatoriet på Harestua. Der fikk han se på stjerner og planeter sammen med Norges blideste astronom, Knut Jørgen Røed Ødegaard.
På forsiden av boka var kronprins Haakon, som sprengte sin egen tidsplan da han besøkte oss i Skippergata. Han snakket lenge med selgerne før han ble intervjuet. Vi spurte ham blant annet hvilket yrke han ville valgt hvis han kunne velge selv. Da ville han jobbet med musikk. Han mente han hadde for lite talent til å synge og spille, så han måtte jobbet på produsentsiden.
Kronprinsen gjorde særlig inntrykk på våre kvinnelige selgere og medarbeidere. Noen sto med rose ved døra da han kom.
Til juleboka 2009 arrangerte vi et møte mellom =Oslo-selger Ann Charlott Larsen og skuespiller Maria Bonnevie. Maria hadde nettopp spilt en heroinavhengig kvinne i filmen «Engelen». Kvinnen måtte gi fra seg barnet sitt, akkurat som Ann Charlott måtte gjøre i virkeligheten.
=Oslo-selgeren vokste opp i et hjem med mye alkohol og slåssing, fortalte hun. I tillegg ble hun mobbet på skolen. Rusmiljøet tok imot henne med åpne armer. Da hun selv fikk to barn, valgte hun frivillig å la dem bo i fosterhjem. Maria Bonnevie ble skremt over hvor mye Ann Charlotts historie lignet på historien i filmen.
«Bærer du på for mye skuffelser, smerte og angst, er det klart du trenger noe til å ta det vekk. Jeg har ingen problemer med å forstå det,» sa Maria om Ann Charlottes heroinbruk.
Den neste juleboka satte salgsrekord. I november og desember 2010 ble 80 000 bøker omsatt på gata. På forsiden var kong Harald. Han foreslo selv å møte en selger da han skulle intervjues på Slottet. Christer Modin ble med, og taxisjåføren trodde ikke på ham da han sa hvor han skulle.
«Mitt kontor er jo hele byen», sa Christer, etter at han fikk bekreftet at kongen både bodde og jobbet på Slottet.
Christer fortalte kongen om sin vanskelige oppvekst. Kong Harald fortalte om sterke møter med barn som ikke fikk være barn, fordi de måtte ta vare på egne foreldre. Dette var noe som engasjerte ham. Intervjuet ble mye omtalt i media, og Christer ble kjendis. Han traff kongen igjen på premieren til teaterstykket «=Oslo» på Det Norske Teatret, hvor møtet mellom de to var en rød tråd.
I 2011 ble det også store oppslag rundt julebokas frontfigur. Fotballstjernen Erik «Myggen» Mykland fortalte om kokainbruk og samfunnsstraff. I sju måneder måtte VM-helten plukke søppel for Frelsesarmeen.
Myggens egen far, Oddvar Mykland, sa at intervjuet var det beste han noen gang hadde lest av sønnen. Dagbladets bokanmelder Tom Stalsberg skrev: «Han byr på en god touch av seg sjøl, mer enn noen gang».
Slik så avisforsidene ut dagen etter lanseringen av juleboka i 2011.
I juleboka 2012 gjenskapte vi «Den siste nattverden» med 13 personer rundt samme bord. I vinglassene var det saft, men brødet var ekte. Her var det virkelig børs og katedral, for samtalen foregikk på et møterom hos Oslo Børs.
«Kan jeg være Judas?» spurte filosofen Lars Svendsen. Seks =Oslo-selgere møtte sju kjente personer av den mer reflekterte sorten. Det ble en meningsfull samtale om rus og sårbarhet, arbeid og livsmestring.
Blant deltakerne på «nattverden» var kunstner Vebjørn Sand, prest Einar Gelius, programleder Noman Mubashir og artist Hans-Erik Dyvik Husby.
I 2013 var =Oslo-selger Magnus W. Jenssen forsidegutt. Vi ble med ham en dag på jobb på Grorud senter. Hunden Berta var også med, med eget selgerkort rundt halsen.
«Noen ganger løser vi verdensproblemer her på Grorud», sa Magnus. «Det er ikke vanskelig å prate med folk».
Vi møtte flere kunder som var svært åpenhjertige, i hvert fall når de slapp å få navnet sitt på trykk. En kvinne i kåpe og strikkelue betrodde oss at hun hadde hatt tre typer brystkreft, og røkte hasj for å døyve smertene.
I samme bok fortalte =Oslo-selger Morten Passerud at han liker Øystein Sunde veldig godt. En gang møttes de på gata, og Morten ba om autografen på ett av bladene han hadde med seg. Det var verdt den tapte inntekten fra bladet.
Dette måtte vi gjøre noe med. Til juleboka 2014 inviterte vi Morten og Øystein på en drømmedag sammen. Øystein Sunde foreslo å møtes på Gamlebyen modelljernbanesenter i Fredrikstad. Begge er opptatt av kjøretøy og «gammelt ræl».
Morten var så redd for å forsove seg til møtet at han tilbrakte natta på en vond sofa. Etter mye moro langs Norges største modelljernbane, ble det servering i en gammel togvogn. På hjemveien sa Morten: «Jeg har hatt en opplevelse for livet!»
Kombinasjonen av =Oslo-selger og kjendis med felles interesser var en suksess. I juleboka 2015 fikk selger Bård Kollen møte forfatter Tom Egeland. Møtet foregikk på Bårds hybel i Frelsesarmeens hybelhus. Der hadde han hundrevis av Star Wars-gjenstander.
Som 19-åring hadde Tom vært statist i filmen «Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back». Bård danket ut Tom i kunnskap om Star Wars, og hadde også full oversikt over forfatterens bøker. Senere fortalte Tom Egeland at møtet ga ham et nytt syn på rusavhengige.
I 2016 innførte vi et nytt konsept for juleboka. Hele boka skulle fylles med personlige historier i jeg-form. Temaet var vendepunktet. =Oslo-selgere fortalte sin historie side om side med andre spennende personer.
Somaliske Safia Y.Abdi Haase beskrev hvordan hun ble omskåret og giftet bort, og hvordan hun rømte til Kenya og Norge. Da juleboka var ferdig solgt, publiserte vi historien hennes på websiden vår. Den ble en farsott i sosiale medier, og var den tredje mest delte saken på nett i Norge i hele 2017.
Richard Branson stakk innom oss da han gikk nedover Skippergata sammen med Thorvald Stolteberg før jul i 2016. Milliardæren sikret seg en julebok, som selgeren signerte.
Siden har vi laget julebøker på samme måte. I år (2018) samarbeider vi med gatemagasinet Megafon i Bergen og Sorgenfri i Trondheim. Det betyr at vi får ressurser til å lage en enda bedre bok.
Selgere pynter juleboka med bånd i =Oslos salgslokale (2017).
Én kommentar
Jingo Johannessen
Juleboka har vært og er forsatt til stor hjelp for selgerne som en litt ekstra inntekt i jula men også blitt et egent talerør for magasinene. Det blir større og større, bedre og bedre for hvert år