Hepatittbussen er blitt til en korona-buss
Hepatittbussen har fått nytt navn: Covid19 buss. Nå reiser den rundt for å informere om korona, dele ut brukerutstyr og hjelpe folk inn i medisinsk behandling.
ProLAR Nett er det nasjonale forbundet for pasienter i legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Før påske fikk de midler fra Stiftelsen DAM til informasjonsarbeid og skadereduserende tiltak under korona-epidemien.
— Vi er kjempeglade for at vi kan hive oss rundt og trå til der det trengs. Nå har vi fått nye klistremerker på bussen vår. Det ble kanskje litt mye skrift, det var mye fra før også, forteller Eivin Dahl.
Han er med på bussen, som startet turen i Stavanger og Sandnes.
— Vi deler ut en brosjyre vi har laget om Covid-19, og snakker med folk om hva de har behov for. Noen vil ha mat, og noen trenger hjelp til å komme inn i LAR. I dag spurte folk etter mat og brukerutstyr.
Må møtes utenfor bussen
Dagen har Eivin tilbrakt utenfor Bedriftshotellet i Sandnes, som til tross for det fjonge navnet er et hospits.
— Nå som det er surt og kaldt ute ville vi vanligvis tatt folk inn i bussen, men det kan vi dessverre ikke i denne situasjonen. Jeg synes det er fort gjort å glemme avstandsreglene, men mange brukere er veldig opptatt av dem. Noen har litt helseangst, og bekymrer seg også for andre enn seg selv.
Han forteller at alle i distriktet har krav på tak over hodet. I Sandnes blir hjemløse tilbudt et rom på Bedriftshotellet.
— Noen velger å ikke ta imot tilbudet, siden de får trekk i trygda hvis de har uføretrygd. Da velger de heller å bo på sofaer rundt omkring. Etter at de fleste kom inn i LAR, har opiatavhengighet gått veldig ned her i området. Det er mye amfetamin og blandingsmisbruk, og mindre heroin enn i Oslo og Bergen.
Ny medisin
Eivin har foreløpig ikke hørt om korona-smitte i det lokale rusmiljøet.
— Det har vært noe mistanke, som har blitt avkreftet. Vi er redde for hva som skjer når smitten kommer. Mange av våre brukere er i risikogruppa, med kols og underliggende sykdommer. I LAR er det slik at folk skal komme minst mulig og hente medisin nå. I Stavanger får alle tilbud om hjemkjøring av medisin, én eller to ganger i uka. Det har også blitt en raskere vei inn i LAR for de som trenger det.
Mange går nå over på den nye medisinen Budival, forteller Eivin. Da får de deoptsprøyter med buprenorfin, enten en gang i uka eller en gang i måneden.
— De som føler at LAR er litt fengsel kan få mer frihet tilbake med denne ordningen. Den gjør det lettere å bygge nettverk, ha en jobb og reise på ferie. Akkurat nå om dagen er det ikke så mye frihet, da.
Nei til munnbind
Bussen samarbeider med Helsedirektoratet og kommuneoverlegene, for å sikre at korona-reglene overholdes.
— Vi må ivareta både vår egen sikkerhet og brukernes. Det var snakk om at vi skulle dele ut munnbind, men det sa Helsedirektoratet nei til på grunn av faren for feil bruk. Vet du ikke hvordan du skal bruke det, kan det bli en smittekilde.
Eivin Dahl har med seg vernepleier Maren Egeland på bussen. De vil gjerne reise til Haugesund, Bergen og andre byer, men i dagens situasjon må de være forsiktige med å krysse grenser mellom kommuner og fylker.
— Vi snakker med kommuneoverlegene, så alle er enige om at vi kan komme til ulike områder. Til Oslo skal vi ikke nå, siden det er episenteret for smitte, forteller de.
Til glede for Oslo har Foreningen for human narkotikapolitikk også fått korona-penger fra Stiftelsen DAM, til oppsøkende virksomhet mot Oslos rusmiljøer.
Får med seg mat
I Sandnes samarbeider Covid19 buss med Evangeliesenterets lokale kontaktsenter, Knirken. Det er oppkalt etter knirkingen i kinoen som holdt til i bygget før.
— De deler ut mat mens vi står her. Slik får vi også kontakt med brukere som pleier å oppsøke Evangeliesenteret. Jeg trodde først Knirken var kallenavnet på en litt sliten person, ler Eivin.
Merethe Aanestad fra Knirken står for utdelingen av mat. Hun synes det er en fryd å lage middag til de som virkelig trenger det, og mange er takknemlige. De fleste hun møter kjenner på frykt og ensomhet nå.
— Alt av sosiale tilbud er stengt. Nå får brukerne med seg mat de må varme opp hjemme. Vanligvis tror jeg de oppsøker oss like mye for det sosiale som for maten. I denne tiden er noen veldig forsiktige, og går ikke ut i det hele tatt. For de som sliter med angst, kan det nok bli en utfordring å komme seg ut igjen når unntakstilstanden er over. Nå legger vi til rette for at de fleste skal få mat hjem på døra, forteller hun.
Ønsker LAR-buss
Ronny Bjørnestad er leder i proLAR Nett. Han håper det blir mulig for bussen å besøke både Agder, Telemark og Østfold før korona-prosjektets planlagte sluttdato 31. juli.
— Vi vil kontakte flere kommuner og kommuneleger, for å få til avtaler og sikre besøkene. I Haugesund og Karmøy er det ganske krise med brukerutstyr. Mange steder har større behov enn Sandnes og Stavanger, men det var der bussen sto parkert etter det forrige prosjektet vårt. Derfor starter den der, forteller han.
I denne situasjonen ser Bjørnestad et stort behov for medisiner, og de må være tilpasset den enkelte brukeren.
— Folk blir frustrerte når det er vanskeligere å oppdrive stoff og mye kaos i miljøet. Denne perioden er en god mulighet for å legge sprøyta på hylla, men da må brukerne få medisiner og henteordninger som er egnet nok. Jeg synes LAR burde hatt en sånn buss som vi har, og drevet med oppsøkende substitusjonsbehandling. Den kunne hatt åpent hver dag i de store byene.
— Nå er det mange ulike løsninger rundt i landet. I Kristiansand har hjemmesykepleien med seg metadon. I Stavanger kjører LAR selv hjem til folk, og noen steder må man hente medisin på apotek. Metadonbussen, det hadde vært helt perfekt!