
Godt jobba, Klara
Hun er transportmiddel, kontor, legevakt, litt kjendis og snart pensjonist. Vi har møtt sykepleierbilen Klara og noen av kollegene hennes for en prat.
Klara er litt forsinka. På vei til møtestedet vårt utenfor Kulturkirken Jakob ble hun praiet av en pasient. Det var ikke noe alvorlig, bare behov for en pakke brukerutstyr, med kokekar, kanyler, askorbinsyre og desinfeksjonsservietter.
– Alt en rusbruker trenger for å redusere risikoen for smitte ved injisering, forteller Gunnar Simonsen Thingnes.
Gunnar er daglig leder i Fransiskushjelpens tiltak Sykepleie på hjul (SPH), som har drevet oppsøkende helsehjelp og skadereduksjon blant rusbrukere i Oslo siden 2003. Vi møter ham og kollegene Maria Greve og Anette Nauf for å bli bedre kjent med den sølvgrå kassevogna som har blitt en institusjon i Oslo-gatene.
– Vi har noen faste plasser hvor rusbrukerne veit at de kan finne oss, som i Kvadraturen, ved Brugata og her ved Akerselva. Pasienter kan ringe hvis de har mulighet, eller bare vinke til oss på gata som i stad, forteller Gunnar.
En helgen av en bil
I 2016 mottok SPH Kirkens Bymisjons utmerkelse Brosteinprisen. I begrunnelsen sto det: «Den lille gruppa med sykepleiere reiser rundt i byen med sin tjeneste, og viser en særlig evne til å nå fram til pasienter som ikke alltid får kontakt med det offentlige helsetilbudet. Sykepleie på hjul redder liv med sin oppsøkende tjeneste på profesjonelt faglig nivå (…).»
Og for å være der det trengs mest, har de Klara. Hun er oppkalt etter en helgen, som seg hør og bør.
– Fransiskushjelpen har navn etter Frans av Assisi. Han har de fleste hørt om, men i samme by og på samme tid levde også hans elev Klara av Assisi. Hun kom fra en rik familie, men ga alt hun eide til de fattige og startet en nonneorden, forteller Maria.
Krasj og kritikk
Gjengen i SPH har også blitt hyllet andre steder de siste årene. Journalister har fått være med ut på jobb i Oslo-gatene og sett arbeidet de gjør, og i 2018 nådde de selveste Gullrekka, da de ble invitert til en prat hos Anne Lindmo.
Da Klara begynte i jobben for 13 år siden, var mange skeptiske til den unge damen. Hun ble bortvist av politiet hvis hun stilte seg for nær shopperne i Karl Johans gate, og hun ble uglesett av handelsnæringen i Oslo sentrum, som fryktet at Klaras klientell ville skremme vekk kundene. Men også politiets holdninger har forandret seg mye etter hvert som sykepleiernes arbeidet har blitt kjent.
– Vi rygga nylig ned et skilt i Bernt Ankers gate, mens politiet sto ved siden av oss. Et skikkelig brak var det. De sa det gikk fint. Det var jo bare et skilt, og dessuten var det så mye bulker på Klaras støtfanger fra før. To av gutta fra miljøet kom forresten forbi og retta opp skiltet, igjen. Det hele var ganske vakkert, forteller Anette Nauf.
Separasjonsangsten
Klara er egentlig en campingbil. En VW California 2007-modell. Hun har både kokebluss og ferskvannstank, men SPH har ikke tatt i bruk noen av delene. Hvis du da ser bort fra den gangen sykepleier Anette ved et uhell fylte diesel på feil tank. Modellen er en moderne versjon av den klassiske folkevognbussen, som var populær blant hippier og surfere på 1970-tallet. Men for sykepleierne i SPH fungerer Klara som kontor, legevakt og framkomstmiddel. Det gjør at man blir knyttet til henne, forteller Maria.
– Jeg er veldig glad i Klara og gruer meg til hun må pensjoneres. Kjenner allerede på separasjonsangst. Jeg er en sånn som blir veldig glad i ting og ikke klarer å kaste noe. Andre av oss har et litt mer pragmatisk forhold til det at ting må byttes ut, og det er også bra.
God og dårlig statistikk
Siden hun kom til Sykepleie på hjul i 2009, har Klara hatt 63 967 besøk av rusbrukere med forskjellige behov. Fra de grå kassevogna har sykepleierne delt ut 1 230 925 nye kanyler og samlet inn igjen 734 850 brukte. I tillegg kommer utdeling av annet brukerutstyr, som kokekar, røykefolie og livreddende Naloxon-spray til bruk ved overdoser. I samme periode har 583 pasienter blitt kjørt til legevakta for videre behandling. Men det er en annen statistikk som ikke er like imponerende, forteller Gunnar:
– Det siste året har det vært fem verkstedsbesøk. Kløtsjen er bytta to ganger. Det er jo et problem med verkstedopphold, når vi er så avhengig av henne for å få gjort jobben. Selv om Klara bare har kjørt 166 521 kilometer, har hun fått en del juling, sier han og gir oss en liten skadeomvisning.
Lukten av diesel
Bulker, riper, rust og teip taler sitt tydelige språk. Kassebilen er preget av det harde livet på gata. Sykepleier Anette har jobbet fra Klara siden 2019 og må innrømme at samarbeidet med henne kan være nervepirrende. Som for en tid tilbake, da hun og en kollega kjente en gjennomtrengende diesellukt.
– Da lukta ikke ga seg, skjønte vi etter hvert at vi var lekk. Klara hadde lagt etter seg en bred dieselstripe rundt kvartalet på Vaterland. Heldigvis var vi nærheten av et verksted hvor det jobber en fyr som kjenner Klara ganske godt. Det var nære på at tanken var tømt, for det fossa ut. Det verste som kunne skjedd var vel at det gikk tomt på tanken, før vi nådde frem, sier Anette, før hun tenker seg om og legger til:
– Eller at noen kasta fra seg en sneip. Det hadde kanskje vært verre.
En kule varmt
Selv om Klara og sykepleierne på hjul er mest kjent for arbeidet de gjør i Oslo sentrum, tett på det åpne rusmiljøet, er dette bare en liten del av arbeidsoppgavene deres i løpet av uka. De kjører også ut medisiner både innenfor og utenfor ring 3, til pasienter som ikke kommer seg ut, og når noen trenger brukerutstyr på Skøyen eller Lambertseter, setter Klara kursen dit. Med så mye som skjer, og all småkjøringen, kan det gå en kule varmt.
– Det har skjedd vi har måttet ringe Falken på grunn av flatt batteri. Når vi hjelper pasienter, glemmer vi noen ganger å skru av alt, og da trekker hun strøm. Men en gang klarte jeg bakkestart, så vi slapp å bli taua, forteller Anette.
Klara er sliten nå
Men kollegenes oppfinnsomhet og kjærlighet til tross, går Klaras dager som ambulant legevakt og skadeforebygger mot slutten. SPH trenger en oppgradert og mer driftssikker base å jobbe ut fra. Det koster. Derfor har Fransiskushjelpen opprettet en innsamlingsaksjon på Spleis.no. Målet er å samle inn 750 000 kroner innen 26. mai. Beløpet vil dekke ny, elektrisk bil og innvendig ombygging for å imøtekomme SPHs behov, samt montering av elbillader.
På den måten kan Klara endelig få den pensjonisttilværelsen hun sårt trenger og har fortjent. Planen er å selge henne videre, så hun kanskje endelig kan tas i bruk som campingbil, eller glede noen på annet vis. Maria synes det er vanskelig å tenke på at noen andre skal kjøre rundt i henne.
– Klara er snill og vakker. Jeg har foreslått at vi kan bruke henne som firmahytte i stedet.

Noen av Klaras skrammer og sår
- Ingen av sykepleierne kan svare oss på hvor mange ganger speilet har måttet teipes fast etter ublide møter.
- Gunnar mener denne skaden på innsiden av døra må ha skjedd mens han var i pappaperm. De andre sykepleierne har ingen kommentar.
- «Vi har blitt påkjørt flere ganger, av både flybuss, håndverkere og Tesla», sier Gunnar. «Kan være at jeg har sneia en bil litt på vei inn til parkeringen vår på Enerhaugen. Trangt der. Men når sånt eventuelt har skjedd, har det blitt lagt igjen lapp på ruta, så klart», tilføyer Maria.
- Et lite minne fra møtet med et skilt i Bernt Ankers gate. Det gikk bra med skiltet, til slutt.
- «En gang spurte vi en politimann om det ble merke i støtfangeren, da det hørtes ut som vi traff noe. Han så på støtfangeren og at det var umulig å si, da han ikke kunne skille et merke fra alle de andre.»
- «Vi har alle tatt vår share når det kommer til skjønnhetsfeil på Klaras ytre og indre», sier Anette.
- Sånn ser det ut bak i Klara. Her tas hundrevis av pasienter imot hvert år.
FAKTA:
Sykepleie på hjul
- Drives av Fransiskushjelpen og har vært på hjul siden 2003.
- Gir helsehjelp fra en bil på gata til mennesker i Oslos rus- og prostitusjonsmiljø.
- Målgruppen er de som ikke klarer å benytte seg av det ordinære hjelpeapparatet.
- Deler ut rent brukerutstyr, gjør sårstell, helsevurderinger, følger til legevakt, tester for hepatitt C og deler ut motgift mot heroin.
- Bemannes av både ansatte og frivillige sykepleiere.
- Jobber i hele Oslo, både på gata og hjemme hos pasientene.
Klara
- Treff totalt: 63 967
- Utdelte kanyler: 1 230 925
- Innsamla kanyler: 734 850
- Utdelte kokekar: 114 004
- Utdelt røykefolie: 175 640
- Utdelt Naloxon: 738
- Helsevurdering: 2392
- Sårstell: 2271
- Pasienter fulgt til legevakt: 583
Artikkelen sto på trykk i =Oslo nr. 5/2022.

