Gatenær guide i skjemaveldet
I november fikk Fredrikstad landets første gatesosionom. Hun skal gi en hjelpende hånd til de som sliter med å fylle ut skjemaer på nett.
Tekst og foto: Emma Mastad
Pia Ollila er landets eneste gatesosionom, og den nye arbeidsplassen hennes befinner seg i et lyst lokale ved Trosvikstranda. Initiativet er et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og Høgskolen i Østfold, og er støttet av Stiftelsen Dam. Målet er å etablere en tjeneste som kan spre seg til flere byer og tettsteder i Norge på sikt.
Inntil videre er kontoret i vannkanten det eneste av sitt slag. For å spre ordet, måtte Pia løpe rundt og rope, beskriver hun. Men innsatsen har gitt resultater. Flere og flere oppsøker henne for hjelp. Her er dørene åpne og man tas varmt imot.
Terje kommer inn døra med chihuahuaen Rocky i ei veske over skulderen, og Pia lyser opp. Rocky slippes ut og sprinter først en runde gjennom lokalet, før han begynner å hilse på alle i rommet etter tur.
– Han må du ta med hver gang du er her, sier Pia oppstemt mens hun klapper den livlige hunden.
– Dette trenger landet vårt
Terje har hatt gjeldsproblemer og strevd med å navigere seg gjennom byråkratiet. Han vet hvor viktig det er å holde orden på papirarbeidet og er takknemlig for hjelpen han har fått av gatesosionomen.
– Det er så lett å utsette slike ting. Regningene hoper seg opp, man overskrider frister, og så får man problemer. Nå har jeg brukt lang tid på å bli gjeldfri, så det ville vært dumt om det skulle komme ekstra skatt. Derfor er det så fint å ha Pia som hjelper meg. Dette trenger virkelig flere kommuner, dette trenger landet vårt, sier han.
For behovet er stort. Mange som har opparbeidet seg gjeld over tid, får en berøringsangst som hindrer dem å ta tak i problemene sine, forklarer Terje, som selv er erfaringskonsulent og hjelper sine brukere med lignende utfordringer. På Nav-kontoret beskriver han å møtes av store porter og vektere, og at man da fort kan føle seg veldig liten.
Det er her Pia kommer inn. Hun kan bli med på viktige møter og gi råd og hjelp med skjemaer og annet papirarbeid. Eller en god prat over en kopp kaffe. Hun hjelper til med penger og papirer – kjedelige oppgaver, som hun selv kaller det.
Problemene gir vekt til ryggsekken
Pia forteller at mange av brukerne allerede har flere tunge bører i livet. Alle disse oppgavene, enten det er papirarbeid, pengeproblemer, boligjakt eller noe annet, gir økt tyngde til ryggsekken de bærer. Hjelpen til Pia kan lette litt på vekten.
– Jeg skal ikke styre båten, jeg er en matros. Ideen er at deltakerne oppsøker oss, og så lager vi en felles plan for å finne ut av hvordan vi kan gå frem.
Både Nav, Skatteetaten og andre instanser gir kun veiledning innenfor sine egne systemer, forklarer Pia. Hun mener de ulike hjelpeinnstansene bør kunne samarbeide bedre. Gatesosionomen skal jobbe på både individnivå og strukturelt nivå og tilby en helhetlig tilnærming på tvers av de ulike instansene. Pia håper å se bedre veiledning og flere åpne dører framover. Hun ønsker enklere tilgang på hjelp og mer fleksibilitet.
– Å jobbe så gatenært, gir verdifull innsikt i hvordan velferdssystemet kan forbedres og hvordan det svikter de som trenger det mest.
Artikkelen sto på trykk i =Oslo nr. 3/2024.
[FAKTA]
Gatesosionomen
Gatesosionomen ble startet opp av Kirkens Bymisjon i Fredrikstad i november 2023.
Prosjektet har fått støtte fra Stiftelsen Dam.
Konseptet er inspirert av Gatejuristen, som tilbyr gratis rettshjelp til mennesker som har eller har hatt rusproblemer.
Høgskolen i Østfold skal observere prosjektet, som skal bruke tre år på å etablere seg.