De vanskeligstilte har også full stemmerett
Nå i september er det stortingsvalg. Kan en bostedsløs stemme? Hva med en rusavhengig, som kanskje ikke er på høyden på valgdagen? Hva hvis han eller hun vil stemme, men ikke kan legitimere seg?
– Alle som har stemmerett, skal få stemme, fastslår Ivar Johansen.
Johansen er SV-politiker og tidligere stemmestyreleder i Oslo. Vi ba ham fortelle hvilke regler som gjelder for valget.
Utgangspunktet for at vi spør, er dette: Når Erlik-selgerne registrerer seg som selgere, ber vi dem alltid om legitimasjon. Svært mange av dem mangler det. Ofte er disse selgerne de samme som oppgir «UFB» når vi spør om adresse. Det betyr: «Uten fast bopel».
De får selvfølgelig selge magasinet for det. Men vi kan ikke bekrefte identiteten deres hvis de skulle trenge hjelp på posten, i banken eller lignende.
Det er de samme grunnene som oppgis blant dem som mangler identifikasjonsbevis: De har blitt frastjålet papirene sine, eller har mistet alt mens de har bodd ute – eller i lavterskeltilbud.
Har du virkelig blitt frastjålet alt, da er det en lang og kronglete prosess å få ny legitimasjon. Først og fremst trenger du pass. For å få pass må du ha med fødselsattest eller bostedsbevis. Hvis du da ikke kan bekrefte identiteten din hos Folkeregisteret, som må til for å få ny fødselsattest. Da er du like langt.
Mange gir opp, og velger å leve «identitetsløst».
Hvordan påvirker dette den muligheten Erlik-selgerne, og folk på gata generelt, har til å delta ved valg?
– Hvordan skal de gå fram ved valg når de ikke har legitimasjon, Ivar Johansen?
– Du kan ha med deg noen du kjenner, som er registrert og som har legitimasjon. Det kan være en som jobber hos dere på stiftelsen Erlik, eller en medarbeider på et hospits. Det kan også bare være en venn eller bekjent. Denne personen må helst skrive to linjer om at han eller hun går god for at dette er riktig person.
– Hva hvis du møter opp uten ID-bevis og uten følge eller fullmakt, men navnet ditt står i manntallet? Blir du da avvist?
– Funksjonæren kan ikke avvise en stemme, uansett hva omstendighetene er. Dette gjelder også om du er i psykisk ubalanse, rusa, dement eller full. Din stemme skal tas imot. Til og med om stemmen allerede er krysset av i manntallet, må valgfunksjonæren ta imot den. Men i disse tilfellene vil denne funksjonæren skrive en anmerkning på konvolutten. Så er det opp til det lokale stemmestyret, for hovedstadens del stemmestyret i Oslo, om stemmen skal telles.
– Hva med alle dem som har vært uten fast bopel i en lengre periode, slik tilfellet er med mange av Erlik-selgerne: Står de da i manntallet? Får de stemt?
– Folkeregisteret er grunnlaget for manntallet. Selv om du er bostedsløs i øyeblikket, er du registrert der. Hvis du har oppholdt deg i Oslo i flere år har du som regel blitt registrert i byen. Står du ikke i manntallet i Oslo når du møter opp, så er det for sent å klage på dette. Da måtte du ha forhåndsstemt. Det kan du gjøre i Oslo, selv om du er registrert i Karasjok. Men du må gjøre det innen tidsfristen, avslutter Ivar Johansen.