Danmark har kriminalisert hjemløshet
I Danmark er det blitt vanskeligere å være hjemløs de siste årene. En lovendring skaper utrygghet for mange selgere av gatemagasinet Hus Forbi.
Den 1. april 2017 fikk dansk politi utvidede hjemler til å slå ned på hjemløsleire i det offentlige rom. Lovendringen var myntet på romfolk, men har også rammet andre hjemløse i Danmark. André Christiansen solgte gateavisa Hus Forbi da han ble bortvist fra København i tre måneder. Han hadde overnattet i nærheten av andre hjemløse i byen.
– Da en av våre selgere ble rammet, kunne han verken oppsøke helsetilbud eller selge Hus Forbi i det indre København, forteller redaktør Poul Struve Nielsen.
Ulovlig å «slå leir»
– Lovene har rammet flest utenlandske, men også danske hjemløse. De innebærer at man ikke kan «slå leir», eller i praksis ikke sove på gata. Et soneforbud gjør at politiet kan forby hjemløse å oppsøke kommunen de har sovet i for en periode.
Først kunne hjemløse i leir straffes med en bot på 1000 kroner, om de ble vurdert til å skape utrygghet. Kort tid etter ble det forbudt for de bøtelagte å oppholde seg innen 400 eller 800 meter fra leiren. Fra sommeren 2018 kunne hjemløse som sov i fellesskap bortvises fra hele kommunen, og overtredelse straffes med fengsel.
I 2019, sist Danmark laget en oversikt over hjemløse, fant de 6431 personer. Det var en nedgang på tre prosent siden 2017. De fleste hjemløse sover i midlertidige botilbud eller hos familie og venner. 11 prosent ble registrert som «gatesovere». Hjemløse uten fast opphold i Danmark er ikke talt med.
Politiet har laget en plakat som forteller folk hvordan de kan sove i det offentlige rom uten å bli rammet av forbudet. De må ikke lage en fast leirplass, for eksempel ved å slå opp telt eller tenne bål. De må ikke sjenere omgivelsene med støy eller annet som skaper utrygghet. De må kaste søppel og pakke sammen sakene sine om morgenen. Det er forbudt å bruke gata som toalett. Plakaten hevder at det å sove flere på samme sted skaper utrygghet. Men det gjelder altså for omgivelsene, ikke for de hjemløse selv. Danske sosialarbeidere ønsker tvert imot at folk skal sove sammen.
– Hjemløse føler seg utrygge når de ikke kan sove flere sammen på steder der mange går forbi. Da må de finne en mørk krok i en park eller ligge alene. Det øker sjansen for å bli utsatt for vold eller plaget av fulle folk på vei hjem fra utesteder, forteller redaktøren.
Det konservative folkepartiets Søren Pape Poulsen var justisminister da lovendringen kom. Han mente den virket etter hensikten og fikk slutt på romfolkleirene. Han beklaget at lovene rammet personer de ikke var tiltenkt, men mente dette kunne kompenseres med sosiale tiltak for hjemløse i kommunene. Også Venstre og Dansk folkeparti støttet de danske hjemløslovene. Siden sommeren 2019 har Danmark hatt en sosialdemokratisk regjering. Likevel har ikke redaktøren merket særlig forskjell på situasjonen for dem som sover ute.
Ser ingen store endringer
– Dagens regjering vil si at den har lempet på den forrige regjeringens forbud. Jeg kan ikke se at det har skjedd noen endring. Korona-pandemien har imidlertid gjort at vi kan tilby selgerne våre overnatting på Danhostel, det som tidligere het vandrerhjem. Det har selvsagt hjulpet mye, men nå er det slutt. Generelt merker vi at hjemløse er blitt mer utrygge etter innføringen av forbudet.
Utenfor Norge er hjemløshet, ikke rusproblemer, den store fellesnevneren for selgere av gatemagasiner og -aviser. Hus Forbi ble startet i 1996 for å sette de hjemløses problemer på dagsorden. Avisa selges både av hjemløse, tidligere hjemløse og andre sosialt utsatte over hele Danmark.
Teksten sto på trykk i =Oslo nr. 5/2021.