-
Den siste samtalen med Walid al-Kubaisi
Et møte med tilmålt tid: Den siste samtalen med Walid al-Kubaisi (1958-2018). «Å leve med knapphet gjør at noe står på spill. Din tid skal ta slutt. Din verden skal ta slutt, fordi når et menneske dør tar en verden slutt. Derfor er det så viktig å forvalte det som gir mening til din verden på rett måte». Min venn Walid al-Kubaisi og jeg hadde en samtale om livets minutter, og hans møte med tid og tilmålt tid – før hans verden stoppet. Walid var innforstått med at dette intervjuet ville bli trykket etter hans død. Intervjuet er også godkjent av hans sønn. – Hva betyr tid for deg?…
-
Overmodig optimist
– Ikler du deg en maske? – Nei! Jeg har alltid vært en sterk optimist. Det er nok grunnen til at jeg har det så bra. Alle mennesker streber etter lykke. Thorvald Stoltenberg streber ikke. Han eier lykken. Det kan i alle fall virke slik på omverdenen. Diplomat. Utenriksminister. Forsvarsminister. President i Røde Kors. FNs høykommissær for flyktninger. FNs fredsmekler på Balkan. Bestefar. Far. Kjæreste. Venn. Lever denne godværsmannen i fullstendig harmoni med seg selv og sine omgivelser, eller er dette også et sånt «verden vil bedras»-senario? – Hallo, er det Tangevald Pedersen? Du, det er Thorvald. Jeg synes dette høres veldig bra ut, jeg. Vekket jeg deg? Selv gjennom…
-
Børge Ousland har ingen englevakt
Børge Ousland fra Nesodden ble den første til å gå alene, uten etterforsyninger, til både Nordpolen og Sydpolen. I dag er han en av verdens største eventyrere. Han har krysset Antarktis og Arktis fra kyst til kyst. Fem ganger har Ousland gått hele veien til Nordpolen. 55-åringen har vært på polpunktet til sammen 20 ganger. I Ouslands meget spesielle bransje vet hver eneste kollega av ham, uansett hvor de er fra på kloden, hva han har prestert. – Alle har dager hvor de føler seg slitne. Og ikke skjønner meningen med livet, eller grunnen til det de driver med. Det er da jeg trekker perspektivet helt inn. Flykter inn i…
-
Livet består av fortsettelser
Aksel Hennie (41), skuespiller De menneskene som irriterer seg minst, og velger en positiv holdning til problemer, har det jævlig mye bedre. Jeg har på mange måter hatt flaks når det gjelder vendepunkter. Mine vekkere er blitt påtvunget meg. Hvordan jeg derimot har dealet med dem, det har vært bevisst. Jeg er et menneske som tenker positivt og framover. Tenker muligheter. Det er veldig sjeldent jeg tenker at noe er håpløst. Dermed strider det mot min natur å avslutte veier jeg går. Er jeg i et kriminelt miljø, i et usunt kjærlighetsforhold eller befinner meg i et arbeidsprosjekt som jeg opplever som negativt, gjør jeg alt jeg kan for å…
-
For Amal er frihet alltid verdt å kjempe for
Amal Aden har opplevd alt det et menneske ikke ønsker å oppleve. Den norsk-somaliske kvinnen kan ikke gå alene uten politibeskyttelse i Oslo. Taxisjåfører nekter å plukke henne opp. Hun blir spyttet på. Ikke bare av menn, men også av somaliske kvinner. Hun kom til Norge som trettenåring i 1996. Da hadde Amal Aden levd sju år på gata i Somalia, og hun var analfabet. Siden da hun skrevet flere gripende bøker. De handler om integrering, om kvinnediskriminering og om homofili i minoritetsmiljøer. – Hadde du noen gang forestilt deg å snakke flytende norsk, være en anerkjent forfatter og foredragsholder, ha to barn, kvinnelig samboer og fortsatt kunne være troende…
-
Shirley er en sta spurv
Det ringte. Shirley Bottolfsen i Bodø tok telefonen. Stemmen i den andre enden sa noe om Harry Holes stiftelse. – Æ svarte straks: «Beklager, men jeg har ingen penger å gi dere. Jeg trenger den penger selv. Dessverre. Det er ingen mulighet for meg å støtte opp.» Oppringeren la pussig nok ikke på. 2. desember 2015 utnevnte Jo Nesbøs Hole-stiftelse Shirley Bottolfsen til «Årets ålreite dame», for hennes arbeid i Bodø og utlandet. Og denne dama er ikke bare ålreit. Hun er fantastisk. Jeg tror faktisk jeg elsker henne. Det er jeg ikke alene om. I mer enn 37 år har hun vandret rundt. Ikke formålsløst, for hun har alltid…
-
Veronica Orderud: — Jeg ble friere i fengsel
I 2010 møtte vi Veronica Orderud i fengsel. Kan man være lykkelig når man er fanget? Det er gått ti år siden Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt drap. Hun har sittet innelåst i ti. Ti år uten å gjøre det hun vil, spise det hun vil, være det hun vil. Ti år med – ja, med hva? Hva tenker et menneske som er dømt, men som selv bedyrer sin uskyld? – Du virker inntakt med livet? – Jeg tror menneskene klarer det de må klare, sier Veronica. – Menneskeheten hadde ikke bestått om den ikke hadde tilpasset seg. Det har jeg også måttet.…
-
Krigen valgte ham
20 kriger i 20 år – statsviter og journalist Fredrik Græsvik har sett hva krig kan medføre av grusomheter. Han har dekket væpnede konflikter i Asia, Europa og Afrika. Med sine TV-reportasjer har han vunnet et utall av nasjonale og internasjonale priser. – Bagdad 2003. Det å stå på terrassen min og se Saddams plass bli bombet av amerikanerne 300 meter unna, at hele huset rister, da tenker du: Wow, dette kommer til å stå i historiebøkene om 50 år. Det var fantastisk, men det har jeg ikke lov til å si. Da får jeg bare kjeft av journalister som ikke var der, fordi de mener det er romantisering av krig.…