-
Her er regjeringens forslag til rusreform
Fredag 19. februar la regjeringen fram sitt forslag til rusreform, som Stortinget skal stemme over. – Vi skal ikke lenger stå og se på at folk fornedres og ydmykes, og kalles kriminelle når de faktisk er syke. Vi skal ikke basere norsk ruspolitikk på det vi føler eller tror. Brukerorganisasjoner på rusfeltet har krevd å bli lyttet til, og at menneskerettigheter legges til grunn for politikken. Det sa Venstre-leder Guri Melby på pressekonferansen. Helseminister Bent Høie presiserte hva reformen innebærer: – Vi opphever straffeansvar for bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk. All annen befatning er straffbart. Politiet skal fortsatt avdekke bruk, kjøp og oppbevaring, og kan…
-
En kyndig gjeng som vil utvikle seg
De siste fjorten årene har jeg intervjuet utallige selgere av =Oslo. Det har gitt meg et helt annet bilde av dem enn jeg hadde på forhånd. Da jeg kom til gatemagasinet for å skrive i 2006, forventet jeg å treffe en trist flokk som bare snakket om problemene sine. Det var slik jeg hadde sett rusavhengige i media, fotografert bakfra med hettegenser, eller filmet i mørket med fordreid stemme, mens de bekjente noe tragisk. Jeg så for meg at Erlik-selgerne ikke gjorde særlig annet enn å ruse seg, at de manglet både erfaring og interesser i helt andre retninger. Der tok jeg feil. For det første hadde mange en imponerende…
-
Hepatittbussen er blitt til en korona-buss
Hepatittbussen har fått nytt navn: Covid19 buss. Nå reiser den rundt for å informere om korona, dele ut brukerutstyr og hjelpe folk inn i medisinsk behandling. ProLAR Nett er det nasjonale forbundet for pasienter i legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Før påske fikk de midler fra Stiftelsen DAM til informasjonsarbeid og skadereduserende tiltak under korona-epidemien. — Vi er kjempeglade for at vi kan hive oss rundt og trå til der det trengs. Nå har vi fått nye klistremerker på bussen vår. Det ble kanskje litt mye skrift, det var mye fra før også, forteller Eivin Dahl. Han er med på bussen, som startet turen i Stavanger og Sandnes. — Vi deler ut…
-
=Kaffe satser på live-sending for å spre ideer
Erlik samarbeider med barista Richard Prøsch og TV2-kjendis Petter Nyquist om et nytt prosjekt hos =Kaffe mens kaffeen er stengt: Et «talkshow» på Facebook der rusavhengige og ildsjeler er gjester. Richard Prøsch var blant de første som fikk jobb som barista hos Erliks egen kaffebar i 2017. Han har også solgt gatemagasinet =Oslo. Da kafeen måtte stenge på grunn av korona-tiltakene, begynte han fort å savne kollegaer og kunder. — Jobben er nettverket mitt. Alle sjansene jeg har i livet springer ut fra det jeg har vært med på her. Jeg savner skikkelig praten med kundene, som kan ta mange retninger. Folk fra andre steder i landet forteller at de kommer til…
-
Hvordan skal vi forholde oss til cannabis?
«Vi må snakke mer om cannabis», skrev rusforsker Willy Pedersen i Aftenposten i sommer. Herved tar vi oppfordringen. For ti år siden ble professor Willy Pedersen kontaktet av en sentral norsk politiker. Politikeren ville vite hvem som bruker ulovlige rusmidler i Norge. Pedersen fortalte om helt ulike brukere: På den ene ytterkanten en nokså forkommen gruppe mennesker. Disse er ofte oppvokst under vanskelige forhold. De bruker som regel heroin i sprøyte, er utsatt for overdoser og har dårlige levekår. Dette dreier seg kanskje om ti tusen personer. På den andre ytterkanten finner vi dem som bare bruker cannabis. Disse fins det omtrent 100 000 av. Mange av dem har høy…
-
Et fritt samfunn blir aldri rusfritt
Hvor finner vi verdens mest rusfrie folk? I hvert fall ikke i Norge. Over 90 prosent av voksne nordmenn sier de har drukket alkohol det siste året. I en studie fra 2018 som sammenligner drikkevaner i 195 land, har bare Danmark flere alkoholdrikkere enn oss. Det betyr ikke at vi pådrar oss nest mest skader fra alkohol. I gjennomsnitt per drikkende person, inntar vi nemlig mindre enn folk i 74 av de andre landene, ifølge studien. Når temaet er ulovlige rusmidler, får vi sjelden høre hvor mye folk bruker. Det er mer fokus på antall brukere. En av fire nordmenn (16-74 år) har prøvd cannabis, fikk vi vite i 2017.…
-
Derfor kan ikke narkokrigen vinnes
The War On Drugs knyttes ofte til Richard Nixon, presidenten som lanserte uttrykket i 1971. Mange har glemt hvordan krigen mot narkotika egentlig startet i USA. Vi må tilbake til 1930-tallet, og en mann ved navn Harry Anslinger. Da Harry Anslinger ble født i Pennsylvania 1892, var det vi nå kaller narkotika fritt tilgjengelig over hele verden. I USA kunne du gå til et hvilket som helst apotek og be om produkter med samme ingredienser som heroin og kokain. Disse lovlige varene var langt mildere enn stoffene som i dag selges på det svarte markedet. Blant de mest solgte av dem var «Mrs. Winslow’s Soothing Syrup». Den inneholdt et par…
-
Norge har færre overdosedødsfall, men ligger fortsatt høyt i Europa
Fortsatt ligger Norge høyt på statistikken over dødsfall fra overdoser, men det går rett vei. Det gjør det ikke i Sverige. Her kan du lese et utdrag fra Europeisk narkotikarapport 2019. Etterspørselen etter behandling for bruk av heroin er historisk sett lav, og injeksjonsbruken har falt. Antallet nye HIV-tilfeller relatert til injeksjonsbruk av rusmidler, har gått ned med rundt 40 % hvert år de siste ti årene. Det er gode nyheter. Landene i Europa må berømmes for å ha vært pragmatiske og satset på skadereduksjon og behandlingstiltak, noe som har bidratt til denne suksessen. Til sammenligning har opioidproblemene fortsatt å vokse andre steder, og fører til stadig større offentlige helsekostnader i både Nord-Amerika og enkelte…
-
Det rusfrie mennesket er en raritet
Hvorfor stiller vi høyere krav til rusavhengige enn til folk flest om å bli helt rusfri? Tusenvis av mennesker strømmet til en tidagers festival i september, etter en hard arbeidssesong. Rusmidler ble sendt rundt til alle som ville ha. En spesiell kopp inneholdt det hallusinogene brygget kykeon. Deltakerne på festivalen mente at rusen brakte dem nærmere gudene. En av dem sa: «Du følte plutselig noe som var nytt, forbløffende, irrasjonelt for det rasjonelle sinn». Festivalen foregikk med myndighetenes velsignelse. Blant gjestene var både bønder som var ferdige med innhøstingen, og noen av samtidens største kjendiser. De het Sofokles, Aristoteles, Platon og Cicero. Det årlige ritualet ved tempelet i Eleusis nordvest…
-
Riktig svar er «Portugal»
I Portugal ruser folk seg på langt tryggere måter enn før. Etter rusreformen i 2001 er straff og skam erstattet med åpenhet. Nå vil Norge følge etter. Ap og Høyre endret standpunkt til bruk og besittelse av ulovlige rusmidler under landsmøtene sine i 2017. Etterpå ble det stortingsflertall for en rusreform. Den trer trolig i kraft i 2021. Politikere som før ville straffe narkotikabrukere skiftet mening. Hva fikk dem til å gjøre det? Det korte svaret er «Portugal». Midt på 1990-tallet var én av hundre portugisere avhengige av heroin. Noe måtte gjøres. I 1999 fikk en gruppe fagfolk ansvar for å utforme en ny ruspolitikk. De foreslo at pengene som…