-
Nå er Christer barista i =Kaffe
En av de første selgere her i =Oslo, Nils Christer Modin, har fått ny jobb. Som barista får han orden på livet som aldri før. I mange år følte Christer seg uønsket. Selvtilliten fikk et oppsving da han ble =Oslo-selger i 2006. Nå har han fått seg ny jobb, i Akersgata 32. Der har =Oslo åpnet kaffebaren =Kaffe. Christer var en av sju rusavhengige som fikk tilbud om å jobbe der fra starten. – Jeg lurte på hvordan det skulle gå. Jeg drakk jo ikke kaffe, en gang! Nå begynner jeg å like det. Folk kommer til =Kaffe fordi de synes kaffen er god. Ikke fordi de synes synd på…
-
Tommy har fått et nytt liv
Magasinselger Tommy Forsman måtte flytte til Hamar for å bli stolt av seg selv. Nå spiller han gatefotball, og han er godt likt av «securitasen» på Maxi Storsenter. Tommy Forsman har nettopp sonet sin første dom noensinne. Han ble tatt med 3,2 gram heroin. For det fikk han fengselsstraff i 45 dager på Ilseng. Det kaller han en god erfaring. Vi møter den velkledde 35-åringen på Værestedet Arbeideren i Hamar. Han har solgt gatemagasinet =Norge i byen i over et år nå. Tidligere bodde han på hospits i Stavanger, og solgte byens eget gatemagasin Asfalt. – Hospits taklet jeg dårlig, siden jeg sliter med angst. Fengsel ble en bedre opplevelse…
-
Heidi ble rusfri da hun fikk ADHD-medisin
Heidi Hansen vokste opp i et trygt hjem. Likevel fikk hun så store rusproblemer at hun var døden nær. En viktig årsak til det var ubehandlet ADHD. Heidi har lenge vært en engasjert medarbeider i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO). Da hun besøkte =Oslo i sommer, ble vi nysgjerrige på tatoveringen hennes. Den er på venstre arm og viser datoen 31.12.2007. Hva var det med den dagen? Jo: Det var siste gang hun brukte ulovlige rusmidler. Hun vet hva folk tenker når de ser den: «Hun er gæren, tenk om hun må forandre på datoen». Heidi holder mange foredrag for ansatte i Nav og i rusomsorgen. Hun synes de kunne ha hatt…
-
En gang hadde rom-tiggerne arbeid
Under kommunismen hadde de fleste romfolk i Romania fast jobb. I hvert fall mennene. Forsker Guri Tyldum forteller hvorfor, og hva som skjedde etterpå. Ser du en eldre rom-mann på gata i Oslo, har han antakelig hatt formelt arbeid. Er han født før 1976, er sjansen 62 prosent. Blant mannlige rom-migranter født etter 1976, har bare 13 prosent hatt en formell jobb. Hva skyldes denne forskjellen? Guri Tyldum har forsket på fattigdom i Romania. Vi traff henne da hun besøkte en nordisk konferanse for gatemagasiner i Oslo i mai. Under kommunismen var de fleste romfolk i arbeid, fortalte hun. De jobbet side om side med andre rumenere på statseide gårder,…
-
Tillit skal erstatte stoppeklokka for Oslos eldre
Eldrebølgen skyller snart inn over Oslo. Vi gikk til Rådhuset for å få vite mer om fremtidens eldreomsorg. Den nye kommuneplanen staker ut Oslos utvikling fram mot 2040. Bystyret har laget et utkast som de vil ha innspill til. I mai ble oslofolk invitert til stort møte i Rådhuset. En av de største utfordringene framover er å ta vare på byens eldre. Stadig flere er ikke syke nok til å få en institusjonsplass. Samtidig kan de ikke klare seg helt på egen hånd. Teknologi kan gjøre dem mer selvhjulpne. Kåre Hagen fra senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus fortalte oss litt om dette. En ny trygghetsalarm kan…
-
Ingeborg knuser myter om anoreksi
Ingeborg Senneset skulle egentlig ikke overlevd sin alvorlige anoreksi. Hun mener at spiseforstyrrelser har mye til felles med rusavhengighet. Det begynte med angst, uro og mareritt. Hvordan skulle Ingeborg bli kvitt følelsene? Hun var bare et barn, i en liten bygd i Sør-Trøndelag. Hun prøvde seg fram med selvskading. Kunne hun drikke klor? Kunne hun skjære i seg selv? Det ble for synlig. Som tiåring tvang hun seg til å kaste opp for første gang. Problemet var ikke at hun følte seg tykk. Hun ville roe seg ned og glemme ting. Hun ville ta mindre plass i psykisk forstand. Tidligere hadde hun vært uheldig med flere voksne i livet. Hun…
-
Nå vet vi mer om Oslo-moskeene
I et islamsk land går du bare til moskeen for å be. I Oslo tilbyr moskeene alt fra ekstratimer i skolefag til bordtennis. I fjor ble moskemiljøene i Oslo undersøkt med midler fra Fritt Ord. Avisa Utrop engasjerte en forsker som jobbet sammen med gravejournalister. Tolv moskeer i Oslo ble kartlagt, fem av dem gikk med på å bli intervjuet. Det kom fram at mange går i moskeen for å oppleve fellesskap og diskutere aktuelle saker. Gudshuset framstår som et samfunnshus, med et rikt utvalg av aktiviteter. Moskeene arrangerer også mye utenfor huset. Det kan være hytteturer, fotballturneringer eller speidergrupper. En del av tjenestene fungerer som inntektskilder. En talsperson for Islamic…
-
Regnbuen gjør at Ida føler seg trygg
Nordøst i Oslo har rusavhengige fått et nytt sted å være. Der møter vi =Oslo-selger Ida Brænden. Hun planlegger en pause fra sitt hektiske liv med heroin. Bli med til Regnbuen 405. Rundt =Oslos kontor i Skippergata er det tett med tiltak for rusavhengige. Reiser vi ut av Oslo sentrum finner vi nesten ingen. Bydel Grorud har tatt ansvar, og åpnet et nytt værested for målgruppen på Kalbakken. Ei gammel kebabsjappe er pusset opp til det ugjenkjennelige. Her kan brukerne blant annet få hjelp med Nav-søknader, få helseinformasjon, delta i aktiviteter og spise sunn mat. – Ofte kommer det folk hit mandag som ikke har spist for hele helga, sier…
-
Vaterlands unge menn kan mer enn å selge hasj
Under brua ved Grønland t-banestasjon står hasjselgerne. De har ikke drømt om å stå der. En ny kartlegging viser hvem de er og hva de trenger. Oslo har to åpne rusmiljøer. Det ene har vi skrevet mye om. Det pleide å holde til på Plata, og fins nå i Storgata og i Brugata. Det andre miljøet vet vi mindre om, men nå har Uteseksjonen kartlagt det. Det kalles Vaterland-miljøet, og holder til på Grønland og langs nedre del av Akerselva. Her har 70-80 unge menn sin ulovlige arbeidsplass, hovedsakelig som selgere av cannabis. I den nye rapporten «Under brua» sier en av selgerne: «Folk tror vi liker å selge. Ingen…
-
Hva trenger de vi ikke tåler?
To politibetjenter snudde opp-ned på et belastet område i Kansas City. De valgte en helt annen strategi enn nulltoleranse. For ti år siden gikk Høyre til valg på «nulltoleranse mot narkotika». I partiets forslag til nytt stortingsprogram for 2017-21 er ordet nulltoleranse borte. I land etter land innser politikere at en hard linje kan gjøre mer skade enn nytte. Gjelder det bare på rusfeltet? Kan annen småkriminalitet bekjempes med nulltoleranse? Kansas City strevde lenge med arbeidsledige som drev dank. De holdt til på hjørnet av Southwest Boulevard og Summit Street. Det fantes ikke offentlige toaletter i nærheten. De gjorde fra seg på fortau og i smug. Noen kledde av seg…