-
Charlie byttet ut knyttneven med gitaren
Charlie er en av veteranene i =Oslo. Han vokste opp på Rjukan, hvor han hadde det vanskelig både hjemme og på skolen. «Jeg lærte faktisk å slå isteden for å snakke», fortalte han til =Oslo i 2009. Som tolvåring haiket han fra Rjukan til Slottsparken. I parken møtte han folk som tok vare på ham. Han fikk også smaken på flere rusmidler enn brennevinet han kjente hjemmefra. Etter hvert byttet han ut knyttneven med gitaren, og ble en kjent gatemusikant i bybildet. Mange passerte ham ved Nationaltheatret på vei til jobb. Hver kveld pleide han å rydde og feie plassen rundt seg. I perioder sov han utenfor stasjonen. Å selge…
-
Siv mistet holdepunktet og fant rusmiljøet
Da Siv Løvland ble kastet ut fra håndballaget, fikk hun ikke mindre lyst til å ruse seg. Som ung siktet Siv Løvland mot landslaget i håndball. Idretten var hennes store lidenskap. På en turnering ville hun prøve noe nytt. Hun røkte hasj i buskene sammen med noen gutter. Håndballtreneren fikk høre om det. Han skrev et brev hjem til moren hennes på fire sider, med rød penn. Der nektet han Siv å spille mer håndball. – Den klubben var holdepunktet mitt, og der var vennene mine. Jeg har ofte tenkt at livet mitt kunne tatt en annen retning hvis jeg hadde fått lov å spille håndball videre. Da kunne jeg…
-
Meningen med rus om morgenen
Hvem er det som går på pub etter frokost, og hvorfor ville Øystein Skjælaaen studere de positive sidene ved rus? Sosiologen jobber også på Sprøyterommet, og synes vi glemmer noe i debatten om de ulovlige rusmidlene. Klokka er ni om morgenen, og anleggsarbeidere er de eneste som lager bråk i utelivsstrøket på Grünerløkka. Et stykke opp i Trondheimsveien ligger Ocean Bar. På nettet presenterer stedet seg med fancy, blålilla lys og ungt klientell på bildene. Nå blir vi møtt av noe helt annet innenfor døra. Biljardbordet bader i dagslys, og ingen bruker det. En eldre mann sitter alene med en halvliter øl. En middelaldrende kvinne har et glass hvitvin og…
-
Hege blir ikke lenger bare oppbevart
Erlik-selger Hege Baksvær har en dramatisk historie, men nå ser livet lysere ut. Bli bedre kjent med en av veteranene fra det åpne rusmiljøet. Hege Baksvær var to år første gang hun fikk kontakt med barnevernet. Fem år gammel flyttet hun inn hos faren og stemoren. Barndommen kaller hun veldig rotete, med mye flytting. – Jeg begynte med beroligende tabletter fra en skuff hjemme da jeg var ti. Slik fikk jeg flykta fra det å bli banka og slått hver dag. Jeg var barnepike i mitt eget hjem. Huset skulle være plettfritt. Jeg fikk aldri lov å ha skolevenninner på besøk, jeg måtte alltid vaske og jobbe. Familien bodde…
-
Bartok lærte seg norsk på YouTube
Bartok Levente Arpad er ingen typisk =Oslo-selger. Likevel er han blitt populær blant kundene, både i og utenfor Oslo. Bartok vokste opp i Romania. Etter åttende klasse måtte han slutte på skolen for å skaffe penger til familien. Faren var alvorlig kreftsyk og trengte behandling. – Det er vanskelig å få jobb i Romania når du har gått så lite på skole. Jeg reiste utenlands da jeg var sytten. I fem år var jeg i Tyskland og jobbet to tre-måneder av gangen. Da kunne pappa gå til legen. Vi har ingen velferdsstat i Romania, forteller han. 27-åringen bruker tid på å finne de norske ordene, og innimellom kommer noen tyske.…
-
Hvor går veien videre fra Brugata?
Oslopolitiet elsker ikke lenger narkotikasaker. Nå vil de helst unngå å straffe brukere. Men hva kan gjøres med de åpne rusmiljøene? Da Velferdsetaten inviterte til seminar i vår, kom det mange forslag. «Gå et annet sted». Det har vært beskjeden til brukere og selgere av ulovlige rusmidler i Oslo siden 1960-tallet. Ingen har klart å svare på hvilket sted dette skal være. Likevel har noe forandret seg. Politiet er ikke lenger ute etter å lage flest mulig narkotikasaker ved å straffe brukerne. Det lover Tore Soldal, leder for enhet sentrum i Oslo politidistrikt. På Velferdsetatens seminar om åpne rusmiljøer forklarte han endringen: – Nå får vi ordre fra riksadvokaten om…
-
Michelle elsker den nye jobben sin
Da Michelle Muren fikk jobb på =Kaffe nylig, ble hun sjokkert. Nå vil hun rydde opp i gamle traumer, og håndtere følelser med noe annet enn rus. Tretti år gamle Michelle Muren har aldri hatt lønnet arbeid, bortsett fra tre måneder på Lampehuset da hun var atten. Der fikk hun sparken på grunn av rus. Nå har hun fått jobb på Erliks kaffebar i Oslo, =Kaffe. – Jeg fikk telefonen da jeg var hos mamma i Ålesund og avruset meg selv. De hadde sett på søknaden min og lurte på om jeg ville komme til intervju. Jeg ble så sjokkert! Jeg husket ikke en gang at jeg hadde levert søknad.…
-
Hva skjedde med Jeanette?
=Oslo-selger Jeanette Wig Steen pleide alltid å ringe hjem. Siden november 2017 har hun vært sporløst forsvunnet. Nå ber pårørende og politiet om hjelp fra deg som leser dette. I et gråmalt hus i Ski ligger selgerkortet til =Oslo-selger Jeanette Wig Steen. Kortet har nummer 1409. Passet hennes er også her. Det forteller at hun har grønne øyne, og ble født 11. september 1988. I stua sitter Øyvind Vinje med en bærbar PC. Han har vært Jeanettes stefar i seks år. Han viser oss bilder av ei tynn jente som ligger på magen på en solseng. Øverst på ryggen har hun en stor tatovering av en drage. På et annet…