-
Griper alle sjanser
Anna-Sabina Soggiu vokste opp i kommunale blokker på Tøyen og Grønland i Oslo, der foreldrene kranglet om penger. I sin nye bok skriver hun om å forvente lite og oppnå mye, og om hvordan vi misforstår fattigfolk. Tekst: Kari BuFoto: Leikny Havik Skjærseth For mange er det nok å jobbe som sosionom, eller å ta doktorgrad, eller å være forfatter. Anna-Sabina Soggiu gjør alt samtidig. Da Forlaget Manifest spurte om hun ville skrive om oppveksten i Oslo indre øst, trodde hun aldri hun ville få sjansen igjen. Dermed grep hun den, selv om hun var midt i arbeidet med en doktorgrad. – Hver gang jeg får en sjanse, føler jeg…
-
Hever stemmen på norsk og arabisk
I Jemen kjempet hun under den arabiske våren, men Wojoud Mejalli (36) har hatt nok av utfordringer også etter at hun kom til Norge som flyktning. Nå har hun fullført et prosjekt for noen av Oslos mest vanskeligstilte. Tekst: Kari BuFoto: Leikny Havik Skjærseth Dette intervjuet begynte med at vi bare skulle skrive litt om Tannlege på hjul, en ny, mobil tannklinikk for rusavhengige. Wojoud Mejalli har vært prosjektleder, og et google-søk på henne avslørte en dramatisk fortid. Det måtte bli et portrettintervju. Wojoud bor i Drammen, men låner for anledningen en leilighet i Oslo sentrum av en venninne. Etter at hun flyttet fra Tøyen, savner hun det hun kaller…
-
40 år med store endringer
Pro Sentret, Oslos hjelpetilbud for personer i prostitusjon, feirer 40-årsjubileum. Leder Bjørg Norli nyanserer bildet av det stigmatiserte arbeidet og forteller hvordan brukergruppen har endret seg.
-
De analyserer rusmidler, men er det lov?
I snart ett år har brukere kunnet få analysert rusmidler i Oslo. Nå mener Helsedirektoratet at tjenesten er ulovlig. Vi ble med for å se hva illegale stoffer egentlig består av – og for å møte brukere på drop-in.
-
Hun tar de tøffeste sakene
Når det skjer noe alvorlig, drar Eva B. Ragde på jobb med en gang for å granske åstedet. Svarene hun leter etter kan finnes i utbombete bygninger – eller i bunnen av en søppelkonteiner. Det skal vise seg vanskelig å spore opp Eva B. Ragde, selv om vi står utenfor arbeidsplassen hennes på Bryn i Oslo. Her er det ingen skilt som viser hvor i det store bygget politiet holder til. Vi må ty til et teknisk hjelpemiddel. Eva tar telefonen. Hun vil heller møte oss nede enn å invitere oss opp. Kontoret hennes kan ikke fotograferes. Ikledd en sid sommerkjole kommer hun rett fra kakefesten som markerte hennes 40…
-
Pia lot seg ikke dempe
Etter en familietragedie, en terapisekt og en tvangsinnleggelse har Pia Beate Pedersen tatt kontroll over eget liv. Hva alle andre synes, styrer ikke lenger valgene til den engasjerte podkast-produsenten. Jeg har det med å være ganske åpen og direkte. Det har jeg brent meg på, sier Pia Beate Pedersen. Hun møter oss i næringslokalet sitt på Grünerløkka, der døra åpner seg rett ut mot gata. Selv har Pia åpnet seg på podkasten «Pia og psyken» i sju år, men det er ikke der hun har brent seg mest. I 2010 fikk åpenheten en lytterskare den verken har hatt før eller siden, da hun sa opp jobben i NRK på direktesendt…
-
Mumbis metode
Aina Mumbi er både outsider og lege. Det gir henne en unik måte å møte de rusavhengige pasientene ved Eikaklinikken på. Vi møter Aina Mumbi på et legekontor så enkelt at det kunne vært en bod, om det ikke var for vinduet ut mot gata. Utenfor hyler en slamsuger fra et bygg som renoveres. Aina har vært ansatt her på deltid siden desember, men jobber nærmere fulltid. Klinikken drives på veldedig grunnlag og er oppkalt etter legen Sverre Eika, som var en helt for de tyngste rusavhengige i Oslo. Eikas drøm var en «gateklinikk» der de som faller mellom alle stoler ble tatt alvorlig. Han skjønte ikke hvorfor han sto…
-
Takknemlige for Fattighuset
I tillegg til høye strøm- og matpriser fører særlig krigen i Ukraina til stor pågang hos Fattighuset. Vi fikk en prat med noen av de mange flyktningene som nå stiller seg i kø ved matutdelingen. Klokka er ti om formiddagen, og i Oslo er det sur vind. På vei inn i Grønland kirke blir vi tilbudt en kølapp. Her behandles alle likt, men vi har ikke kommet fordi vi er sultne, og takker pent nei. Nærmeste nabo er Fattighuset, og der er det snart matutdeling. Kirken fungerer som venterom før gjestene stiller seg i kø utenfor klokka elleve. I dag er den halvfull av mennesker med yttertøyet på, som står…
-
Var hjemløs, fikk braksuksess
Nikolai Torgersen er ikke som andre store kunstnere. Istedenfor å gjøre karriere først og ødelegge alt med overdreven rusbruk etterpå, drakk han seg nesten i hjel før han fikk råd til å kjøpe seg et skikkelig lerret. Adressen Nikolai har sendt oss i en melding, viser seg å tilhøre en anonym boligblokk. Det er ikke her han holder til, men det er lettest å møte oss her, rett ved Rema 1000 i Platous gate i Oslo. Å finne atelieret hans krever mer enn Google Maps. Han følger oss over veien og inn i en labyrint av ganger og rom. Vi blir ytterligere desorientert av å puste inn løsemidler fra femti…
-
De brysomme tennene
Hva skjer om du venter for lenge med å gå til tannlegen? Og hvorfor har mange rusavhengige dårlige tenner selv om de får dekket nødvendig tannbehandling? Anne-Kristin Slaatten Johannesen er utdannet tannpleier og jobber blant annet på Eikaklinikken for rusavhengige i Oslo. Hvor ofte bør man gå til tannlegen hvis man ikke har spesielle problemer med tennene? – Har du sterke tenner kan du gå én gang i året, men jeg vil anbefale tannrens en gang i halvåret. Har du mye tannstein, er det greit å få tatt det for å forebygge problemer. En e-flow fjerner alt av belegg, og du kan kjenne at munnen er ren etterpå. Dette er…