-
Gratisaktiviteter for Oslo-ferien
I Oslo kan du høre storband, hoppe høyt, leke kirurg eller dele fordommene dine uten å betale en krone. Her er vår guide til gratis ting å finne på i byen. Tåkeinstallasjoner i Ekebergparken Skulpturer er ikke eneste attraksjon i dette utendørsmuseet. Går du opp til vannspeilet og tar stien inn til venstre, kan du nå oppleve et helt spesielt kunstverk. Den japanske kunstneren Fujiko Nakaya skaper tåkeinstallasjoner av ren vanndamp. Tåken reagerer på lokale meteorologiske forhold, og er laget for å få mennesker til å relatere seg til natur. Installasjonen heter Pathfinder #18700 Oslo, etter koden til værstasjonen nærmest skulpturen (Blindern). En runde i installasjonen varer et kvarter, og…
-
Da rusavhengige begynte å smile på trykk
Før =Oslo startet opp i 2005, ble rusavhengige presentert på triste og anonyme måter i norske medier. Det måtte en greker til for å endre på det. Jula 2005 kunne du se den glade karen på bildet overalt i Oslos gater. =Oslo hadde gitt ut den fjerde utgaven av bladet. Det var et spesialnummer med mye bilder og lite tekst. Alle bildene var portretter av selgere og ansatte i Erlik. Fotografen, Dimitri Koutsomytis, sier han hadde en helt spesiell baktanke med bladet. – Det var en ny måte å presentere narkomane på i media. Det var første gang folk så store nærbilder av rusavhengige som smilte. Vanligvis ble de fotografert…
-
Rusbehandling gjorde datteren sykere
Ane Ramm mener datteren fikk det verre av å gå i behandling for rusproblemer. I boka «Jeg skal passe på deg» forteller hun hvordan. Mellom 2008 og 2015 tok 1910 pasienter livet sitt mens de var i kontakt med psykisk helsevern og rusbehandling i Norge, eller rett etterpå. Tallet vakte oppsikt da det ble presentert på slutten av fjoråret. Er det noe ved behandlingen som virker mot sin hensikt? Da Anes datter begynte på ungdomsskolen, fikk hun dårlige karakterer. En rapport fra Pedagogisk-psykologisk tjeneste ga henne rett til spesialundervisning. Hun strevde med begrepsforståelse. Dermed havnet hun i det som ble kalt «verstingklassen». På ett år hadde klassen 13 vikarer. Elevene…
-
Slik blir Oslos nye ruspolitikk
Nå vil den politiske ledelsen i Oslo gjøre ting annerledes. Desentralisering, aktivitetstilbud og flere kontroversielle forsøk preger den kommende strategien for rusavhengige. Byråd Tone Tellevik Dahl forteller oss hva de kan vente seg de neste årene. Det er ni år siden Oslos bystyre sist behandlet en overordnet sak om ruspolitikk. Da kalte de det en rusmelding. Dagens byråd kaller det en ny russtrategi. Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, forteller hvorfor: – Den forrige rusmeldingen hadde mange gode tanker, men jeg vet ikke hvor lett det var å styre etter den. Vi vil gi tydeligere føringer om hvilken retning vi vil gå i. Da må vi ha…
-
Olav oppsummerer de første 60
Da =Oslo-selger Olav S. Hansen nylig fylte 60 år, var det kakefest på Røa. Innenfor hovedinngangen på Røa senter er stolen til Olav det første du møter. Når vi kommer, er den tom. Olav står utenfor og tiltrekker seg flere og flere som vil gratulere. Noen har lest i lokalavisa at han har bursdag i dag, den 28. august. Når han omsider kommer inn, filosoferer han over begivenheten. – Det er jo en spesiell dag. Du går fra å være ung og lovende til en mer oppsummerende fase. Jeg har gjort alt jeg kan for å unndra meg hele livet. Men uansett hva man gjør, så blir det litt leving…
-
Hvem kan hjelpe Anes datter?
Ane Ramms datter slet med å konsentrere seg på skolen. Hun løste problemet med rus. Da viklet hun seg inn i nye vanskeligheter. Moren forteller om behandlingen som gjorde datteren sykere, og hvordan hun burde blitt møtt i rusomsorgen. Ane datter fikk diagnosen ADHD. Medisinen som fulgte med, fratok henne matlysten. Datteren fikk også tilpasset undervisning, men ingen av tiltakene hjalp. Hun fikk ny lærer hvert år i ni år. Det året hun fikk diagnosen, telte moren tretten vikarer som kom og gikk. – Når du bare får mer av noe som ikke virker år etter år, utvikler du andre problemer. Det hjelper ikke å få en diagnose når spesialundervisningen…
-
Færre begynner med heroin
Stadig færre nordmenn begynner å bruke heroin. Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Flere ulike statistikker tyder på en synkende trend for heroinbruk i Norge. Blant nye pasienter i spesialisert behandling for rusproblemer i 2017, hadde bare ti prosent diagnosen opioidavhengighet. Et høyere antall var kombinasjonsbrukere av ulike narkotiske stoffer og beroligende legemidler. Avhengighet av cannabis var også en vanligere diagnose enn ren opioidavhengighet blant nye pasienter. I 2017 var det ingen ventelister til legemiddelassistert behandling rettet mot personer med heroinavhengighet. Etterspørselen etter slik behandling har avtatt betraktelig. Spørreundersøkelser blant personer med problembruk av narkotika viser at færre tar heroin i sprøyte. En undersøkelse fra Norges sju største byer…
-
Derfor lykkes selgerne våre
Marianne Lindahl har studert selgerne våre. Kriminologistudenten har noen svar på hvorfor =Oslo lykkes, og hvordan bladsalget har endret selgernes hverdag. Da Marianne Lindahl var fjorten år, sa en annen jente til henne at «alle kan skylde seg selv». Tolv år senere går Marianne fortsatt og irriterer seg over kommentaren. Hun mener det er en altfor enkel forklaring på at noen faller utenfor. Mer sammensatte forklaringer fikk hun som student i kriminologi på Blindern. I vår skrev hun bacheloroppgave om =Oslos selgere. Marianne hadde solid erfaring med rusavhengige fra før. I et år jobbet hun som miljøarbeider på en døgninstitusjon for folk med rusproblemer. I tillegg har hun jobbet på…
-
Denne politimannen har skiftet mening
Bård Dyrdal ville være flinkest til å skremme dem som brukte ulovlige rusmidler. Så fikk han helt nye holdninger. Møt politioverbetjenten som ikke lar seg styre av gruppepress. Bård Dyrdal er kjent som politimannen som tenker annerledes om rus. Meningene hans har provosert kollegaer, men han framstår ikke som en hardbarket debattant. Det første som slår oss, er at han er snill. Han bryr seg virkelig om rusavhengige, og han svarer tålmodig på alle slags spørsmål. Etter at vi har snakket om mye annet, sier han det selv: – Jeg har vært en snill gutt fra Lørenskog. Dyrdal vokste opp i et godt middelklassehjem, og kaller seg heldig. To gutter…
-
Janne strakte seg for langt
Da Janne Andresen begynte med amfetamin kunne hun strekke seg enda lenger for alle andre. Så brast det. Nå drømmer hun om å hjelpe rusavhengige i Kambodsja. Janne Andresen har alltid vært glad i å jobbe. Den tidligere =Oslo-selgeren har plukket poteter og jordbær, stått i klesbutikk og servert i tesalongen på Steen & Strøm. Ikke minst jobbet hun ti år på Rikshospitalet, fram til 1997. – Jeg har ikke vært kresen på jobber, og jeg har fått alle jeg har søkt på, sier hun. På Rikshospitalet jobbet hun med transport og sikkerhet. Så ble hun sykemeldt, av psykiske årsaker. Mens hun var syk lot hun mannen låne nøkkelkortet sitt,…