-
Normene for alkoholbruk har endret seg
En gang var å drikke for mye noe nitrist og skamfullt som rammet fattige arbeidere. I dag drikkes det daglig små mengder alkohol i de høyere sosiale lag. Skammen er erstattet med status. «Han lå under for alkoholen», sa de før i tida om dem som drakk opp lønna si. Kong Alkohol var en bittersøt venn som bød på kortvarige gleder og langvarig elendighet . I 1916 ble det innført brennevinsforbud i Norge, for å beskytte så vel alkoholikerne som deres familier. Forbudet ble opphevet etter en folkeavstemning elleve år etter, med et lite flertall. Avholdsrørs-la stod sterkt i Norge i mange tiår fremover, og også arbeiderbevegelsen, Venstre og kristne…
-
Jan-Erik skrev et modig brev til Velferdsetaten
Beboer Jan-Erik Tørres ble utrygg når vaktene ved institusjonen hans var mest opptatt av å snakke med hverandre og taste på telefonen. Nå som 50-åringen er blitt rusfri, har han skrevet et knallhardt brev til velferdsetaten i Oslo. Vi inviterte ham og kommunen til et møte. «Det oppleves ikke forsvarlig at en som kun er ute etter en ekstrajobb og som har havnet i denne jobben nærmest ved en ren tilfeldighet, skal ha tilgang til pasientjournaler de ikke har noen forutsetning for å forstå,» skrev han i brevet. Det er blitt publisert i fagbladet Rus & Samfunn, og spredt på Facebook. Reaksjonene har vært mange. I dag er Tørres rusfri,…
-
Hva skal jeg gjøre med hunden?
Dyrehold er fint, men langt fra enkelt hvis resten av livet er trøblete. Hva skal du gjøre hvis hunden er din eneste venn, og samtidig årsaken til at du ikke får leie bolig? Olav Tryggvason (42) og tøffingen Tyson har kjempet mange kamper sammen. Nå er slitet kronet med seier. – Uten Tyson og de andre to hundene mine hadde jeg ikke klart å bli rusfri, sier Olav. Han ser mykt ned på den lille chihuahuaen. Tyson var en omplasseringshund som slet litt med nerver og oppfarenhet da han kom til Olav for et par år siden. Nå er han mye mer rolig og harmonisk. – Det har vært mye…
-
Jon er plutselig blitt selve håpet
Han bodde på gata i sju lange, utmattende år. Alt dreide seg om å skaffe seg dop. Nå har lykken snudd for Jon Are Sletthaug (46) fra Trondheim. I dag har han både leilighet og jobb i Oslo. Rusfri er han også blitt. Vi besøker ham en dag han er innom Gatehospitalet for å slå av en prat med dem som jobber der. Frelsesarmeen har 24 årsverk plassert i 35 forskjellige stillingstyper. De er hans kolleger: Jon Are arbeider også i arméen, men ikke på Gatehospitalet. Til daglig finner du finner ham på Stedet på Sagene i Oslo, som er et rusfritt værested. – Når du har sluttet med rus…