-
Problemet var når Petter kom hjem og satt alene
Hanne Fristad (50) Petter sa til meg at han aldri kom til å sette en sprøyte med narkotika, for «da var man ordentlig narkoman». Til slutt var det en sprøyte som tok livet av ham. Petter og jeg sto hverandre nærmest av alle søskenbarna. Jeg var «Kusine-fine». Han var «Petter-fetter». Jeg husker ham så godt. En ordentlig sjarmklump. Petter hadde et glimt i øyet og var et godt menneske. Det startet i tenårene. Jeg vokste opp med Petter. Vi var en sammenknyttet familie som tilbrakte mye tid sammen. Jeg har mange fine minner fra barndommen og oppveksten med Petter. En gang på fest fortalte Petter meg at han hadde røyket hasj siden han…
-
Jeg har spilt et skuespill i mange år
Silje Nordnes (31), radiovert Det er et øyeblikk jeg husker veldig godt. Det var en dag i tiende klasse, jeg satt i klasserommet. I det ene øyeblikket er jeg helt vanlig, sånn som jeg selv definerte meg. Plutselig var det akkurat som om hele verdensbildet endret seg, idet jeg sitter og ser på ei jente i klassen. Jeg tenkte: «Å, shit. Fuck my life». Det var faktisk litt sånn panikk, for da innrømmet jeg antagelig noe for meg selv som jeg hadde tenkt på lenge. Det slo meg helt ut, som om jeg hadde brukt feil styrke på brillene. Og så tok jeg på meg nye briller og tenkte: «Jøss,…
-
Jeg fant min indre motivasjon for å slutte
Isabel (20), i forandring Jeg tenkte ofte at «hvis ikke min egen, ekte mamma ville ha meg, hvordan kan da noen andre ville ha meg?» Jeg tror egentlig ikke at jeg var så innmari sint hele tiden, mer lei meg. Det at jeg har vært så lei meg har jeg løst med å være sinna. Jeg har vært en «sint kid» helt fra starten, og hatt vansker med å uttrykke meg selv på en god måte. Barndommen min var styrt av meg selv, impulsene mine og sinnet mitt. Jeg er adoptert fra Colombia. Jeg vokste opp litt utenfor Hamar. Jeg tror ikke foreldrene mine visste helt hvordan de skulle håndtere…
-
Aurora synes musikkbransjen er vakker og forferdelig
Vi møtte den nye stjernen Aurora Aksnes (20). Vi snakket om presset i musikkbransjen. Og om magi, kjærlighet, rus og døden. Aurora har høye sokker med superhelter på, en mønstret jakke, et langt grønt skjørt og stripet strømpebukse. Hun er i Oslo noen få dager, for å opptre på den populære Øyafestivalen. Med en travel hverdag, mye reising og mange intervjuer fikk hun likevel tid til å møte oss i =Oslo for en prat. Jeg legger merke til øynene hennes. Det ser ut som istapper har frosset fast på innsiden av dem. Isblå med hvite detaljer. Hun ser direkte på meg, et ungt og nysgjerrig blikk. – Hvordan håndterer du…
-
Nå er Rikke blitt vant til å bo inne
Hvordan er å stå og selge =Oslo? En dag bestemte jeg meg for å oppleve det sammen med Rikke. Jeg legger umiddelbart merke til Rikke og hunden hennes i Erliks salgslokaler. Lucas ligger utstrakt på et teppe. Han titter nysgjerrig på meg, med ett blått og ett brunt øye. Rikke smiler og koseprater til hunden mens hun klapper ham kjærlig: «Verdens fineste gutt». Hun ser på meg, og sier alvorlig: «Denne hunden har reddet livet mitt». Jeg blir med henne og Lucas ut. Vi skal selge =Oslo. Rikke har en dyster fortid. Så mørk at jeg ikke vil gå inn i alle detaljer. Hun forteller likevel åpent og alvorlig om…
-
Skulle Atle amputere beinet, eller bli rusfri?
Å velge bort rusen er tungt, selv om helsa står på spill. Takket være at han fikk jobb i Medarbeiderne, greide Atle å bryte ut. Medarbeiderne gir jobb til tidligere rusavhengige. Nå har Atle jobbet for bedriften i litt over ett år. Han mener noe av det viktigste som tidligere rusmisbruker er å kunne jobbe i et rusfritt miljø. Atle vil ikke ha etternavnet sitt på trykk. – Bakgrunnen min med rus er en lang historie, og ikke en jeg liker å legge vekt på. Det er så lett å få sympati fordi man har vært rusavhengig. Jeg startet tidlig, allerede som tiåring, med å eksperimentere med rus. I dag…
-
Kvinner med rusproblemer er et islandsk tabu
Etter noen dager på Island slo tanken meg: Jeg har ikke oppdaget en eneste tigger, uteligger eller rusavhengig noe sted. De er ikke å se åpent på gata. Men jeg hadde sjekket på forhånd: Jeg vet at de eksisterer her også. Så hvor skjuler de seg? Vi oppsøker et sted for akuttovernatting i Reykjavik. Det heter Konukot. Ordet kan oversettes til «konekott»: et lite husly for kvinner. Det finnes ikke så mange hjemløse eller rusavhengige kvinner på sagaøya. De få som faktisk er det, fikk et eget sted å overnatte først i 2004. Vi blir møtt av prosjektlederen for Konukot, Svala Johannesdottir (33). Hun forteller om kampen for å få…
-
Silje godtar at faren er rusavhengig
Som ungdom slet Silje Renate Bisgaard (24) med å godta at faren var narkoman. Alt hun ønsket seg var en normal pappa. Hun innså fort at det aldri kom til å skje. Vi treffer en smilende Silje i hjemmet hennes, i Fredrikstad. Her bor hun med den to år gamle sønnen Oliver. Siljes far Roy Bisgaard havnet i en alvorlig bilulykke da han var 18 år. Etter den gikk det nedover med ham. Han ble avhengig av heroin. Siljes foreldre gikk fra hverandre da hun var tre år gammel. Siden har hun bodd hos moren Mona. Silje har skrevet dagbok store deler av livet, for å kunne bearbeide følelser og…
-
Til våren får Helene og Magnus hest
To tidligere =Oslo-selgerne ga seg selv en ny sjanse. Helene og Magnus valgte en hverdag langt fra asfalten og rusen. Velkommen til gårdslivet ved svenskegrensa. Magnus smiler mens han skuer utover småbruket sitt. – Vi får en hest til våren, og så skal vi ha én til etterhvert. Vi må jo ha hver vår. Vi skal også dyrke frukt, grønnsaker, og ha høner og bier. Jeg kunne også tenkt meg et par okser, men det er ikke fruen enig i. Det blir uansett nok å holde seg opptatt med her ute. Vi kjørte ut av Oslo og østover, Dimitri og jeg, i retning Kongsvinger og grannelandet. Vi svingte opp ved…
-
Møt de rullende sykepleierne
Sykepleie på hjul er et av de mest effektive tilbudene til de rusa og de prostituerte i hovedstaden. Så hvorfor trues de hvert år med drepende budsjettkutt? Kommunen ville kutte en tredjedel av støtten til Sykepleie på hjul i 2015. Sykepleierne er lei av å stadig måtte kjempe for støtte. Tre sykepleiere står på i Sykepleie på hjul. De kjører rundt i Oslos gater, i en grå campingbil, og hjelper dem som trenger det mest. Brukergruppa deres er mennesker som ruser seg med tunge narkotiske stoffer, og prostitusjonsmiljøet. – Det vi helt konkret gjør er å gi dem de verktøyene de trenger for å få mindre skader av den livsstilen…