«Brakkelegevakta» stenger etter under ett år

Etter at Oslo legevakt i fjor flyttet til Aker, har Sentrumsmottaket behandlet vanskeligstilte pasienter. I høst stenges tilbudet.

Tekst og foto: Emma Mastad

Det midlertidige legevakttilbudet i Storgata skulle sikre tilgjengelig helsehjelp for blant andre rusavhengige og bostedsløse, og ble etablert i november i fjor. 1. september er det slutt, og daglig leder Monica Nordmo uttrykker en viss bekymring.

Ikke alle har råd til drosje

Hun vet at ikke alle i målgruppen har mulighet til å betale for transport til og fra Aker, og hun er redd enkelte nå kan få problemer med å komme seg til den nye legevakta.

– Aker kan føles utilgjengelig, og det er ikke alle som har råd til drosje, sier hun.

Til nå har pasienter som har blitt sendt videre fra Sentrumsmottaket til legevakta på Aker, fått dekket drosje av helseetaten. Etter de har blitt undersøkt på legevakta, er det legen som har vurdert om de kvalifiserer til å få dekket transport hjem igjen. Gjør de ikke det, må pasienten selv betale for hjemturen.

Høy terskel for å oppsøke lege

Nordmo forteller at enkelte i rusmiljøet fra før har høy terskel for å oppsøke legevakta, og det er flere årsaker til dette: Kostnadene til egenandel og transport er én. Legevakta kan oppleves stor og uoversiktlig, og for noen spiller det også inn at det kan være politi der. I tillegg kan suget etter rus være så sterkt at de ikke orker ventetiden.

Sentrumsmottakets daglige leder mener at denne terskelen for å oppsøke legehjelp kan ha blitt enda høyere etter at legevakta flyttet til Aker.

– Mange fra rusmiljøet er svært syke når de oppsøker legevakta. De trenger ofte akutt behandling, og det er essensielt at de føler seg behandlet med respekt, sier Nordmo.

En av fordelene ved Sentrumsmottaket har vært den korte ventetiden. Pasientene kommer inn og får hjelp med en gang. Da legevakta holdt til i Storgata, var det kort vei for rusavhengige med abstinenser til å skaffe seg det de trengte i sentrum. På Aker kan dette være vanskeligere, noe som kan føre til at en del pasienter forlater legevakta før de rekker å bli vurdert av en lege.

– Vi må få raskere utredning og korte ned ventetider, sier Nordmo, som forteller at de er i gang med å utarbeide løsninger for dette.

Kostbar legevakt

«Brakkelegevakta» består av et kontor, et vaktrom, og to rom til behandling. Ved inngangen står det skap hvor pasientene kan låse inn eiendelene sine før de går inn til konsultasjon. Det meste av utstyret er arvet fra den nedlagte legevakta i sentrum, og de er ikke like godt utstyrt som den nye legevakta.

Sentrumsmottaket bemannes av to vektere, én lege og én sykepleier og har i dag rundt 30–40 pasienter i uka. Det tok tid å etablere tilbudet, og rapporten fra det første halvåret viste at det var mellom null og fem henvendelser i døgnet. Antallet pasienter var mye lavere enn det mottaket var bemannet for, og selv om antallet har tatt seg noe opp i andre halvår, har kostnadene vært for store til å forsvare videre drift. Driftskostnadene per pasient er rett og slett for høye, og mange pasienter ble uansett sendt videre til legevakta på Aker.

De fleste som er innom her trenger behandling for abscesser, sår og hudproblemer, for eksempel i forbindelse med sprøytestikk, men det er ikke alt som kan behandles innenfor brakkenes vegger, forklarer Nordmo.

– Vi har begrensede behandlingsmuligheter, vi må sende mange videre til Aker, sier hun.

Mange av pasientene som i dag oppsøker sentrumslegevakta, følges dit av ansatte ved Prindsen mottakssenter, som ligger like ved. Mottakssenteret tilbyr brukerutstyr, brukerrom for inntak av rusmidler, helsehjelp og akuttovernatting for mennesker med rusrelaterte utfordringer. Nå som Sentrumsmottaket stenger, skal Prindsen styrke tilbudet sitt på kveldstid. Ifølge en melding fra byrådet skal også de ambulerende helseteamene styrkes. Dette er Nordmo glad for.

– Vi kunne trengt en styrkning av ambulante legevakttjenester for sårbare grupper med rus og psykiske utfordringer.

Rask helsehjelp på Prindsen

Tilbudet på Prindsen skal ikke erstatte legevakta på Aker eller andre primærhelsetjenester, men de kan behandle enklere sykdomstilfeller, vurdere hastegrad og eventuelt behov for flytting til andre behandlingssteder. Mens Sentrumsmottaket også har tilbudt hjelp til andre sårbare grupper, som fattige tilreisende, papirløse eller bostedsløse uten rusproblemer, gjelder ikke tilbudet på Prindsen for disse gruppene.

– Formålet med å utvide legetilgjengeligheten ved feltpleien på Prindsen er å gi rask tilgang til helsehjelp for rusavhengige som oppholder seg i sentrum og har behov for rask vurdering og behandling, forklarer Dorthe Downey, institusjonsleder ved Prindsen mottakssenter.

Hun forklarer videre at Prindsen vil sikre god dialog med helsepersonell ved legevakten for oppfølging av pasientene som ikke kan ferdigbehandles på feltpleien.

Enklere hjelp til akuttovernatting

En god del av brukerne til Sentrumsmottaket har kommet dit for å få vurdert behovet for akuttovernatting. Fra 1. september vil de kunne gjøre dette gjennom videokonsultasjon hos de ulike lavterskeltilbudene i sentrum.

– En del av vårt nye oppdrag er å opprette et tett samarbeid med legevakten for å sikre at de mest sårbare som ikke kommer seg til legevakten, likevel skal få en vurdering om behov for akuttovernatting.

Hun sier at både tall fra legevakten og erfaringer fra Prindsen tilsier at det også var utfordringer med at målgruppen ikke oppsøkte legevakten da den holdt til i Storgata.

– I noen tilfeller handlet det nok om tidligere erfaringer om ventetid ved ankomst på legevakten, i andre tilfeller kunne det være den enkeltes valg. Utfordringen handler ofte om at gruppen har vanskeligheter med å nyttiggjøre seg de ulike tilbudene, og at de av ulike grunner selv vegrer seg for å ta imot hjelpen som finnes.

Det utvidede tilbudet til Prindsen innebærer at en lege vil være tilgjengelig fem dager i uken, på dag- og kveldstid, mot tre dager i dag. I tillegg øker de antall sykepleiere på Prindsen for å dekke en mulig økning i konsultasjoner etter at Sentrumsmottaket legger ned.

Ny transportløsning utarbeides

For å sikre at pasienter som trenger transport på grunn av sykdom eller skade kommer seg til legevakten på Aker, har byrådsavdelingen avsatt 400 000 kroner til ulike transportløsninger til Aker. Ifølge Downey har velferdsetaten fått i oppdrag å bidra til transportløsninger spesielt rettet mot de med rusproblemer som trenger transport til legevakta.

– Vi er nå i gang med å legge til rette for at dette er på plass fra september, sier Downey.

Hun forteller at Prindsen mottakssenter nå jobber med å legge til rette for at alle de nødvendige tiltakene er på plass når Sentrumsmottaket legges ned 1. september.

– De kommende månedene vil være avgjørende for å implementere de nye tiltakene og sikre at overgangsperioden blir så smidig som mulig for de som er avhengige av disse tjenestene.

Artikkelen sto på trykk i =Oslo nr. 8/2024.