Advarer Norge etter eksplosjon i overdosedødsfall
USA er ikke alene om å ha en fentanylkrise. I et land langt nærmere Norge overtok stoffet hele heroinmarkedet, med fatale følger.
Estland lengter nærmest tilbake til tiden da heroin dominerte blant sprøytebrukere. På det uregulerte rusmarkedet er det mest mulig inntjening som gjelder, ikke andre hensyn. Da selger man det som gir høyest mulig avkastning for minst mulig innsats.
Ordene kommer fra Aljona Kurbatova, som er leder for forebyggende arbeid med rus og infeksjonssykdommer ved National Institute for Health Development i Estland. I høst deltok hun på ruskonferansen Nordic Reform i Oslo for å dele erfaringer.
Estland ligger bare en kort flytur fra Norge. Landet kalles verdens mest digitaliserte og har fostret langrennsstjerner som Kristina Šmigun og Andrus Veerpalu. De siste 20 årene har det også blitt kjent for noe langt dystrere: Det er ett av få europeiske land som har hatt flere narkotikarelaterte dødsfall per innbygger enn Norge.
Det har en forklaring. Sommeren 2000 nedla Taliban ett års forbud mot dyrking av opium i Afghanistan. Landet står for 90 prosent av verdens illegale heroinproduksjon. De mest lukrative markedene i Vesten merket mindre til herointørken enn Estland, der det syntetiske opioidet fentanyl etter hvert ble en erstatning.
Stoffet er opptil 50 ganger mer potent enn heroin, og ble allerede produsert ulovlig i nabolandet Russland. Brukerne var stort sett russisktalende estlendere. Mange hadde mistet jobben etter at de russiske okkupantene mistet makten i Estland, og slet med å finne nytt arbeid.
Ble tatt på senga
Ved årtusenskiftet hadde Norge fire ganger så mange narkotikarelaterte dødsfall per innbygger som Estland. Men i 2004 hadde antallet mer enn tredoblet seg i Estland, og landet passerte oss på europatoppen.
– Vi skjønte ikke hva som skjedde, og vi var ikke forberedt, sier Kurbatova.
Fentanylkrisen i Estland førte også til en eksplosjon i spredning av hiv-smitte. Fentanyl har kortere virketid enn heroin, slik at brukerne injiserer oftere. Det øker risikoen for sykdommer som sprer seg via blod og sprøyter. Responsen kom for sent, ifølge Kurbatova.
– Skaden skjedde umiddelbart, mens det tok lang tid å endre tiltak på rusfeltet. Fentanyl skapte behov for flere og annerledes sprøyter enn heroin hadde gjort. Og dosene som var beskrevet i de nasjonale retningslinjene for medisinsk substitusjon, var ikke effektive for fentanylavhengige.
Vil at andre skal lære
I 2012 nådde Estland en foreløpig topp i dødsfall fra overdoser. Året etter startet landet et program der nalokson (motgift mot opioider) kunne tas med hjem. Andre viktige tiltak var medisinering med lav terskel og programmer for å bekjempe rusbruk med sprøyte. Politiet tenkte også nytt, men rusmarkedet var endret for godt.
– Syntetiske opioider er mye mer lønnsomme enn heroin. Det kom til et punkt der politiet skjønte at de måtte prioritere annerledes, bruke mer ressurser på organisert kriminalitet og mindre på å straffe brukere. En undersøkelse fant individer som var straffet for rusbruk nesten hundre ganger.
I 2017 lyktes politiet med en operasjon mot Estlands fentanyl-nettverk, som reduserte tilgjengeligheten av stoffet. Men det hindret ikke nye, syntetiske opioider i å spre seg, og fentanyl kom også delvis tilbake via nettsalg fra utlandet. 500 store doser fentanyl tar ikke mer plass enn en sukkerbit. Dermed er det lett å spre per post, og vanskelig å oppdage for tollere.
Likevel har Estland fått ned antallet overdosedødsfall, som i 2020 var lavest på 20 år. I Norge var det motsatt: Her må vi tilbake til 2001 for å finne like mange døde som i 2020, selv om fentanyl enda ikke er særlig utbredt som rusmiddel.
– Andre land kan lære av oss før de havner i samme situasjon. Med syntetiske opioider er det for eksempel helt avgjørende at brukeren får mulighet til å teste innholdet i rusdosene, sier Kurbatova.
FAKTA
Fentanyl
Syntetisk opioid som er 75–100 ganger sterkere enn morfin.
Brukes som legemiddel mot sterke smerter, både akutte og kroniske.
Rask, potent effekt øker risikoen for pustestans når stoffet inntas uregulert.
Misbruk av fentanyl ble først registrert i 1970-årene. Siden har sterkere varianter blitt utviklet for det illegale markedet.
I USA er fentanyl nå hovedårsaken til dødsfall fra overdose. I Europa er stoffet mindre utbredt som rusmiddel enn andre opioider.
Artikkelen sto på trykk i =Oslo nr. 1/2022.