-
Twitrerne som avslørte en politiskandale
Hvordan kunne en privat ruspolitisk forening få makt over politietaten, som skal være politisk nøytral? Det burde vært medias oppgave å finne ut. Isteden har en gjeng Twitter-brukere brukt mye fritid på å grave i saken, noe som har gitt resultater. Tekst: Kari BuFoto: Erlend Paxal Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) er en ruspolitisk organisasjon som kjemper for en streng straffelinje i narkotikasaker. En del av medlemmene er ansatt i politiet, og foreningen er blitt kritisert for å utnytte det at mange blander den sammen med politietaten. Aktører i utelivet har sagt at de trodde det var politiet som kom når det var NNPF-medlemmer, og media har formidlet foreningens uttalelser som om…
-
I trappa: Benedicte
Lurer du på hva folk i gatemagasinverdenen er opptatt av? Hver måned møter vi en av dem til en liten prat i trappa, om det som engasjerer dem. Denne gangen har vi snakket med Benedicte, som er barista hos =Kaffe. Tekst og foto: Even Skyrud Hei, Benedicte. Hva har du lyst til å snakke om i dag? – Jeg vil fortelle om hvor bra gaming har vært for meg. Jeg gamer en god del, nå. Counter-Strike på pc. Jeg har bygd meg opp et nykternettverk gjennom gaming. Nykternettverk? Det må du forklare. – Menn som lever et A4-liv. Som har kjøpt seg hus og har kjerring og unger. Menn som…
-
Roper varsku
– Samfunnet bør være forsiktig med å lage ei gruppe som går fri i både rettssystemet og psykiatrien, mener Geir Småvik. Ingen kan påstå at han ikke vet hva han snakker om. I flere tiår har 52-åringen slitt med samtidige rus- og psykiatrilidelser, såkalte ROP-lidelser. Tekst og foto: Guro Kulset Merakerås Jeg frykter at vi har laget verdens beste unnskyldning, som gjelder for alt. Folk innenfor ROP slipper veldig lett unna å ta ansvar for sine handlinger. Geir vet at han banner i kirka når han sier dette. I sin egen menighet, så å si. – Det er sikkert noen som blir irritert når jeg sier dette, for ingen liker…
-
Med en fot i svingdøra
Randi Rosenqvist (71) har blitt pensjonist, men kjemper fortsatt for de sykeste psykiatriske pasientene. Den tidligere rettspsykiateren har selv brukt antidepressiva i 40 år. Tekst: Kari BuFoto: Leikny Havik Skjærseth Randi Rosenqvist er ingen vanlig pensjonist. Hverdagen hennes er omtrent like hektisk som Røa-krysset utenfor leiligheten hennes i Oslo. Da vi ringer på døra blir hun litt overrasket. – Jeg hadde ikke kikket på kalenderen. Hver søndag må jeg huske å vri om til neste uke så jeg vet hva som kommer. Det hadde jeg glemt i går, fordi jeg var hos en venninne. Hun hadde nettopp laget seg kaffe og begynt å lese avis. Det nye med å være…
-
40 år med store endringer
Pro Sentret, Oslos hjelpetilbud for personer i prostitusjon, feirer 40-årsjubileum. Leder Bjørg Norli nyanserer bildet av det stigmatiserte arbeidet og forteller hvordan brukergruppen har endret seg. Tekst: Kari BuFoto: Leikny Havik Skjærseth Bjørg Norli har jobbet ved Pro Sentret i halvparten av de 40 årene siden oppstarten. Hun forteller hvorfor tiltaket ble opprettet. – På begynnelsen av 1980-tallet trodde man ungdom solgte sex i Stenersgata i Oslo. Det skapte bekymring. En kartlegging viste at det var få unge, men mange kvinner med rusutfordringer. Det ble derfor opprettet et krisehjem for kvinner med prostitusjonserfaring. Tanken var at de fort ville bli rehabilitert bare de kom seg vekk fra gata. Det viste…
-
De verste folka
Troll sprekker ikke i sola, men ler du av dem så kanskje de sprekker av sinne. Tekst: Even SkyrudIllustrasjon: Kristian Hammerstad /byHands Jeg har et ambivalent forhold til true crime, eller sannkrim, som ingen sier i Norge. I det ene øyeblikket kan jeg nippe til et glass årgangsburgunder, mens jeg nonchalant avfeier hele sjangeren som spekulativ, suspekt og sosialpornografisk – for i det neste å våkne i en ølflekket og ostepopbefengt sofa, med hodetelefonene på, og skjønne jeg må ha sovnet et sted uti den 48. episoden av «Isdalskvinnen». Men det er jo ikke så rart. Det vi burde kalle sannkrim er jo så mangt. Fra skjellsettende journalistikk, som den…
-
De usynlige
Blant gode nyheter om nedgang i antall bostedsløse i Norge finnes det også en langt dystrere fortelling. Hjelpetiltak opplever nå en økning i antallet utenlandske borgere som lever i Oslo uten et sted å bo, blant annet som følge av utstrakt arbeidslivskriminalitet. Vi har fulgt en av dem fra morgen til kveld. Tekst: Even SkyrudFoto: Leikny Havik SkjærsethIllustrasjoner: Aina Kristiansen Kl. 08.10Blå Kors Gatenært, Mariboes gateUtetemperatur : -19 grader – Jeg er glad jeg ikke måtte sove ute i natt, sier Tytus. Han ønsker ikke at vi bruker det virkelige navnet hans, så vi blir enige om at jeg skal kalle ham Tytus. Nå sitter han foran meg og tar…
-
Sosial krisepilot
Farid Shariati har hatt omgang med politiet på både godt og vondt. Iraneren, svensken og finnmarkingen har nå blitt osloborger og kjemper for en ny ruspolitikk. Tekst: Kari BuFoto: Leikny Havik Skjærseth Jeg har vært politisk aktiv så lenge jeg kan huske. Hele min livshistorie er politisk, sier Farid Shariati. Han møter oss på et lite kontor i Storgata i Oslo. For et drøyt år siden flyttet han fra Vadsø og ga seg som lokalpolitiker, men engasjementet hans brenner som aldri før. Ofte bruker han et ord mange politikere synes å ha glemt. Han snakker om sosiale kriser, sosiale nettverk, sosiale stigma og sosiale løsninger. – Vi har snakket mye…
-
I trappa: Håvar
Lurer du på hva gatemagasinselgerne er opptatt av? Hver måned møter vi en av dem til en liten prat i trappa, om det som engasjerer dem. Denne gangen har vi snakket med Håvar, som selger Sorgenfri i Trondheim. Tekst og foto: Even Skyrud Hei, Håvar. Hva vil du snakke om i dag? – Det blir vel det som har opptatt meg mest og lengst av alt, det. Min store lidenskap, Commodore 64. Er ikke det en datamaskin fra sånn cirka steinalderen? Mener å huske jeg hadde venner som hadde en sånn. – Jo, det stemmer. Det begynte da jeg fikk min første datamaskin på 1980-tallet. Det tiåret var en spennende…
-
Spøkelseshistorien i maskinen
Det har vært litt vanskelig å komme i gang med månedens spalte, da jeg har vært opptatt med å ta selfies. Gjerne tjue i slengen. Tekst: Even SkyrudIllustrasjon: Kristian Hammerstad / byHands Jeg innrømmer at jeg er hekta. Ikke på selfietagning i seg selv, men på Lensa. Selv om du ikke har brukt Lensa selv, har du helt sikkert sett appen i bruk. Facebook og Instagram flyter over av bilder skapt av den kraftige kunstige intelligensen app-makerne rår over. Hvis noen av dine FB-venner nylig har skiftet profilbilde til en versjon av seg selv øyensynlig hentet ut fra en science fiction-tegneserie, kan du banne på at de som meg er…