• Portrett

    Vil ha mer omsorg i psykiatrien

    Som pårørende har Ellen Ugelstad sett baksiden av norsk psykiatri. Som filmskaper kritiserer hun både psykiatrien og media, og lar seg inspirere av hvordan traumatiserte hunder behandles. Tekst: Kari BuFoto: Leikny Havik Skjærseth Vi møter Ellen Ugelstad i hennes andre hjem. Kontoret på Sinsen i Oslo minner mer om en stue, og mellom de fargerike veggene og putene trives også hunden Salmur, en innvandrer fra Island. Da Ellen ble kjent med en kollegas islandske fårehund, ville hun ha en selv. Salmur var fire måneder gammel da Ellen hentet ham på en gård på sagaøya for sju år siden, der han hadde hatt det fint. Verre var det med hundene hun…

  • Selgerintervju

    I trappa: Tommy

    Lurer du på hva gatemagasinselgerne er opptatt av? Hver måned møter vi en av dem til en liten prat i trappa, om det som engasjerer dem. Denne gangen har vi møtt Tommy, som selger =Bergen. Tekst og foto: Even Skyrud Hva har du lyst til å snakke om i Trappa i dag, Tommy? – Jeg vil gjerne snakke om at jeg jobber som frivillig her på Huset Bergen. Kan du forklare kort hva dette Huset er, for dem der ute som ikke har hørt om det? – Det er et hus midt i Bergen sentrum hvor folk som sliter med rus kan komme og være sosiale, få seg en matbit…

  • Reportasje

    Cirka Teaters magiske verden

    Etter førti arbeidsomme år, femti forunderlige forestillinger og to alvorlige kriser, er det fortsatt full fyr i bunkeren med det lille, store teateret. Tekst og foto: Gunn Merete Roll En sommerdag i 1984 pakket et ungt kjæreste­par seg inn i en rusten gammel kassebil og satte kursen nordover. De var nettopp uteksaminert fra Le Conservatoire National des Arts du Cirque et du Mime, kunstakademiet for sirkus og miming i Paris. Med seg i bagasjen hadde Anne Marit Sæther og Gilles Berger eksamensforestillingen «Fugleskremselet». Det skulle bli starten på 40 år med teaterliv. Selv om Anne Marit gikk dramalinja på videregående, hadde hun aldri tenkt at hun skulle begynne på en…

  • Betraktninger

    En anbefaling som kan redde verden

    Hvordan skal vi finne tilbake til konsentrasjon og empati i en verden som gjør alt den kan for å stjele begge deler? Svaret kan være fjellgeiter. Tekst: Even SkyrudIllustrasjon: Kristian Hammerstad / byHands Endelig fikk også jeg surra meg til å lese Johann Haris nokså hypede bok «Stolen Focus» fra 2022. Det er den første boka jeg har lest fra perm til perm på en god stund. I noen år nå har jeg startet på bøker jeg har vært overbevist om at kom til å treffe og som jeg virkelig har sett frem til å sluke, lest to, tre kapitler og lagt dem tilbake på nattbordet. Det har rett og…

  • Historisk

    Mye moro med enkle midler

    Siden tidenes morgen har barn funnet på egne leker og lekt mye ute. Interkulturelt Museum i Oslo gjør en stor innsats for å holde liv i de gamle lekene og motvirke kjøpepress. Tekst: Kari BuFoto: Asbjørn Mordal Stensrud / Anno Domkirkeodden Etter 2. verdenskrig var det få kjøretøy på norske veier. Biler var strengt rasjonert, mange veier var i dårlig stand, og folk flest hadde stram økonomi. Dermed kunne barna leke fritt i gatene. Kom det en bil, hørte man den på god avstand. Veiene ble sjelden strødd om vinteren, og aldri saltet, så alt som hadde meier kunne også brukes til utelek lettere enn i dag. Etter hvert som…

  • Selgerintervju

    I trappa: Janne

    Lurer du på hva gatemagasinselgerne er opptatt av? Hver måned møter vi en av dem til en liten prat i trappa, om det som engasjerer dem. Denne gangen har vi møtt Janne, som ville snakke om den nye jobben sin. Tekst og foto: Even Skyrud Hei, Janne. Hva har du lyst til å snakke om i Trappa i dag? – Det må bli prosjektet «Gatestemmer», som jeg er en del av. Og hva er det? – Du var jo med her om dagen. Å … du må late som du ikke vet? Det stemmer. Vi må late som. – «Gatestemmer» er guidede byvandringer i Oslo hvor folk som har vært…

  • Betraktninger

    Mer harmoni med harmoni

    Er duetten vår tids protestvise? Kan blandakor redde verden? Tekst: Even SkyrudIllustrasjon: Kristian Hammerstad / byHands Hadde jeg vært like gammel i mitt fødeår som jeg er i dag, ville jeg vært født i 1920. Jeg ville vært et barn av både varm og kald krig, og opplevd både ungdommens og motkulturens fødsel. I stedet ble jeg født i 1972, som et barn av den kalde krigen. Hvis jeg ønsket å høre gode protestsanger, måtte jeg altså ty til musikk spilt inn før jeg ble født. Gamle kamper Det fantes riktignok mengder av politiske tekster og sinte unge kvinner og menn på 1980-tallet også, ikke minst innen punk og tidlig…

  • Reportasje

    Produktiv soning

    Hvis du hører ordene «snekring i fengsel», er sjansen stor for at du ser for deg en Europall. Det vil merkevaren Prisonmade gjøre noe med. Vi tok turen til en gammel stall for å finne ut mer. Tekst: Even SkyrudFoto: Skjalg Bøhmer Vold Bak en grønn dør i en høy mur i Åkebergveien på Oslos østkant, sånn midt mellom Tøyen og Grønland, finner du et venterom. Det kan minne om forværelset til tannlegen, hvis du ser bort fra de låsbare skapene hvor du må legge igjen veska og mobilen, og skranken hvor du må levere inn gyldig legitimasjon som pant før du får gå inn i neste rom. Her finner…

  • Aktuelt

    Tap av arbeid er verst for menn

    Arbeidsledighet skaper mer lidelse for menn enn for kvinner, viser Mannsutvalgets utredning. Det handler ikke bare om status og penger, men også om menns måte å være sosiale på. For å hjelpe menn som sliter, kan mer praktiske tiltak være løsningen. Tekst: Kari BuFoto: Reform – Sturlason Mannsutvalget har utredet gutter og menns likestillingsutfordringer i Norge. Den offentlige utredningen som kom i april, viser at det å miste jobben skaper større problemer for menn enn for kvinner. Hvorfor er det slik? Are Saastad, daglig leder ved Reform – ressurssenter for menn og ett av Mannsutvalgets 17 medlemmer, peker blant annet på arbeid som en viktig del av identiteten: – Menn…

  • Reportasje

    – Å være god med hendene, gjør noe med hodet

    Veien ut til arbeidslivet kan være lang og tungtrådd for noen av oss. I et lokale på Lambertseter får deltakerne i OsloKollega hjulene til å rulle gjennom å reparere og selge brukte sykler til folk i nærmiljøet. Tekst: Emma MastadFoto: Leikny Havik Skjærseth Arbeidsdagen hos OK:sykkel starter med å plukke opp brukte sykler hos gjenbruksstasjoner rundt omkring i Oslo. Det er mer enn nok sykler å ta av, så kun de beste får bli med videre. Rolf Emil forteller at de noen ganger fyller tre–fire fulle varebiler med sykler som de tar med tilbake til verkstedet. Dersom syklene er for ødelagte, kan kanskje delene demonteres og leve videre på en…